Malin Karell vaihtoi kotilukion toviksi Kuortaneen Urheilulukioon – Janne Läspä kasvoi mestariksi Kuortaneella

Kuortaneen Urheilulukio on monien mahdollisuuksien paikka toisen asteen opintoja suunnittelevalle keihäänheittäjälle. Lajin harjoitteluun Kuortaneella on maan parhaat puitteet, ja valmennuksesta vastaavat Suomen Urheiluliiton lajivalmentajat Petteri Piironen ja Tero Pitkämäki.

Viime kesänä Nairobissa keihäänheiton alle 20-vuotiaiden MM-tittelin voittanut Janne Läspä kasvoi mestariksi nimenomaan vuosinaan Kuortaneen Urheilulukiossa, mutta Kuortaneen mahdollisuuksia voi hyödyntää muutenkin.

Sjundeå IF:n Malin Karell vaihtoi Kauniaisissa sijaitsevat kotikoulunsa, Gymnasiet Grankulla Samskola, kuudeksi viikoksi Kuortaneen Urheilulukioon ja haki uusia tuulia harjoitteluunsa.

– Tämä on ollut kivaa. Olen saanut tehtyä hyviä treenejä, ja ne on täällä saanut hyvin sovitettua päiväohjelmaan koulun kanssa, Karell sanoi torstaina julkaistavassa Spurtti News -nettilehdessä.

Isänsä Marcus Karellin valmennuksessa harjoitteleva Malin, 16, oli viime kesänä ikäluokkansa SM-kisojen neljäs ja heitti kesällä 500 gramman keihästä 50,17.

Mistä sait ajatuksen vaihtaa oman koulun kuudeksi viikoksi Kuortaneen Urheilulukioon?

– Puhuin oman opon (opinnonohjaaja) kanssa, että haluaisin tulla, ja se saatiin järjestettyä. Petteri Piironen auttoi. Tämä oli niin minusta kuin isänkin mielestä kiva mahdollisuus, Karell kertoo.

Kokeiluun Karell on ollut tyytyväinen ja suosittelee sitä muillekin.

– Treenit ovat olleet hyviä ja korkeatasoisia, ja onhan se inspiroivaa, kun esimerkiksi Tero Pitkämäki on täällä opettamassa meille asioita, joita on itse oppinut, Karell sanoo.

– Täällä on päässyt myös hyvin tutustumaan uusi ihmisiin. Suosittelen. Tätä kyllä kannattaa kokeilla.

Läspä: Treenien kovuus yllätti

Janne Läspälle vuodet Kuortaneen Urheilulukiossa ovat olleet keihäänheiton korkeakoulu. Hän kasvoi Kuortaneella kolmessa vuodessa nuoresta harrastajasta alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi.

– Henkilökohtainen valmennus Kuortaneen Urheilulukiossa on ollut minulle se kova juttu. Silloin, kun hain tänne, minulla ei ollut varsinaista valmentajaa. Sain pientä valmennus pari kertaa viikossa. Täällä sitä on saanut joka päivä, Läspä sanoo.

Läspä tunnustaa, että Kuortaneelle ja Petteri Piirosen valmennukseen siirtyminen oli aikanaan iso muutos.

– Treeni oli heti alkuun aika kovaa siihen nähden, mitä olin itse tehnyt, En odottanut, että se olisi niin kovaa, mutta siitä se lähti liikkeelle, ja hyvin se on tähän mennessä tuottanut tulosta, Läspä sanoo.

Läspä heitti toissa kesänä 69,29, joka herätti harjoittelemaan entistä paremmin. Viime kesän maailmanmestaruus heltisi sitten omalla ennätyksellä 77,10, joten vuodessa kehitys tuli huimasti hieman yli seitsemän metriä.

– Sellaiselle, joka haluaa kehittyä ja pärjätä, Kuortaneen Urheilulukio on oikea paikka. Tässä on kaikki tukipalvelut lähellä, hyvät harjoituspaikat, valmennus ja opistolla hyvä ruoka, Läspä sanoo.

– Itse olen enemmän keskittynyt urheiluun, mutta tämä on hyvä paikka myös urheilun ja opiskelun yhdistämiseen. Opiskeluissakin olen itsekin jokseenkin pärjännyt.