Lakka ja Kortetmaa uudet Hese-kummit

Lakka ja Kortetmaa uudet Hese-kummit

Aitajuoksija Elmo Lakka ja sprintteri Anniina Kortetmaa ovat Hese-kisojen uudet kummiurheilijat. Pikajuoksuhuiput jatkavat Hese-kummeina Minna Nikkasen ja Eemeli Salomäen työtä.

– Tämä on kunniatehtävä ja sellaisena sen otan, sanoo liikunnanopettajaksi Jyväskylän yliopistossa opiskeleva Lakka.

Kortetmaa opiskelee terveystietoa Itä-Suomen yliopistossa Kuopiossa. Lakan tapaan hän on innoissaan voidessaan yhdistää kummiurheilijana oman huippu-urheilijataustan ja opinnot.

– Hienoa, jos saan lasten kanssa yhdistettyä liikuntaan terveyden ja hyvinvoinnin näkökulman, Kortetmaa sanoo.

Hese-kisa on yleisurheilun joukkuekilpailu 5.-6.-luokkalaisille, ja osa Suomen Urheiluliiton ja Hesburgerin H-hetki koululiikuntaohjelmaa. Kaikki ohjelmaan ilmoittautuneet joukkueet ovat mukana arvonnassa, josta luokka voi voittaa Lakan tai Kortetmaan vetämän treenipäivän.

Lakka: Monipuolisuus on iso avu

Hesekisalaiset tapaavat Lakan ja Kortetmaan myös kannustamassa joukkueita 22. toukokuuta Tampereella käytävässä valtakunnallisessa finaalissa.

– Tulevan ammattini ja valmennustyön kautta työskentelen tulevaisuudessa lasten parissa jonkun verran. Siksi halusin tähän hommaan. Mukavaa tarjota lapsille liikunnan riemua ja tukea yleisurheiluhommaan, joka on minun leipälajini, Lakka sanoo.

Viime kesänä kolmannen perättäisen 110 metrin aitojen Suomen mestaruuden voittanut Lakka on ollut yksi seuransa Jyväskylän Kenttäurheilijoiden ”aitajuoksutohtoreista”. Hän on jakanut nuorille aitajuoksuoppia. Yleisurheilua ja siihen liittyviä asioita hän on opettanut monille muillekin, esimerkiksi joukkuevoimistelijoille.

– Monipuolinen liikunta lapsena on avain siihen, että yleisurheilun pariin saadaan jatkossa uusia harrastajia. Vaikka lapsella olisi jo oma leipälaji, kannattaa tehdä muutakin liikuntaa siinä sivussa. Se auttaa fyysisesti, rentouttaa ja on hauskaa, eli auttaa myös henkisesti, Lakka sanoo.

– Itselläni se tarkoittaa, että käyn välillä kavereiden kanssa lätkimässä sulkapalloa ja heittämässä frisbeegolfia. Punttisalissakin olen nyt painottanut kehonhallintaa ja tasapainoa. 

Kortetmaa: Urheilusta pitää nauttia

Kortetmaa voitti viime talvena hallissa 60 metrin Suomen mestaruuden. Ulkoradoilla hän pinkoi 22-vuotiaiden 200 metrin Suomen mestaruuden ja oli Kalevan kisoissa 100 metrillä toinen.

Vaikka jalkavaivat rajoittivat tuloksen tekoa, Kortetmaa kilpaili muiden muassa Belgradin EM-halleissa, 22-vuotiaiden EM-kisoissa Puolan Bydgoszczissa ja Taipein universiadeissa.

– Tärkeintä on, että lapset oppivat nauttimaan, iloitsemaan ja tykkäämään liikunnasta ja urheilusta.  Siitä pitää nauttia ennen kuin voi alkaa tähdätä pidemmälle, Kortetmaa sanoo

Kortetmaa on Lakan tapaan aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Kortetmaa toivoo, että hänen somepäivityksistään välittyy aito kuva nuoresta juoksijasta.

– Haluan viestiä lapsille rehellistä ja avointa urheilijan mallia. Minä kannustan kaikkia olemaan somessakin oma itsensä, Kortetmaa sanoo.

Kannuksen Uraa edustavalle Kortetmaalle Hese-kisa on tuttu omalta uralta.

– Olin mukana Hese-kisassa Kannuksen ala-asteen luokan kanssa. Muistan sen hyvähenkisenä joukkuekilpailuna. Kisojen ja urheilun kautta olen saanut paljon ystäviä ja sosiaalista osaamista.


7d2_4279.jpg