Lajiperheet koolla usealla paikkakunnalla – huipuilta vinkkejä ja kannustusta junioreille

Lajikarnevaalit kokoavat torstaista sunnuntaihin eri-ikäisiä harrastajia Jämsään, Jämsänkoskelle, Somerolle, Kaustiselle, Pihtiputaalle ja Lohjalle. Leiripäiviin mahtuu huippuohjaajien sekä maajoukkueurheilijoiden ohjausta ja vinkkejä treeneissä, uusia ideoita ja innostusta kotiharjoitteluun sekä eri-ikäisten harrastajien kohtaamisia. Kilpailut kuuluvat karnevaaleihin, ja niissä nähdään eri lajeissa ja eri sarjoissa kattava otos maan kärkinimiä.

Lohjalle kokoontuu korkeuden, kuulan ja keihään harrastajia yhteensä. Kiekossa ja kuulassa mukana ovat mukana maajoukkueet, jotka myös osallistuvat kilpailuihin ja vierailevat nuorten treeneissä kannustamassa ja antamassa vinkkejä. Korkeudessa uusi rehtori Laura Rautanen on koonnut kattavan treenisisällön, joka tarjoaa varsin syvällisen setin erityisesti teknisiä asioita sekä teoriassa että käytännössä. Luvassa on hyvää luentojen ja käytännön harjoitusten vuoropuhelua.

Jämsässä vietetään karnevaalien osalta jo 20-vuotisjuhlaa. Lajeina Jämsässä ovat kolmiloikka, pituushyppy, kestävyysjuoksu ja kävelyt. Mukaan on ilmoittautunut 140 lajikoululaista. Muun muassa huippu-urheilijat Jarkko Kinnunen sekä Kristiina Mäkelä antavat vinkkejä leiriläisille.

Holttinen ja Nikkanen kummiurheilijoina Somerolla, Kemppinen mukana nuorten pikajuoksijoiden treeneissä

Someron seiväskarnevaaleilla kaikkiaan 120 laji-ihmistä kokoontuu leirille, jossa kaikki toiminnot on tällä kertaa uudessa rakennuksessa aivan kentän tuntumassa. Kummiurheilijat Tommi Holttinen ja Minna Nikkanen kannustavat nuorempiaan ja antavat vinkkejä lajiin, joka on tällä hetkellä hyvässä nosteessa.

Jämsänkoskelle kokoontuvat pika- ja aitajuoksijat, joita on kaiken kaikkiaan mukana 80. Kilpailusuorituksia tullaan torstain aitajuoksupäivässä ja sunnuntain pikajuoksupäivässä näkemään järjestäjien arvion mukaan noin 900. Huippu-urheilijoista leiriläisten harjoituksissa mukana on Lotta Kemppinen.

Pihtiputaalla kansainvälinen meininki

Kaustisilla moukarikarnevaali vetää lajiväkeä tuttuun tapaan, sillä porukkaa on paikalla yhteensä noin 120. Televisioitava karnevaalikilpailu vetää myös huippuja mukavasti osallistumaan perinteiseen koitokseen. Pitkän linjan lajiosaajien lisäksi nuoremmasta polvesta Merja Korpela on mukana antamassa vinkkejä junioreille.

Pihtiputaalle kokoontuvat keihäänheittäjät, joita on noin 170. Meininki on hyvin kansainvälinen, sillä ulkomaalaisia on 48.

– Karnevaalit ovat ”sukukokouksia”, ainutkertaista maailmassa. On upea tapa ja perinne, että kokeneet valmentajat ja lajin lapsiensa mukana tulleet perheet kokoontuvat viettämään yhteistä viikonloppua ja vaihtamaan ajatuksia lajista. Varmasti monta kuoppaa ja mutkaa vältetään, kun karnevaaleilta saadaan paljon hyviä niksejä kotiharjoitteluun. Hienoa on, että myös karnevaalikisat keräävät hyvin porukkaa. Karnevaaleilla myös tutustuu toisiin saman lajin harrastajiin, silloin on jatkossa kynnys matalampi ottaa yhteyttä, aluepäällikkö Tapio Rajamäki sanoo.

Yhteystiedot karnevaalijärjestäjille