Kuusela ja Etelätalo haastavat suosikki-Ruuskasen: ”Mestaruuteen pitää heittää yli 80 metriä”

Antti Ruuskanen voitti Lappeenrannan Kalevan kisojen keihäänheiton karsinnan heitettyään kolmannellaan 76,67. Heitto takkusi kahdessa edellisessä heitossa. Se juonsi Ruuskasen mukaan kahteen verryttelyheittoon, joissa keihään perä pääsi sipaisemaan maahan.

– Näitä karsintoja on helpompia ja vähän vaikeampia. Toivon mukaan finaalissa saan kilpailuun vähän räväkämmän alun, Ruuskanen sanoi.

Ruuskasen mukaan hänen finaaliheittojaan ei kannata ennustella karsinnan perusteella.

– Lahden Kalevan kisoissa 2012 heitin karsinnasta jatkoon kolmannella (76,36) ja finaalissa 87,79, Ruuskanen muistelee.

Ruuskanen voitti ensimmäisen Kalevan kisojen mestaruutensa Lahdessa 2012. Sen jälkeen hän on voittanut vuosien 2014 ja 2015 kisat, jotka ovat myös edelliset kerrat, kun hän on Kalevan kisoissa kilpaillut.

Lappeenrannan sunnuntaiseen finaaliin Ruuskanen lähtee suosikkina. Hän odottaa kilpailusta hyvätasoista, eikä harmittele sitä, että kylkivaivaa kuntouttava Oliver Helander ja viime vuonna polvileikkauksessa käynyt Tero Pitkämäki eivät ole mukana.

– Terveet miehet täällä yleensä heittelevät. Olen itsekin joutunut viime vuonna olemaan näistä sivussa, Ruuskanen muistuttaa.

–  Mestaruuteen pitää heittää yli 80 metriä. Lassi Etelätalo on nousukunnossa, Toni Kuusela on kunnossa ja aina joku voi yllättää.

Kuusela: Tykkään Kimpisen kentästä

Lappeenrannan karsinta oli Ruuskaselle kauden kuudes kilpailu. Kesän paras on Raaseporissa kesäkuussa heitetty 85,15. Ruuskasen mukaan ”pitkä heitto on tulossa”, vaikka parin viime kisan tulokset ovat jääneet vaisuhkoiksi. Siihen on kuitenkin selkeä syy.

– Lapinlahden kisa sotki ajoituksen, Ruuskanen viittaa heinäkuussa sadekelissä käytyyn kilpailuun, jossa radan liukkaus toi varovaisuutta heittoon.

Ruuskasen kovimmat haastajat sunnuntaina ovat Kuortaneen Kunnon Toni Kuusela ja Joensuun Katajan Lassi Etelätalo. Kuusela on tällä kaudella heittänyt 83,40. Karsinnassa hän oli kolmas heitettyään toisellaan 75,39. Finaalissa tavoite on mestaruus.

– Tykkään tästä kentästä. Heitin täällä viime kesänä kauden parhaani. Uskon, että voittoon pitää heittää yli 80 metriä. Ruuskanen kuitenkin heittää sen verran, Kuusela sanoo.

Kalevan kisoihin Kuusela tulee hyvässä vireessä lyhyen harjoitusjakson jälkeen.

– Tehtiin tähän väliin vähän kovempi harjoitusjakso. Saatiin treenattua myös ihan perusfysiikkaa. Se teki hyvää, kun samalla sain levättyä, Kuusela sanoo.

Peltomäki: Kilpaileminen on rennompaa

Etelätalo, 31, on tällä kaudella heittänyt 81,95. Kalevan kisojen karsinnassa hän oli kuudes heitettyään ensimmäisellään 10 senttiä yli 74 metrin karsintarajan.

– Mahdollisimman vähällä oli tarkoitus päästä finaaliin ja se onnistui. Tuntui siltä, että sieltä voisi olla tulossa vähän pidempi heitto. Karsintaheitto tuntui sen verran helpolta ja jalat hyviltä, Etelätalo sanoi.

Finaaliin Ruuskanen sai Etelätalon ohella muutakin kokenutta seuraa, kun Alajärven Ankkurien Sami Peltomäki, 28, oli karsinnassa toinen tuloksella 76,46 ja Toholammen Urheilijoiden Teemu Wirkkala, 35, viides heitettyään 74,14.

Peltomäki on höllänyt harjoitteluaan ja aikoo jatkossa panostaa enemmän valmentamiseen, mutta on silti hyvässä vireessä, kuten Pihtiputaalla kesäkuun lopussa syntynyt 78,10 kertoo.

– Kilpaileminen on nyt rennompaa. Olen nauttinut siitä, Peltomäki sanoo.

Wirkkala: Mukava heittää, kun paikat eivät ole kipeinä

Wirkkala on hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta heittoharjoituksia on takana vähän. Kesän ainoassa kilpailussaan ennen karsintaa hän heitti hiljattain Seinäjoella 78,91.

– Mukava heittää, kun mikään paikka ei ole kipeä. Takana ei kuitenkaan ole heittoharjoituksia niin paljon kuin todella pitkät heitot vaativat, Wirkkala sanoi.