Keihäänheittäjä Jere Murto ennätysvireessä: 75,40 YAG:ssä

Keihäänheittäjä Jere Murto yllyttää yleisöä Banks-taputuksiin ja huutaa ”Come on!” Murron vasemman käden liike on kuin ruoskan sivallus. 600-grammainen keihäs liitää Murron ennätykseen, 75,40 Youth Athletics Games-tapahtuman kolmantena päivänä Tampereella Ratinan stadionilla.

Murto kohentaa ennätystään metrillä ja kymmenellä sentillä. Tulos syntyy, kuinkas muutenkaan, kuudennella eli viimeisellä kierroksella. Murto nousee Suomen kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi. Murron sarja on loistava. Hänen viisi mitattua heittoaan kantoivat 69,03, 74,17, 70,95, 74,46 ja 75,40.

Murto oli tyytyväinen tulokseeen, mutta ei tekniikkaan. Hän aikoo heittää tänä kesänä 80 metriä. Se olisi Suomen ennätys. Nykyinen Suomen ennätys on Oliver Helanderin heittämä 79,06.

– Pisimmässä heitossa keihäs lähti huonoon asentoon, mutta siinä oli hirveät tehot. Kaikissa muissa heitoissa keihäs lensi paremmassa asennossa. Tulos on kyllä hyvä tässä vaiheessa kautta. Lähdin hakemaan päälle 75 metrin tulosta ja sellainen tuli, Murto kertoi.

15-vuotiaiden poikien keihäänheitossa toiseksi Murron jälkeen sijoittui Kankaanpään Seudun Leiskun Eino Isometsä tuloksella 53,61.

Murto: ”Nyt pitää alkaa herkistelemään”

Murto heittää keihästä seuraavan kerran kolmen viikon kuluttua Pihtiputaan karnevaaleilla.

Murron tavoitteena on saada samaan heittoon maksimitehot ja optimaalinen keihään asento.

– Nyt pitää alkaa herkistelemään. Pistän ennätykset uusiksi Pihtiputaalla, Murto lupasi.

Murto voitti eilen kiekonheiton tuloksella 57,68. Kiekko painaa kilon eli saman verran kuin naisten kiekko. Murron ennätys on 60,82.

– Ei ollut kiekkopäivä. Kiekko jäi käteen ja lähti huonosta asennosta, Murto harmitteli.

Murto voitti eilen myös kuulatyönnön tuloksella 15,41. Kuula painaa neljä kiloa eli saman verran kuin naisten kuula. Murron ennätys on 16,89.

– Ei ollut myöskään kuulapäivä. Tekniikka ei osu kohdallaan, Murto sanoi.

Launonen puski voittoon vastatuulessa 

Turun Urheiluliiton Alisa Launonen rynnisti 14-vuotiaiden tyttöjen 100 metrin ykköseksi ajalla 12,64. Juoksijat joutuivat puskemaan 2,5 sekuntimetrin vastatuuleen. Toiseksi tuli Mikkelin Kilpa-Veikkojen Helmi Siitonen ajalla 12,89 ja kolmanneksi Espoon Tapioiden Olivia Kirjonen ajalla 13,00.

– Juoksu meni puristamiseksi. Lähtö ei ollut vahva ja vasta puolessa välissä juoksu lähti kulkemaan. Olen ihan tyytyväinen. Ajattelin kyllä juosta ennätykseni (12,42), Launonen sanoi.

14-vuotiaiden tyttöjen alkueriin osallistui 12 erässä peräti 85 juoksijaa. Alkuerissä nähtiin rentoa juoksua ja rajua yritystä kamppailussa kahdeksasta finaalipaikasta. Launonen oli alkuerien nopein ajalla 12,60, joka oli kaksi sekunnin sadasosaa nopeampi kuin hänen aikansa finaalissa.

Launonen voitti loppuillasta myös pituushypyn erinomaisella tuloksella 580 senttiä. Se on Suomen kaikkien aikojen tilaston neljänneksi paras tulos 14-vuotiaiden tyttöjen ikäluokassa.

Karhulan Figueira viiletti alkuerässä ennätyksensä 12,37

Karhulan Urheilijoiden Oona Figueira voitti leikitellen 15-vuotiaiden tyttöjen 100 metriä ajalla 12,48. Vastatuuli puhalsi 2,4 metriä sekunnissa. Alkuerässä Figueira viiletti ennätyksensä 12,37. Finaalissa hänen ei tarvinnut edes pistää kaikkeaan peliin.

– En juossut alussa täysillä, vaan säästelin voimia vastatuuleen. Alkuerässä meni paremmin, kun oli enemmän voimia kuin finaalissa. Loppukilpailussa kulki huonommin, mutta sillä ei ole väliä, kun kuitenkin voitin. Tämä satanen oli ainoa lajini näissä kisoissa, Figueira kertoi.

Pyry Heiskanen porhalsi voittoon ennätyksellään

Vantaalaisen Kenttäurheilijat-58:n Pyry Heiskanen porhalsi 15-vuotiaiden poikien 100 metrin valtiaaksi ennätyksellään 11,45. Vastatuuleksi mitattiin 1,1 metriä sekunnissa.

– Hyvältä tuntuu juosta ennätys vastatuuleen. Lähtö oli yllättävän hyvä ja se kantoi loppuun asti. Lähtö oli ennen heikkous, nyt se on vahvuus, Heiskanen kertoi.

Toiseksi pinkoi Esbo IF:n Romari Pavlikov ajalla 11,57.

– Pavlikov johti pitkään, mutta 80 metrin kohdalla huomasin, että voitan, Heiskanen sanoi.

Kolmanneksi sijoittui Helsingin Kisa-Veikkojen Jussi Wesanko ajalla 11,75. Hän voitti eilen 300 metrin aitajuoksun. Neljänneksi tuli eilen 300 metriä voittanut Kauhajoen Karhun Rasmus Koski ajalla 11,80.

Oivi Heikinheimo otti revanssin tyttöjen kolmiloikassa

Vihdin Viestin Oivi Heikinaro otti 15-vuotiaiden tyttöjen kolmiloikassa revanssin viime vuoden SM-kilpailuista. Silloin hän jäi 14-vuotiaiden hopealle, vaikka loikki saman tuloksen kuin mestari. Tänään Heikinaro oli yksin ykkönen ennätyksellään 11,59. Hän pidensi ennätystään 21 sentillä.

Toiseksi sijoittui viime vuonna täpärästi SM-kullan vienyt Lappeenrannan Urheilu-Miesten Amanda Aakko tuloksella 11,54. Tilastokärjessä tuloksella 12,11 oleva IF Sibbo Vargarnan Lumi Koskelainen ei ollut mukana. Hän jäi viime vuonna SM-kilpailussa neljänneksi vain sentin päähän mitalikolmikosta. Heikinaro ei ollut täysin tyytyväinen, vaikka voitti ennätystuloksella.

– Juoksuvahdin kanssa oli ongelmia, kertoi 14 askeleen vauhdilla hypännyt Heikinaro.

Tyttöjen kolmiloikassa oli teipeillä merkitty monta vaihtoehtoista ”ponnistuslankkua”.

– Hyppäsin kymmenen metrin viivalta ja pääsin sopivasti hiekkakasaan. Viimeinen loikka on minulla heikoin. Kinkka (ensimmäinen loikka) ratkaisee, miten hyppy lähteen menemään eteenpäin, Heikinaro sanoi.

Ada Puhakka voitti jännittävän keihäskisan

Karhulan Katajaisten Ada Puhakka voitti kutkuttavan jännittävän 13-vuotiaiden tyttöjen keihäänheiton ensimmäisen kierroksen tuloksella 37,91. Joutsenon Kullervon Venla Mattinen nakkasi kuudennella kierroksella 37,67, jolla irtosi kakkossija. Parhaan tuloksensa viimeisellä kierroksella kiskaisi myös Espoon Tapioiden Matilda Haatainen. Hän sijoittui kolmanneksi tuloksella 37,62. Sarjassa heitetään 400-grammaista keihästä.

Puhakka jäi tänä kesänä heittämästään ennätyksestä neljä metriä.

– Muuten meni hyvin, mutta kyynärpää oli kipeä. Ilma oli hyvä, eikä ollut vastatuulta. Pönkkä (tukijalka) pitäisi saada pitämään paremmin, Puhakka kertoi.

Puhakan päälaji on moukarinheitto, jossa hän ylivoimainen tilastoykkönen tuloksella 49,24.

Helsingin Kisa-Veikkojen Oliver Oris voitti 9-vuotiaiden poikien korkeushypyn tuloksella 132.

Hän ylitti kaikki kahdeksan korkeuttaan ensimmäisellä yrityksellä. Viimeiset kolme korkeutta hän ylitti pikatahtiin kolmessa minuutissa, kun oli enää ainoana mukana kilpailussa.

Toiseksi sijoittui Hämeenlinnan Tarmon Julius Kelo tuloksella 117 ja kolmanneksi Helsingin Kisa-Veikkojen Rasmus Frösen tuloksella 117. Oris voitti myös 40 metrin juoksun ajalla 6,44. Hän pinkoi alkuerässä ajan 6,42.

Kölhi ja Plosila ykkösiä pituudessa – Muukka hallitsi keihästä

Hämeenlinnan Tarmon Eevi Kölhi voitti 13-vuotiaiden tyttöjen pituushypyn ulkoratojen ennätyksellään 511. Hän on hypännyt hallissa 526, joka on ikäluokan kaikkien aikojen hallitilastossa viidenneksi paras. Emmi Ahvenlampi oli 13-vuotiaiden tyttöjen 60 metrin vikkelin ajalla 8,03.

13-vuotiaiden poikien pituushypyn voitti Turun Urheiluliiton Veikko Plosila tuloksella 521. Samalla tuloksella toiseksi sijoittui Vehkalahden Veikkojen Miro Aatola. 15-vuotiaiden poikien kolmiloikan voitti Helsingin Kisa-Veikkojen Markus Waithaka tuloksella 12,49. Toiseksi sijoittunut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Jussi Nerg hävisi vain sentin.

Vehkalahden Veikkojen Émilia Muukka oli paras 14-vuotiaiden tyttöjen keihäänheitossa tuloksella 46,59.Tampereen Pyrinnön Pinja Luontila oli 13-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnön vahvin tuloksella 13,07 ja 15-vuotiaiden tyttöjen kuulan voitti seurakaveri Martta Mattila tuloksella 13,01.

Kävelyssä äärimmäisen tasaväkinen kilpailu

11-vuotiaiden tyttöjen 1000 metrin kävelyssä nähtiin harvinainen tilanne, kun kaksi ensimmmäistä kilpailijaa saivat saman ajan, 5.34,94. Sekä Vihdin Viestin Maija Harju että Kauhajoen Karhun Fanni Kiukkonen palkittiin kultamitalilla. Alle 13-vuotiaiden sarjojen henkilökohtaisissa kilpailuissa palkitaan kuusi parasta.

Savonlinnan Riennon Ella Ikäheimonen voitti 15-vuotiaiden tyttöjen tiukan 3000 metrin kävelyn ajalla 16.22,26. Ikäheimonen paransi ennätystään hurjasti miltei kahdella minuutilla. Ikäheimonen karkasi toiseksi tulleelta Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Venla Vienolalta 300 metriä ennen maalia.

Vienola tuli toiseksi 1,72 sekuntia Ikäheimosen perässä. Pitkään kärkikaksikon mukana roikkunut Vihdin Viestin Peppi Haaparanta oli kolmas ajalla 16.38,81. Ikäheimonen sai vielä 250 metriä ennen maalia varoituksen koukkupolvisuudesta.

– Karkasin voittoon pidentämällä askelta viimeisellä takasuoralla. Varoituksen jälkeen piti kiinnittää huomiota siihen, että polvet ojentuvat suoraksi, Ikäheimonen kertoi.

Ikäheimonen aloitti yleisurheiluharjoittelun puolitoista vuotta sitten. Sitä ennen hän harrasti jalkapalloa, jääkiekkoa ja taitoluistelua.

– Tänään tavoitteena oli vain parantaa omaa ennätystä, Ikäheimonen sanoi vaatimattomasti.

15-vuotiaiden poikien 3000 metrin kävelyn voitti Espoon Tapioiden Yrjänä Renvall ajalla15.30,28.

Yhdistelmäjoukkue kiiti nuorimpien poikien aitaviestin voittoon

Espoon Tapioiden ja Veikkolan Veikkojen yhdistetty joukkue voitti 11-vuotiaiden poikien 4×60 metrin aitajuoksuviestin ajalla 42,74.Toiseksi tuli Tampereen Pyrintö ja kolmanneksi Porin Yleisurheilu. Tapiot voitti 11-vuotiaiden poikien aitaviestin myös viime vuonna. Aloittaja Eetu Rantala juoksi myös viime vuonna voittajajoukkueessa. Muut viestinviejät olivat tänä vuonna Topias Palmu, Oskari Kovaniemi ja Veikkolan Veikkojen Otso Aalto.

Aitoja oli kullakin osuudella seitsemän ja aitojen korkeus oli 60 senttiä. Voittajajoukkueen kaikki jäsenet juoksivat kaikki aitavälit kolmella askeleella.

– Ensimmäisen aidan ylitin liian korkealta ja yhteen aitaan kolhaisin, mutta muuten meni hyvin, kertoi toisena ensimmäiseen vaihtoon sännännyt Eetu Rantala.

Topias Palmu nosti yhdistelmäjoukkueen toisella osuudella kärkeen.

– Yhteen aitaan osui ja se melkein kaatui, Palmu kommentoi.

Oskari Kovaniemi piti joukkueensa kolmannella osuudella johdossa.

– Aitavälit juoksin tavallista hitaammin, mutta aidat ylitin hyvin mahdollisimman läheltä, Kovaniemi kertoi.

Veikkasimme, että voitamme tai tulemme toiseksi”

Otso Aalto kiiti ankkurina varmaan voittoon. Hän on Suomen tilastoykkönen 11-vuotiaiden poikien 60 metrin aitajuoksussa.

– Hyvin meni! Se oli puhdas juoksu. En osunnut mihinkään aitaan, Aalto iloitsi.

Aalto on voittanut tämän vuoden YAG:ssä myös 60 metrin ja 150 metrin henkilökohtaiset koitokset.

60 metrin aitajuoksu on ohjelmassa kisojen päätöspäivänä sunnuntaina.

– Veikkasimme, että voitamme tai tulemme toiseksi. Juoksimme aitaviestin kerran harjoituksissa ennen tätä kisaa. Olemme juosseet paljon henkilökohtaisia 60 metrin aitajuoksun kilpailuita. Aitajuoksussa vaikeinta on ylittää aidat mahdollisimman matalalta. Urheilemme monipuolisesti kaikkia yleisurheilulajeja, Pojat kertoivat.

11-vuotiaiden tyttöjen 4×60 metrin aitaviestin voitti Porin Yleisurheilu, 13-vuotiaiden poikien saman lajin Jyväskylän Kenttäurheilijat, 13-vuotiaiden tyttöjen kilpailun Espoon Tapiot, 15-vuotiaiden poikien 4×80 metrin aitaviestin Helsingin Kisa-Veikot ja saman sarjan tyttöjen Lappeenrannan Urheilu-Miehet.

Antti Sainio: ”Hyvältä näyttää meininki”

Tuore 400 metrin aitajuoksun 19-vuotiaiden Suomen ennätysmies Antti Sainio jakoi palkintoja kolmantena päivänä. Hän oli tyytyväinen kokemaansa.

– Hyvä, että lapset tulevat yleisurheilun pariin. Hyvältä näyttää meininki. Katsoin varsinkin 600 metrin juoksuja. 9-vuotiaiden poikien 600 metrillä käytiin kova ja tasainen taistelu mitaleista, Sainio iloitsi.

Sainiota ei tunneta vielä kovin laajalti, vaikka hän juoksi juuri 400 metrin aitojen nuorten Suomen ennätyksen ja kymmenentenä suomalaisena miehenä alle 50 sekunnin (49,91).

– Tuskin muut kuin Tampereen Pyrinnön lapset tuntevat minua, Sainio sanoi vaatimattomasti.

Sainio jakoi palkintoja ainakin pikajuoksijoille, kuulantyöntäjille ja keihäänheittäjille.

– Muun muassa Tero Pitkämäen poika Jimi oli aika monta kertaa palkintopallilla. YAG:ssä parasta on yhteisöllisyys. Nämä ovat parhaita kisoja Suomessa 9-15-vuotiaille, Sainio hehkuttaa.

(Jyrki Repola.)

 

TAMPERE 15.6.2024 Youth Athletics Games, 3. päivä

M15,

100 m (-1,1 m/s): 1) Pyry Heiskanen KU-58 11,45, 2) Romary Pavlikov EsboIF 11,57, 3) Jussi Wesanko HKV 11,75 … Oskari Syväranta LA hylättiin (ae. 11,59, -1.2 m/s).

3-loikka: 1) Markus Waithaka HKV 12,49, 2) Jussi Nerg JKU 12,48.

Keihäs (600 g): 1) Jere Murto AlavVi 75,40.

4×80 m aj (76,2 cm): 1) HKV 45,93 (Waithaka, Simeon Sivonen, Wesanko, Elis Sundholm).

M14,

100 m (-2,6 m/s): 1) Tomas Vasylenko TU-38 12,09 (ae. 12,03, -0,9 m/s), 2) Toivo Takanen JoKa 12,21 (ae. 12,13, -1,2 m/s).

Korkeus: 1) Elias Eskola TP 170.

3-loikka: 1) Lenni Ruti LUM 12,04 (-2,1 m/s), 2) Eskola 11,99.

Keihäs (600 g): 1) Volmari Paananen TP 56,13.

N15,

100 m (-2,4 m/s): 1) Oona Figueira KarhU 12,48 (ae. 12,37, 0,2 m/s), 2) Ines Piispanen GamlakarlIF 12,79.

3000 m kävely: 1) Ella Ikäheimonen SavRi 16.22,26, 2) Venla Vienola JKU 16.23,98, 3) Peppi Haaparanta VihdVi 16.38,81.

3-loikka: 1) Oivi Heikinaho VihdVi 11,59, 2) Amanda Aakko LUM 11,54.

Kuula (3 kg): 1) Martta Mattila TP 13,01, 2) Wilhelmiina Mäkelä MarttMu 12,45, 3) Emma Valkila HKV 12,32.

Keihäs (400 g): 1) Ella Ylikoski UlvilST 47,36, 2) Tii Huttunen VehkalVe 44,30, 3) Isabella Tuulari EspTa 40,99.

4×80 m aj (76,2 cm): 1) LUM 49,61 (Alisa Helkilinna, Elsa Napari, Neela Hänninen, Salla Tarkiainen).

N14,

100 m (-2,5 m/s): 1) Alisa Launonen TuUL 12,64 (ae. 12,60, -1,9 m/s), 2) Helmi Siitonen MiKV 12,89 (ae. 12,78, -0,5 m/s), 3) Olivia Kirjonen EspTa 13,00.

Pituus: 1) Launonen 580, 2) Emmi Riutankoski HKV 539, 3) Siitonen 533.

Kuula (3 kg): 1) Iina Kause PoYU 12,11.

Keihäs (400 g): 1) Emilia Muukka VehkalVe 46,59, 2) Alisa Koskinen ÄhtärU 42,62.