Launonen leiskautti kaikkien aikojen ykköseksi Tampere Junior Indoor Gamesissa

Turun Urheiluliiton Alisa Launonen voitti Tampere Junior Indoor Gamesissa 13-vuotiaiden tyttöjen pituushypyn hurjalla tuloksella 567. Se on 13-vuotiaiden tyttöjen sarjassa kaikkien aikojen paras suomalaisen hyppäämä tulos.

Omaa ennätystään Launonen paransi peräti 36 sentillä. Ainoana viisi metriä ylittänyt Launonen venytti voittomarginaalin peräti 77 sentiksi. Toiseksi sijoittunut Mikkelin Kilpa-Veikkojen Helmi Siitonen ponkaisi 490. Kilpailuun osallistui peräti 87 hyppääjää.

Launonen räväytti huipputuloksen kolmannella kierroksella. Hän oli itsekin loistosuorituksesta ihmeissään.

– En tiedä, mistä huippuvire löytyi. Ponnistus osui lankulle nappiin. Onnistuin myös lyhentämään kaksi viimeistä askelta niin, että pääsin ponnistamaan hyvin ylöspäin, Kilpakumppanit tulivat heti onnittelemaan, Launonen kertoi.

Launonen myös lopetti kilpailunsa heti kolmannen hypyn jälkeen.

– Säästelin jalkoja huomiseen kolmiloikkaan. Tavoitteeni on hypätä 11,50 (ennätys 11,35).

Launonen voitti ennen pituushyppyä 60 metriä ajalla 8,13.

Kangasniemi pukkasi melkein 20 metriä

Nurmijärven Yleisurheilun Aatu Kangasniemi voitti 17-vuotiaiden poikien kuulantyönnön maailmanluokan tuloksella 19,98. Se on hänen uransa viidenneksi pisin kaari viiden kilon kuulalla. Kangasniemi pyörähti voittotuloksen kuudennella eli viimeisellä kierroksella.

­– Tulos oli ihan hyvä. Olin pari viikkoa sitten flunssassa ja tulostaso tipahti jo 18 metriin. Minun ei alunperin pitänyt tulla tänne kilpailemaan, mutta olen tyytyväinen siihen, että tulin. Nyt alkaa 20 metrin taso olla jo rutiinia, Kangasniemi sanoi.

Kangasniemen halliennätys on 20,06. Ulkona hän on pukannut 20,31. Viime kesänä Kangasniemi saavutti alle 18-vuotiaiden EM-kilpailuissa hopeaa moukarissa ja pronssia kuulassa.

– Harjoittelen moukaria ja kuulaa edelleen yhtä paljon, Kangasniemi kertoi.

Tampereella kuulassa toiseksi sijoittui Vammalan Seudun Voiman Manu Kankaanniemi tuloksella 15,62. Hän voitti TJIG:ssä ensimmäisenä päivänä pituushypyn.

Jere Murto kova tekijä neljässä heittolajissa

Jere Murto jatkaa Alavieskan Virin komeita heittoperinteitä. Murto voitti 14-vuotiaiden poikien kiekonheiton tuloksella 54,68 ja kuulantyönnön tuloksella 16,65. Kiekko painaa kilon ja kuula neljä kiloa. Nämä olivat Murron ensimmäiset kilpailut kyseisillä välineillä.

– Totta kai olen tyytyväinen tuloksiini. Kiekossa en ole koskaan ennen heittänyt näin hyvää sarjaa kuin tänään (neljää kertaa yli 50 metriä), Murto riemuitsi.

Murron päälaji on keihäänheitto, jossa hänen ennätyksensä on 400 gramman keihäällä on 72,94. Murto on kova tekijä neljässä heittolajissa.

– Kesällä tavoitteeni on heittää 600 gramman keihästä yli 70 metriä, kiekkoa 60 metriä, moukaria 60 metriä ja työntää kuulaa päälle 16 metriä, Murto jutteli.

Espoon Tapiot ja Tampereen Pyrintö aitaviestien ykkösiä 

Espoon Tapiot voitti 15-vuotiaiden poikien 4 x 80 metrin aitajuoksuviestin ajalla 48,27. Kvartetissa kiitivät Veikko Valovirta, Aapeli Oila, August Mikkola ja Teodor Veselinovic. Toiseksi porhalsi Keski-Uudenmaan Yleisurheilu ajalla 49,17.

– Hyvin meni. Johdimme koko ajan. Minulla kulki hyvin, vaikka polvi osui kerran aitaan, kertoi aloittaja Valovirta.

– Tosi hyvin meni. En kompuroinut kertaakaan, sanoi toisen osuuden Oila.

Hyvässä vireessä oli myös kolmannen osuuden Mikkola.

– Askeleet olivat nopeita, Mikkola totesi.

Veselinovic varmisti Tapioiden voiton.

– Kolhaisin muutamaan aitaan. Se johtui siitä, että viestissä on lyhyemmät aitavälit kuin henkilökohtaisessa kisassa. Olemme Veikon (aloittaja) kanssa aika tasaväkisiä aitajuoksijoita, Veselinovic kertoi.

Tapioiden viestijoukkuetta valmentavat Teemu Rautiainen ja Juuso Sohlo. Joukkue saavutti nyt ensimmäisen voittonsa suurissa kilpailuissa. Aikaisemmin heillä oli TJIG:stä pronssi ja kaksi hopeaa YAG:stä.

– Meillä on tavoitteena saada kaikki neljä juoksijaa 15-vuotiaiden SM-kilpailuissa 100 metrin aitajuoksun finaaliin, Tapioiden pojat kertoivat

Espoon Tapiot voitti myös 13-vuotiaiden tyttöjen 4 x 60 metrin aitajuoksuviestin. Tampereen Pyrintö oli puolestaan ykkönen 15-vuotiaiden tyttöjen ja 13-vuotiaiden poikien aitaviesteissä.

Kuivasjärven Niskala ja Juntunen juoksivat voittajiksi 

Kuivasjärven Auran Anni Niskala voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun ajalla 45,27. Loimaan Leiskun Hannu Sjöblom oli 17-vuotiaiden poikien nopein ajalla 40,70.

Kuivasjärven Auran Emma Juntunen oli 15-vuotiaiden tyttöjen 60 metrin vikkelin ajalla 7,77 ja Lapinlahden Vedon Tuuli Kämäräinen14-vuotiaiden tyttöjen ajalla 7,90. 15-vuotiaiden finaali juostiin kahteen kertaan, kun ensimmäisellä kerralla maalikamera ei toiminut.

Poikien parhaat olivat 14-vuotiaissa Åbo IFK:n Jonathan Heikkilä ajalla 7,59 ja 15-vuotiaissa Vasa IS:n Nicola Bäck ajalla 7,41. 800 metrillä nopeimman ajan, 2.05,74, juoksi 15-vuotisten poikien ykkönen Kenttäurheilijat-58:n Justus Korvenpää.

Teksti ja kuvat Jyrki Repola

Livetulokset