Louko, Rautawaara ja Kujanpää säväyttivät koululaisten mestaruuskilpailuissa

Pikajuoksija Valtteri Louko, kilpakävelijä Ella Rautawaara ja moukarinheittäjä Elisabet Kujanpää tekivät parhaat tulokset Koululiikuntaliiton mestaruuskilpailujen ensimmäisenä päivänä Vantaalla Hiekkaharjun urheilukentällä.

Kuortaneen Urheilulukiossa opiskeleva Lapuan Virkiän Valtteri Louko kiiti lukioiden ja ammattikoulujen miesten 100 metrin mestariksi. Hänen aikansa 11 asteen koleudessa, sateessa ja 1,3 sekuntimetrin vastatuulessa oli 10,84.

Louko jäi kauden avauskilpailussa viimekesäisestä ennätyksestään vain 0,12 sekuntia. Toiseksi tuli jyväskyläläisen Schildtin lukion ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Koivisto ajalla 11,09 ja kolmanneksi Mikkelin lukion Jarmo Eromäki ajalla 11,14. Haukivuoren Kisailijoita edustavan Eromäen ennätys on 10,77.

Louko hyökkää kovan nuorten MM-rajan kimppuun

Louko oli olosuhteisiin nähden tyytyväinen, vaikka parantamisen varaa jäikin.

– Ei ollut todellakaan optimaaliset olosuhteet. Lähtöreaktio oli perushyvä. Kiihdytys jäi liian lyhyeksi, kun se kesti vain 60 metriin saakka, Louko kertoi.

Antti Haapakosken ja isänsä Pasi Loukon valmentama Valtteri Louko tähtää elokuun alussa Kolumbiassa pidettäviin alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuihin.

– Uskon, että voin rikkoa 100 metrin tulosrajan, joka on 10,48. Vähintään viestijoukkueeseen pitää päästä, Louko sanoi.

Yläasteiden poikien satasen ykköseksi viiletti lahtelaisen Ahtialan peruskoulun Matias Salminen ajalla 11,24. Hän jätti kaikki kilpakumppaninsa yli puolen sekunnin päähän. Lahden Ahkeraa edustava Salminen pinkoi talvella Vantaan luolahallissa ennätyksekseen 11,22.

Schildtin lukion ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hilma Kinnunen voitti lukioiden ja ammattikoulujen naisten 100 metriä ajalla 12,58.

Varoitus hidasti ylivoimaisen Rautawaaran menoa

Helsinkiläistä Haagan peruskoulua käyvä Espoon Tapioiden Ella Rautawaara voitti yläasteiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn sateisessa kelissä ajalla 13.59,58. Rautawaara hallitsi kilpailua suvereenisti, sillä hän otti kiinni vähintään yhdellä kierroksella muut sarjansa osallistujat ja samassa lähdössä kävelleet pojatkin.

Rautawaara käveli kaksi kuukautta sitten 14-vuotiaiden tyttöjen sisäratojen Suomen ennätyksen 13.51,49 ja voitti viikko sitten 15-vuotiaiden viiden kilometrin tiekävelyn Suomen mestaruuden. Hiekkaharjussa Rautawaaran tavoitteena oli rikkoa Krista Ranta-Peren 27 vuotta vanha 3000 metrin SE 13.38,33.

– Se ei jäänyt kiinni olosuhteista. Oli tyyni ilma ja olen tottunut kävelemään vesisateessa. Tuomaristo oli tänään äksyllä päällä ja jouduin sen takia hidastamaan vauhtia. Sain yhden punaisen laikan. Siihen nähden aika 13.59 oli kelpo, Rautawaara sanoi.

Entisen huippukävelijän Jani Lehtisen valmentama Rautawaara juoksi kolme viikkoa sitten hopealle maastojuoksun SM-kilpailuissa.

– Kävely on päälaji, mutta juoksu pysyy ohjelmassa mukana pikkukisoissa ja oman ikäluokan SM-kisoissa. Seuraavaksi kilpailen Espoon GP-kisoissa (8.6.) 5000 metrin ratakävelyssä, Rautawaara kertoi.

Kujanpää ja Kärhä moukaroivat yli 60 metriä

Valkeakoskelaisen Roukon yhtenäiskoulun Elisabet Kujanpää voitti yläasteiden tyttöjen moukarinheiton tuloksella 64,64. Sarjassa heitettiin kolmikiloista moukaria. Kujanpää linkosi voittotuloksen heti ensimmäisellä kierroksella ja jäi ennätyksestään vain 38 senttiä. Hänen toiseksi pisin heittonsa kantoi 60,90.

Toiseksi sijoittui loimaalaisen Hirvikosken yhtenäiskoulun Pinja Kärhä kuudennen kierroksen tuloksella 62,10. Hänen ennätyksensä on 62,41. Syksyllä 16 vuotta täyttävä Kujanpää edustaa Valkeakosken Hakaa ja 15-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Kärhä Noormarkun Nopsaa.

Lukioiden ja ammattikoulujen naisten moukarinheiton voitti Kangasalan lukion ja Kangasalan Kisan Ilona Verho tuloksella 57,27. Sarjassa heitettiin naisten nelikiloista moukaria, vaikka 17-vuotiaiden sarjassa kilpaileva Verho muuten heittääkin kolmikiloista lekaa.

Korpikallio ja Ceder nopeimmat 800 metrillä

Mikkelin lukion ja Mikkelin Kilpa-Veikkojen Veikko Korpikallio voitti lukioiden ja ammattikoulujen miesten 800 metriä ajalla 1.54,14. Hän kohensi ennätystään kahdella ja puolella sekunnilla. Yläasteiden tyttöjen 800 metrin ykkönen oli helsinkiläisen Pohjois-Haagan yhteiskoulun ja Helsingin Kisa-Veikkojen Elle Ceder ajalla 2.14,13. Hän lohkaisi ennätyksestään 3,7 sekuntia.

Lukioiden ja ammattikoulujen miesten moukarinheiton voitti Vihdin lukion ja Nurmijärven Yleisurheilun Mikko Huhta tuloksella 62,06. Sarjassa heitettiin kuuden kilon moukaria. Karjaan Lukion ja IF Raseborgin Lauri Wuorenrinne voitti saman sarjan keihäänheiton tuloksella 64,70. Hän paransi ennätystään neljä metriä.
(Teksti: Jyrki Repola.)