Nummi: Naisille 50 kilometriä ja kymmenottelu

 

Mitä tapahtuisi, jos kävelijä Taika Nummi saisi vapaat kädet uudistaa yleisurheilua?

– Aloittaisin sillä, että naisille tulisi kävelyyn 50 kilometriä kilpailumatkaksi ja moniotteluihin ottaisin naisille kymppiotteluun, ihan vaan tasa-arvon nimissä, Nummi sanoo.

Nummen tarinointia säestää iloinen nauru. Tapiolan lukiossa opiskeleva energinen urheilija-laulajalahjakkuus muistuttaa joka käänteessä haluavansa nauttia urheilusta. Viime kesän kisoissa hän sai nauttia myös menestyksestä ja huikeasta ennätysten sarjasta.  

Nummi käveli Tukholmassa Ruotsi-ottelussa 5000 metrillä 19-vuotiaiden Suomen ennätyksen 21.58,51. Aiemmin kesällä Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kisoissa kuudes sija heltisi SE-ajalla 45.44,33. Samaisen ikäluokan SE 46.16 syntyi myös Porissa, kun Nummi voitti naisten 10 kilometrin mestaruuden Kalevan kisoissa.

– En käsitä, miten se näin hyvin meni. Tällaisia kausi saisi olla enemmän ja jokaisella urheilijalla, Nummi sanoo.

Nyt Nummi on aloittanut harjoittelun syksyn ylimenokauden jälkeen. Harjoittelu tulee olemaan yhtä monipuolinen kuin aina ennenkin: uintia, rullahiihtoa, maastohiihtoa, pyöräilyä, juoksu ja kävelyä.

 

Ei vielä kahdellekympille

 

Tulevan kauden tavoitteet ovat yhtä ”taikanummimaiset” kuin aina ennenkin.

– En aseta kaudelle mitään tavoitteita. Viikko kerrallaan mennään. 20 kilometriä en kuitenkaan lähde kävelemään, tai ehkä jos löytyy joku pikkukisa, mutta arvokisojen tulosrajoja en lähde (20 kilometrillä)  yrittämään, Nummi sanoo ja remahtaa nauruun.

Nummi rakentaa kävelykuntoaan Pekka Muinosen opeilla. Nyt kun viime talvea ja kesää kiusannut jalkavaiva on ohi, hän käy myös Timo Uusiperen ja Tero Jantusen juoksutreeneissä, mutta kertoo suunnittelevansa harjoitteluaan hyvin pitkälle itse.

– Viime talvena, kun jalkaterässä oli rasitusmurtuman esiaste, tai mikä se nyt sitten olikaan, eri lajeista kaikkein eniten tuli tehtyä uintia, Nummi sanoo.

Lisää Nummen ajatuksia oheisessa Jyrki Törmäsen videohaastattelussa