Lehto ja Snäll parhaat junioreiden kympillä

Maantiejuoksun SM-kisojen juniorisarjojen 10 kilometrillä Jyväskylässä oli nuorten päivä. Tyttöjen ja poikien sarjoissa 17-vuotiaiden voittajat pitivät parempaa vauhtia kuin 19-vuotiaat.

Espoon Tapioiden Taika Nummi lähti reippaasti liikkeelle ja juoksi 19-vuotiaiden voittoon ajalla 38.10. Se on paremmin huippukävelijänä tunnetun lahjakkuuden ennätys. Edellinen oli toissa vuonna juostu 38.58.

– Aika arvoitus tämä kisa oli etukäteen. Läksin ennakkoluuttomasti liikkeelle. Pääsin karkuun muilta, mutta hyydyin lopussa, Nummi tuumi.

Nummi juoksi kisan toinen jalka teipattuna. Kinesioteippaus oli tukemassa reilu viikko sitten Kansallisoopperan produktiossa tullutta pientä venähdystä. Jalka tosin kesti jo viikko sitten 10 kilometrin kävelyn Tshekissä. Tuossa kilpailussa Nummi teki junioreiden SE -ja PE ajan.

– Seuraavaksi kilpaillaan sitten Roomassa MM-joukkuekilpailussa toukokuussa, Nummi sanoo.

Omassa sarjassaan Nummi oli Jyväskylässä täysin ylivoimainen. Toiseksi sijoittunut Porin Yleisurheilun Anniina Hakala juoksi ajan 40.58 ja Turun Urheiluliiton Anna Hyvärinen oli kolmas ajalla 41.07.

Snäll murskasi ennätyksensä

Jos Nummi olisi kilpaillut 17-vuotiaiden sarjassa hän olisi jäänyt ilman mitalia. Koko 17-vuotiaiden kärkitrio Forssan Salaman Astrid Snäll ja Lahden Ahkeran mitalikaksikko Aino Kuljukka ja Laura Haara liikkuivat Nummea vauhdikkaammin.

Snäll, 16, on mainiossa kevätvireessä. Hän juoksi viikko sitten Karkkilassa 10 kilometrin ennätyksekseen 38.28 ja murjoi sen nyt lukemiin 37.12.

– Aika kovavauhtinen juoksu. Alkumatkasta vauhti vähän jännitti. Ratkaisun tein tuossa 500-600 metriä ennen maalia, Snäll kertaili.

– Kaikkiaan hyvä juoksu, kun ennätys parani melkein minuutin. Kesällä 2000 metrin esteet ja 3000 metriä ovat päämatkoja.

Vauhtijuoksussa myös hopea- ja pronssimitalistit Kuljukka ja Haara juoksivat ennätyksensä ajoin 37.27 ja 37.48.

Antikainen ja Lehto poikien kärkinimet

Miesten 19-vuotiaiden sarjasta puuttuivat Robin Ryynänen ja Jiri Karjalainen, mutta Turun Tovereiden Pekka Antikainen ei jäänyt sitä murehtimaan. Hän juoksi voittoon ennätyksellään 34.15. Aiempi ennätys koheni 26 sekunnilla.

– Ei ollut vaikeuksia. Tasainen vauhti, ja koko ajan oli porukkaa ympärillä. En jäänyt yksin eikä päässyt vauhti hiipumaan, Antikainen tuumi ja ilmoitti kesän tavoitteekseen SM-mitalin.

Antikainen voitti kisan 17 sekunnilla. Toiseksi pinkoi Limingan Niittomiesten Samuli Hussa ennätyksellään 34.32 ja kolmas oli Kauhavan Wisan Lauri Mäki niin ikään ennätyksellään 34.37.

Poikien juniorisarjojen ylivoimaisesti nopein oli kuitenkin odotetusti 17-vuotiaiden voittaja Tomi Lehto. Espoon Tapioiden lahjakas juoksija voitti ikäluokkansa 10 kilometriä ajalla 32.55.

Lehdon, 17, ennätys on hiljattain juostu 32.41.

– Pystyn parempaankin, mutta nyt ei ollut peesiä ja lopussa alkoi vähän pistää, Lehto kertaili.

Lehto oli sarjassaan musertavan ylivoimainen. Turun Urheiluliiton Niklas Lainto kiri toiseksi ajalla 34.09, eli yli minuutin voittajalle jääneenä. Nurmijärven Yleisurheilu Matias Meriläinen oli kolmas (34.13).

Tuloksia

Espoon Tapioiden voittajat Jyväskylässä: Taika Nummi oli nopein 19-vuotiaiden 10 kilometrillä ja Tomi Lehto poikien 17-vuotiaiden vastaavalla matkalla

Tyttöjen 17-vuotiaiden kärkitrio Forssan Salaman Astrid Snäll (keskellä) ja mitalistit Lahden Ahkeran Aino Kuljukka ja Laura Haara.