Kalle Salminen innostaa esimerkillään Joensuun Katajan poikaporukkaa ja muistaa hyvin itsensä samanikäisenä

Intoa tai energiaa ei puutu, kun Joensuun Katajan 10–12-vuotiaiden poikien ryhmä on jälleen kokoontunut yleisurheilutreeneihin. Pituushyppääjä Kalle Salmisen, moukarinheittäjä Markus Kokkosen ja moukarinheittäjä Tommi Remeksen opissa noin kymmenen hengen porukan lajeina on tällä kertaa korkeutta ja kuulaa.

Salminen viihtyy poikaporukan kanssa ja haluaa innostaa heitä monipuolisesti yleisurheiluun. Hän iloitsee, että poikia on ryhmässä hyvä määrä ja toivoo mahdollisimman monen myös pysyvän lajissa mukana.

– On mukavaa seurata, miten intoa löytyy eri lajeihin yleisurheilussa. Paljon koitan itse näyttää mallia ja sitä kautta saada heidät hyvin tekemään. Olen ohjaajana mukavan rento ainakin omasta mielestä. Toivottavasti omalla esimerkilläni on vaikutusta, Salminen sanoo

Oma ura ja omat valmentajat ovat tuoneet Salmiselle paljon oppia, joista on iloa poikaporukkaa ohjatessa. Mutta minkälaisena urheilijana nyt 24-vuotias Salminen muistaa itsensä näiden poikien ikäisenä?

– Aika hulivili olen tuossa iässä ollut, hän sanoo nauraen.

Ohjaajat luotsaavat ryhmää kannustavasti, jämäkästi ja huumorilla. Lapset kannustavat myös toisiaan. Ilmeet ovat iloisia, mutta tekeminen keskittynyttä. Saatuja vinkkejä kuunnellaan tarkasti ja yritetään omaksua.

”Paljon kivoja kavereita tästä olen saanut”

Leo aloitti yleisurheilun vuosi sitten kaverinsa innoittamana.

–  Innostuin tästä. Meillä on ollut aika kivoja treenejä ja kiva porukka. Paljon kivoja kavereita tästä olen saanut, Leo sanoo ja kertoo harrastavansa myös hiihtoa.

Korkeus ja kuula ovat molemmat Leon makuun, suosikkilajit ovat pituus ja pikajuoksu.

– Pituus ja pikajuoksu. Olen omasta mielestäni aika hyvä niissä. Olen saanut sellaisia vinkkejä, jotka motivoivat, Leo kertoo Salmisen oppeja pituudessa.

Paavo aloitti yleisurheilun kesällä, kun halusi kehittyä nopeammaksi kuin kaverinsa koulussa. Hän oli myös hypännyt pituutta ja innostui myös mahdollisuudesta harrastaa sitä.

– Pituus on yksi lemppareista. Kallelta on tullut sellaista vinkkiä, että mahdollisimman hyvä ponnistus ja mahdollisimman läheltä kannattaa ponnistaa, että saa pidemmän hypyn. Tykkään myös juoksusta, korkeudesta ja seipäästä, Paavo kertoo.

Monipuolisuus virkistää Salmista valmentajanakin

Salminen kannustaa junioreja monipuolisuuteen ja kokeilemaan kattavasti yleisurheilun eri lajeja. Kun hän oli ohjaamansa poikaporukan ikäinen, hänen lempilajinsa pituushypyn ohessa oli kiekko. Jos hän ei olisi pituushyppääjä, oma laji saattaisi olla kolmiloikka tai pikajuoksu.

– Löytyy varmasti monelle vahvoja lajeja ja saattaa tulla yllätyksiä, että olenkin hyvä tässä. Nuorena kannattaa tehdä monipuolisesti. Se kantaa kaikista pisimmälle ainakin oman kokemuksen mukaan.

Salminen ohjasi Remeksen kanssa korkeutta, joka oli myös hänen lajinsa nuorempana. Ei mieluisin laji, mutta mukana kuitenkin. Valmentajana Salminen on halunnut kehittää itseään myös silloin, kun ohjelmassa on ollut vaikkapa juoksua ja aitajuoksua sekä moukaria. Vaikka ohjaajaparina on ollut moukarinheittäjä, on Salminen halunnut mennä vetämään moukarin osalta treenit.

– Siitä saa itselle valmennuksellista harjoittelua, hän sanoo.

Ohjaaminen maistuu ja oma urheilukin sujuu tällä hetkellä hyvin toukokuisen polvioperaation jälkeen. Polvi on kuntoutunut hyvin ja syksyn treenit ovat sujuneet.

– Vielä emme ole hyppyä ottaneet mukaan, sille olemme antaneet aikaa. Hyvällä mallilla on.

Hallikaudella Salminen arveli kilpailevansa todennäköisesti ainakin 60 metrillä. Siinä hän kipaisi viime talvena ennätyksensä 6,86.

– Lähdetään ehdottomasti ennätystä rikkomaan. Siihen pitäisi olla ihan hyvät saumat, Salminen sanoo tämän hetken tuntuman mukaan.

Instagramissa @nuorisoyleisurheilu Kallen, Paavon ja Leon mietteitä sekä treenimenoa videomuodossa