Pikajuoksija Kalle Hirvi viihtyy Mäkelänrinteen lukion HAA-ohjelmassa – Katso HAA-ohjelman etäinfo 3.2.

Pikajuoksija Kalle Hirven harjoittelu muuttui pohjia myöten, kun hän aloitti syksyllä Mäkelänrinteen lukion yleisurheilijoille suunnatussa HAA-ohjelmassa.

– Nyt on ihan eri luokan puitteet, valmennus on ammattimaisempaa ja pystyn hyödyntämään eri alojen asiantuntijoita. Kirkkonummella ei ollut kunnon olosuhteita, Hirvi vertaa.

Hirvi, 16, ei ole valintaansa katunut, vaikka lukio olisi ollut lähempänäkin.

– Kirkkonummella olisi ollut lukio 5 minuutin viiden päässä kotoa. Se oli vaihtoehto, mutta 9. luokan lopussa oli tullut menestystä urheilussa, niin aloin miettiä koulun valintaa. Osallistuin HAA:n infotilaisuuteen, ja päätin hakea mukaan, Hirvi kertoo.

Tämän vuoden infotilaisuus ysiluokkalaisille, valmentajille, vanhemmille ja seuroille on torstaina 3.2. klo 17.30-19.00 teams-yhteydellä. Mukaan pääsee tästä linkistä: https://www.hel.fi/mrl/fi/uutiset/marskyn-yleisurheiluinfo+2022

Hirvi: ”Asiantuntijat ovat auttaneet todella paljon”

Hirvi juoksi kesällä 100 ja 200 metriltä 16-vuotiaiden SM-hopean ja -pronssin ja pudotti 100 metrin ennätyksensä 11,12:een. Myötätuulessa hän kiiti etusuoran 10,83.

– En ajatellut ennen, että minusta tulisi ammattiurheilija. Nyt ajattelen, että olisi hienoa keskittyä jonkin aikaa urheiluun ja katsoa mihin omat rahkeet riittävät, Hirvi miettii.

Hirvi harjoittelee Harri Laihon valmennuksessa HAA-ohjelman yhdentoista yleisurheilijan ryhmässä ja nauttii Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian Urhea-hallista, joka tarjoaa huipputason valmennuskeskuksen puitteet.

– Kaikki on nyt suunnitelmallisempaa ja olosuhteet mahdollistavat täysin erilaisen harjoittelun kuin Kirkkonummella, missä treenasin yksin. On ollut hienoa treenata porukan kanssa. Siinä tulee kilpailua ja voi katsoa muista mallia, Hirvi sanoo.

Harjoittelua johtavat valmentajat Laiho ja Diari Sharifi ja sitä tukevat fysioterapeutti Juha Koistinen, psyykkinen valmentaja Kim Forsblom ja ravintovalmentaja Vili Jaakola.

– Asiantuntijat ovat auttaneet todella paljon. Varsinkin fysioterapeutti ja psyykkinen valmentaja. Iso plussa on myös ravintovalmennus, Hirvi kiittelee.

Päivät eivät veny, koulutehtävät hoituvat kotimatkalla

Venyvätkö päivät pitkiksi, kun käyt Helsingissä Kirkkonummelta käsin?

– Eivät veny. Minulla on herätys aamulla kello 6-7. Tulen junalla vajaan tunnin koululle ja päivä alkaa yleensä treenillä. Sitten käyn syömässä, jonka jälkeen on pari tuntia opiskelua. Opintoja minulla on 4 kurssia yhdessä jaksossa. Tehtävät pystyn tekemään junassa kotimatkalla. Ja jos ei ole toista treeniä, minulla on vapaata kello 16 lähtien ja sunnuntai on aina vapaapäivä, Hirvi kertaa arkirutiinejaan.

Hirvi nauttii Mäkelänrinteen lukion urheilullisesta hengestä. Se näkyy myös opetuksessa. Tarjolla on ollut tunteja eri lajien, kuten lentopalloilun, telinevoimistelun ja ultimatefrisbeen parissa.

– Se on virkistävää ja on siitä hyötyäkin, kiittelee Hirvi, joka on itse harrastanut myös pesäpalloilua ja salibandyä ja on edelleen innokas hiihtäjä.

Laiho: ”Keskiössä nuoren monipuolinen harjoittelu”

Ensi kesän tavoitteena Hirvellä on rikkoa ennätykset pikajuoksussa ja kakkoslajissa pituushypyssä sekä nousta Jerusalemiin alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuihin lähtevään joukkueeseen.

– Kallella on nopea askelkontakti. Kehitys pikajuoksussa tapahtuu askelpituuden kautta, Laiho linjaa.

– Tärkeintä tässä vaiheessa kuitenkin on monipuolinen nuoren urheilijan harjoittelu, jota HAA-ohjelma tarjoaa. Se tarkoittaa kaikkien fyysisten osa-alueiden kuormitusta. Eli koko ajan kehitetään nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja tekniikkaa.

 

Lisätietoja HAA- ohjelmasta:

Harri Laiho 050 5601449.

Diari Sharifi 044 5656795.