Lääkärit Utriainen ja Jantunen maantien valtiaat Jyväskylässä

Lääkärit Utriainen ja Jantunen maantien valtiaat Jyväskylässä

Jussi Utriaisen ote maantiejuoksun SM-kisoissa pitää. Lahden Ahkeraa edustava helsinkiläislääkäri voitti Jyväskylän Jyväsjärven rantareitillä juostun puolimaratonin kelpo ajalla 1.06.00. Maantiejuoksun Suomen mestaruus oli hänelle uran yhdestoista.

Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää otti alkumatkasta vauhdinpitäjän roolin. Hän karkasi Utriaisen kanssa muulta joukolta, mutta alkoi pikku hiljaa pudota Utriaisen vauhdista vajaan 12 kilometrin juoksun jälkeen. Maalissa ero voittajaan oli 37 sekuntia ajalla 1.06.37.

– Minä läksin juoksemaan vain mestaruudesta. Jarkko tästä juoksun teki, Utriainen kertaili kaksintaistelua.

Utriainen, 37, jätti arvokisamenestysten jahtaamisen jo muutama vuosi sitten. Nyt harjoituskilometrejä karttuu noin 100 viikossa sisätautilääkärin töiden ja perhe-elon ohessa. Keväiset maantie- ja maastojuoksun SM-kilpailut ovat käytännössä Utriaisen kilpailukausi, vaikka hän juoksee kesällä myös maantiekisoja.

– Viimeisen parin kuukauden aikana viikko-ohjelmassa on ollut myös pari kovempaa treeniä, Utriainen sanoi.

Utriainen sanoi olleensa iloinen, että kunto oli säilynyt, vaikka kuluneen parin viikon työrupeamassa oli runsaasti 24 tunnin mittaisia päivystysvuoroja. Niistä Utriainen tosin kertoo nauttivansa.

– Päivystyslääketiede on minun juttuni, Utriainen sanoo.

Järvenpää jahtaa EM-rajan jahtaamista

Järvenpään ajatuksena oli rikkoa EM-tulosraja 1.05.00. Juoksijan mukaan harjoituskunto antoi olettaa rajan rikkoutuvan. Alunperin rajan piti mennä maaliskuussa Hollannissa käydyssä kilpailussa, mutta sen juoksun pilasi kilpailua edeltänyt reipas flunssa.

– Nyt halusin tehdä kunnon mukaisen juoksun, niin kuin aina, kun lähden juoksemaan. En tiedä olisiko se maaliskuisen flunssan vaikutukset tuntuneet vielä, Järvenpää ihmetteli vauhdin hiipumista.

Juoksijan mukaan EM-rajan jahtaaminen jatkuu Suomessa kevätkesän mittaan. Utriaisen kanssa hänen pääsee ottamaan uusinnan jo pikapuolin.

– Viikon päästä ollaan Jussin kanssa Pyynnikki-juoksussa, Järvenpää tuumi.

Kolmanneksi miesten kilpailussa juoksi Saarijärven Pullistuksen 22-vuotias Jaakko Piesanen ennätysajallaan 1.07.30. Hän jäi Joensuun Katajan Jere Pajusen kanssa taistelemaan pronssista ja ratkaisen sen loppumatkasta edukseen. Pajusen aikana oli 1.07.58.

HKV:n Aki Nummela juoksi lyhyen ajan sisään jo kolmannen puolimaratoninsa ja oli viides ajalla 1.08.49. JKU:n Jaakko Niemisen kisa jäi kesken jo alkumatkasta.

Jantunen täydensi ”lääkäreiden päivän”

SM-puolimaratonilla oli lääkäreiden päivä, sillä naisten Suomen mestaruuden voitti Espoon Tapioiden Hanna Jantunen, 38. Jussi Utriaisen tapaan hänkin on lääkäri, mutta tällä erää tutkimusvapaalla.

Naisten kilpailussa ei hätyytelty EM-kisojen tulosrajaa 1.15.00, sillä Jantusen voittoaika oli 1.17.38. Toiseksi juoksi kesän ratakisoihin kuntoaan tähtäävä Turun Tovereiden Suvi Miettinen ajalla 1.17.59.

Jantunen juoksi aiemmin keväällä puolimaratonin ennätyksekseen 1.16.00. Jyväskylässä hän lähti Miettisen kanssa alusta pitäen tekemään vauhdikasta juoksua ja ratkaisi mestaruuden karkaamalla Miettiseltä noin 2,5 kilometrin ennen maalia.

– Minulla ei ole loppukiriä, joten piti tehdä jotakin, Jantunen kertaili juoksun ratkaisua.

Mikään yllätysmestari Jantunen ei ole. Hän voitti SM-maantiekisan ensimmäisen kerran jo 2007. Nyt hän voitti tittelin jo kolmatta kertaa. Kuntoaan Jantunen rakentaa juoksun ohella myös  hiihtämällä.

– Juoksukilometrejä on nyt tullut keskimäärin 40-50 viikossa, Jantunen sanoo.

Miettinen, 28, on kokenut maajoukkuejuoksija, joka on viime vuonna jalkaterään tehdyn operaation jälkeen on päässyt harjoittelemaan ongelmitta. Hän rakentaa kuntoaan kesän 5000 ja 10 000 metrin kisoihin luottavaisena.

– Sain uuden työpaikan, jossa voin olla kuusi tuntia päivässä ja viikonloput ovat vapaa. Se mahdollistaa kahdesti päivässä harjoittelun. Tämä oli minulta taktisesti vähän tyhmä kisa, Miettinen kertaili Jyväskylän juoksuaan.

Kolmanneksi Jyväskylässä viiletti Esbo IF:n Riitta Paasio ennätyksellään 1.19.22.

Juniorisarjonen kilpailusta juttu

Tuloksia


Hanna Jantunen ja Suvi Miettinen

Naisten puolimaratonin SM-taistossa Hanna Jantunen ja Suvi Miettinen karkasivat muilta heti alkumatkasta. Jantuselle mestaruus oli uran kolmas.

,


sm-maantien_yleisen_sarjan_startti-1.jpg

Näiden lähdettiin matkaan maantiejuoksun SM-kisoissa Jyväskylässä