Gatlin pinkoo pikamatkan Turussa, Ahye 100 metrille, Clemons pika-aidoissa

Justin Gatlinilla on hyviä muistoja Suomesta. Paavo Nurmen kisoissa niitä voi kertyä lisää. Amerikkalainen pikajuoksun huippunimi pinkoo Turussa kesäkuun 11. päivä 100 metriä ja on yksi tämän vuoden kilpailun  supertähdistä.

Naisten 100 metrin supertähti on Trinidadin Michelle-Lee Ahye. Hän on juossut matkan 10,82 ja oli Rion olympiakisoissa kuudes. Kaksissa edellisissä MM-kisoissa hän on ollut viides ja kuudes.

Turussa Ahyen haastavat ainakin Yhdysvaltain hallitseva 60 metrin hallimestari Shania Collins ja lajin kotimaiset kärkinimet, kuten Hanna-Maari Latvala.

Naisten 100 metrin aidoissa suomalaisaiturit pääsevät mittelemään vauhtiaan MM-viitosta ja MM-hallien hopeamitalistia, Yhdysvaltain Christina Clemonsia vastaan. Yhdysvaltain Ebony Morrison puolustaa kisan voittoa ja amerikkalaisjuoksijoista Turussa juoksee myös kuluvalla kaudella 12,81 pinkonut Yhdysvaltain Evonne Britton.

Myös Gatlinille on luvassa hyviä haastajia kuten Norsunluurannikon Arthur Gue Cissé, joka kiihdytti 100 metriä viime vuonna 9,94, pikamatkan 10,00 juossut Japanin Ryota Yamagata sekä hallitseva 22-vuotiaiden Euroopan mestari, britti Ojie Edoburun.

Michelle-Lee Ahye tähdittää naisten 100 metrin kilpailua Turussa.

Tokion olympialaiset Gatlinin uran päätös?

Gatlin on juossut Suomessa erilaisissa tunnelmissa. Neljätoista vuotta sitten hän voitti Helsingin MM-kisoissa 100 ja 200 metriä ja yhdeksän vuotta sitten hän käynnisteli Joensuussa paluuta huipputasolle kärsittyään neljän vuoden dopingpannan.

Monien yllätykseksi Gatlinin paluu kantoi hänet takaisin maailman ehdottomaan sprintterieliittiin. Sitten Joensuun visiitin hän on voittanut 200 metrillä MM-hopean ja 100 metrillä kaksi MM-hopeaa, yhden olympiahopean ja maailmanmestaruuden, joka tuli Lontoossa toissa kesänä. Nuo kisat päättivät myös Gatlinin ja Usain Boltin arvokisojen kaksintaistelut. Lontoon kisoihin uransa päättänyt Bolt oli silloin kolmas.

Myös Gatlinin uran loppu alkaa ainakin häämöttää. ”Nämä ovat minun kaksi viimeistä kilpailukauttani”, hän totesi talvella Reutersille viitaten kuluvaan ja ensi vuoteen. Viikonvaihteen Yokohaman MM-viesteissä hän ei enää tuota lausuntoa vahvistanut.

– En yritä ennustaa tulevaisuutta. Jossakin kohdin sitäkin on ajateltava, mutta nyt keskityn siihen, mihin nyt täytyy keskittyä, Gatlin kuittasi puheet tulevaisuudestaan NBC:lle.

Jos Gatlin yltää ensi vuonna 38-vuotiaana Tokion olympialaisiin, hän syrjäyttää Gail Deversin ennätystilastossa kaikkien aikojen iäkkäimpänä pikajuoksijana Yhdysvaltain olympiajoukkueessa.

Yokohaman MM-viesteissä Gatlin juoksi Yhdysvaltain 4 x 100 metrin joukkueessa kakkososuuden ja pokkasi joukkueen kanssa hopeaa, kun Brasilia yllätti USA:n nelikon ajoin 38,05-38,07.

Gatlinin 100 metrin ennätys on 9,74. Viime kesän paras jäi pienten vammojen kiusaamaana 10,03:een, mutta MM-viestien perusteella konkarijuoksija on MM-kesän kynnyksellä kelpo vireessä.

Ylen tv-signaali leviää maailmanlaajuisesti

Paavo Nurmi Games