Kangasniemi moukaroi Lohjalla yli 80 metriä – Saari rikkoi junioreiden MM-rajan

Nurmijärven Yleisurheilun Aatu Kangasniemi heitti moukaria Lohjalla rankkasateessa 15-vuotiaiden poikien Suomen ennätyksen 81,96. Kangasniemi paransi pari kuukautta sitten heittämäänsä ennätystä peräti 3,32 metriä. 15-vuotiaat pojat heittävät nelikiloista moukaria eli samanpainoista kuin naiset.

Kangasniemen tulosta pidemmälle on suomalaisista heittänyt vain Olli-Pekka Karjalainen, kaikki eripainoiset välineet mukaan lukien. Karjalaisen miesten Suomen ennätys on 83,30 vuodelta 2004.

Lämpötila Lohjan urheilukentällä oli vain 15 astetta. Puolet nelituntisten klpailujen ajasta satoi, ajoittain rankasti. Kangasniemi oli vähällä jättää kilpailun väliin rankkasateen takia.

– Sitten muistin, että Lohjalla on niin hyvä rinki, ettei siinä sadekaan haittaa, Kangasniemi sanoi.

Kangasniemi linkosi ennätyksen heti ensimmäisellä kierroksella.

– Kävi mielessä, että voisin lopettaa kilpailuni siihen, mutta halusin heittää myös hyvän sarjan.

”Olen löytänyt oikean tekniikan”

Kangasniemen toinen heitto lipsahti ulos sektorista, mutta neljä viimeistä kantoivat komeasti 78,34, 79,28, 78,03 ja 79,53. Niistäkin kaksi pisintä ylittivät aikaisemman Suomen ennätyksen 78,64, jonka Kangasniemi oli heittänyt Eläintarhan kentällä 7. kesäkuuta.

– Olen löytänyt oikean tekniikan viime aikojen harjoituksissa. Olen heittänyt tänä kesänä pitkälle myös teknisesti huonoilla heitoilla.

– Tänä vuonna ovat kehittyneet erityisesti nopeus ja suoritusvarmuus, muttei niinkään voima. Lisäksi syliväli on kasvanut paljon ja voin viedä moukaria entistä kauempana vartalosta laajemmalla liikeradalla, Kangasniemi kertoi.

Askolassa asuva Kangasniemi harjoittelee moukarinheittoa Sipoossa, Espoonlahdessa ja Eläintarhassa sekä Nurmijärvellä valmentajansa Hannu Rinnekarin navetassa.

Askolan urheilukentällä ei ole moukarihäkkiä, mutta kotipihalla voi työntää kuulaa. Kangasniemi on myös kuulantyönnössä ikäluokkansa Suomen ykkönen. Hänen ennätyksensä on 20,50.

– Loppukesän tavoitteet ovat moukarissa 82 metrin ylitys ja kuulassa 21,50. Ensi kesänä sitten 17-vuotiaiden EM-kisat ja Euroopan nuoriso-olympiafestivaali, Kangasniemi sanoi.

Saari rikkoi MM-rajan ja Ruokonen juoksi kuurojen SE:n

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 17-vuotias Venla Saari voitti Lohjalla naisten 3000 metrin estejuoksun ajalla 10,21,39. Aika alittaa elokuussa Nairobissa pidettävien alle 20-vuotiaiden MM-kilpailujen tulosrajan. Saari kohensi ennätystään 12 sekunnilla ja nousi Suomen vuositilastossa neljänneksi.

Jyväskylän Kenttä-Urheilijoiden Sara-Elise Ruokonen juoksi kuurojen Suomen ennätyksen 10,39,49 ja sijoittui toiseksi.

– En käyttänyt kilpailussa kuulolaitetta. Satoi, joten oli hyvä keli juosta. Voimia jäi tosin aika paljon, vielä saan parannettua tuosta, Ruokonen kertoi.

Kuurojen maailmanennätyskin 10.34,95 on jo aika lähellä. Se on venäläisen Olga Jakubovskajan nimissä vuodelta 2009.

Tuomas Manni kiskaisi Suomen ennätyksen

Paraurheilijoiden tuolikeihäänheiton voitti järjestävän seuran Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Tuomas Manni tuloksella 27,28, mikä on luokan 34 uusi Suomen ennätys. Manni voitti myös kuulantyönnön tuloksella 8,52.

Manni paransi SE:tä jo kolmannen kerran tänä kesänä. Edellisen SE:n 25,65 hän heitti Joensuun GP-kilpailuissa. Uudella ennätyksellään Manni sijoittuu maailman vuositilastossa yhdeksänneksi.

Lempäälän Kisan Matias Mustonen voitti märässä kelissä miesten korkeushypyn tuloksella 205. Hän on Suomen vuositilastossa toisena tuloksella 217.

– Hyppääminen oli tänään kankeaa, kun olen pari viikkoa keskittynyt harjoituksissa voimatasojen nostamiseen. Rata oli tänään märkä ja liukas, minkä vuoksi kallistukset vauhdissa jäivät vähän vajaiksi, Mustonen kertoi.

Kolmipäiväiset Lohja Junior Games-kilpailut jatkuvat lauantaina ja sunnuntaina.

(Teksti: Jyrki Repola.)

LOHJA 30.7.-1.8.2021 Lohja Junior Games

https://live.tuloslista.com/9897