Kesän lajikarnevaalit heinäkuun alussa – Lempäälässä kolmen lajin hyppykarnevaali

Yleisurheilun yksilölajien lajikarnevaalit järjestetään ensi kesänä 1.–4. heinäkuuta. Moniottelukarnevaalit pidetään jo keväällä Liikuntakeskus Pajulahdessa (1.–3.4. 2021). Kesän lajikarnevaalien tulokas on pituus -ja korkeushyppääjien sekä kolmiloikkaajien yhteinen hyppykarnevaali. Se järjestetään Lempäälässä. Karnevaalin organisoi Yliastujat ry yhdessä Lempäälän Kisa Yleisurheilun kanssa.

Kesän muut karnevaalit ovat pika- ja aitajuoksut (Jämsänkoski), kestävyysjuoksut ja kävely (Jämsä), seiväs (Somero), kuula ja kiekko (Lohja), moukari (Kaustinen) ja keihäs (Pihtipudas).

Yliastujien mukaan Lempäälän hyppykarnevaali haluaa olla kolmen hyppylajin valtakunnallinen näyteikkuna nuorille urheilijoille ja huipputapahtuma kärkiurheilijoille. Karnevaalien keskiössä on teema #rakkaudestapomppimiseen ja yhteisöllinen toiminta junioreista aikuisiin.

– Yliastujien tarkoituksena on rakentaa tapahtuma, jossa osallistuja voi kokea saman ilon ja riemun kuin me olemme aikoinamme kokeneet – yhteisöllisyyden ja elämyksellisyyden kautta, Yliastujien puheenjohtaja Heikki Herva sanoo.

Lempäälän kunta tukena

Suomen Urheiluliiton (SUL) karnevaalivastaava Tapio Rajamäki näkee, että Lempäälän karnevaali vahvistaa mahdollisuuksia kehittää kolmea hyppylajia valtakunnallisesti yhtenä kokonaisuutena.

– Tämä ”sukulaislajien” karnevaali luo paljon synergiaetuja ja mahdollisuuden kasvattaa karnevaalin osallistujamääriä, Rajamäki sanoo.

Lempäälän Kisa Yleisurheilun Timo Reunasen mukaan Lempäälän kunta tukee vahvasti hyppykarnevaalin järjestelyjä.

– Kunta on mukana karnevaalin puitteiden kuten koulumajoituksen ja ruokailun järjestelyissä. Tässä Hakkarin alueella meillä on kaikki tarvittava, kenttä, koulumajoitus, ruokailut ja liikuntahalli minuutin matkan päässä toisistaan, Reunanen sanoo.

Kesän muista karnevaaleista Pihtiputaan keihäskarnevaalit saavuttaa hulppean virstanpylvään, kun vankan kansainvälisen maineen saavuttanut karnevaali järjestetään jo 50. kerran. Karnevaalin päättävä 4. heinäkuuta kilpailu on myös yksi kesän 2021 Ylen televisioimista yleisurheilukilpailuista.

Pihtiputaan keihäskarnevaaleilla paneudutaan keihäänheiton saloihin jo 50. kertaa. Kuva: Juha Janhonen.

Ohjaajille, valmentajille ja urheilijoiden vanhemmille tarjolla koulutusta

Yleisurheilun lajikarnevaalit ovat erinomainen leiritys- ja koulutus- ja kilpailutapahtuma urheilijoille, vanhemmille sekä seurojen ohjaajille ja valmentajille. Kohderyhmänä ovat yli 10-vuotiaat yleisurheilijat ja heidän taustajoukkonsa.

Kouluttajina leirillä toimivat lajien kotimaiset kärkivalmentajat. Paikalla on myös lajien urheilijahuippuja.

– Urheilijoiden vanhemmille, ohjaajille ja valmentajille on karnevaaleilla omaa ohjelmaa, josta vastaa vanhempainryhmän rehtori yhteistyössä karnevaalirehtorin kanssa, Tapio Rajamäki sanoo.

– Ohjelmassa on urheilijoiden harjoitusten seurantaa johdetusti sekä luento- ja keskustelutilaisuuksia harjoitteluun liittyen. Lajikarnevaalit on tilaisuus oppia asiantuntijoilta ja tutustua muihin lajin harrastajiin ja valmentajiin.

Karnevaalien hinnasto ja tarkemmat tiedot julkaistaan myöhemmin tänä syksynä tällä nettisivulla

Tiedustelut kaikista karnevaaleista
•Tapio Rajamäki, p. +358 40 740 8300, tapio.rajamaki@sul.fi