EYOF-mestari Kivisestä vuoden Nuori yleisurheilija

EYOF-mestari Kivisestä vuoden Nuori yleisurheilija

Mukava, että onnistuin kaikissa isommissa kisoissa. Aika nappiin se meni, Julia Kivinen kertailee viime kesän kilpailukautta. 

Kaustisen Pohjan-Veikkojen lahjakkuus voitti moukarinheiton Nuorten olympiafestivaaleilla Unkarin Györissä ja nuorten Ruotsi-ottelussa sekä oman ikäluokkansa Suomen mestaruuden. Syksyllä toteutetussa Spurtti News -lehden äänestyksessä Kivinen, 16, voitti Vuoden nuori yleisurheilija -tittelin. Hän kokosi 269 ääntä ja kukisti täpärästi toiseksi sijoittuneen sprintteri Samuel Purolan. Seuraavat sijat menivät keihäänheiton EYOF-mestari Topias Laineelle ja hienon kauden hypänneelle seiväshyppääjä Saga Anderssonille

– Hieno juttu. Kaikki nuo mukana olleet urheilijat olivat tehneet kesällä todella hyviä tuloksia, Kivinen totesi tittelistä. 

Tanssi kakkosharrastuksena 

Mainioon tuloskuntoon virittyi Kivinenkin viime kesänä. Hän heitti Iisalmessa junioreiden SM-kisoissa 3-kiloisella moukarilla ennätykseen 66,71. Se vei hänet 17-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Siskoaan valmentavan Joonas Kivisen on helppo nimetä Julian vahvuudet urheilijana ja heittäjänä.

– Monipuolinen liikuntatausta, ja jos puhtaasti moukarinheittoa ajattelee, vahvuudet ovat taitopuolella. Julia on nopea. Pyörimisliike tulee hänelle luonnostaan. Julia pitää kilpailutilanteesta, on tunnollinen harjoittelija ja on vielä pysynyt terveenä, Joonas Kivinen sanoo. 

Veli kuvaa Juliaa elämäntapaliikkujaksi, joka on pelannut jalkapalloa, hiihtänyt, kilpaillut seiväshyppyä ja kävelyä lukuun ottamatta kaikissa yleisurheilulajeissa ja pitää edelleen kakkosharrastuksenaan tanssia.

– Tanssin aloitin uudelleen hiljattain. Harrastin sitä aiemmin ja kaipasin sitä. Mukana on showtanssia, hip hopia ja nykytanssia, Kivinen sanoo. 

Aamutreenit ainakin kahdesti viikossa 

Moukarinheitto on ollut Kivisen päälaji viime ja toissa kauden. Ihan joka paikassa moukarinheiton harrastaminen ei ole helppoa, mutta Kaustisella on. Tarjolla on sisäheittopaikka ja talvisin lämmitetty ulkorinki sekä rutkasti tieto-taitoa ja kesäisin vielä lajikarnevaalit. 

Kivisen mukaan moukari valikoitui omaksi lajiksi luonnostaan. 

– Se on aina ollut minulle helppoa, ja se on mukavaa, kun on tullut tulosta, Kivinen sanoo. 

Ensi kesänä tavoitteita ovat pääsy 17-vuotiaiden EM-kisoihin Unkarin Györiin ja ennätyksen parantaminen. 

– Mitään tarkkaa tulostavoitetta en tykkää laittaa, kunhan saan tasoa ylemmäksi. 

Kivisen päivät Kaustisella täytyvät lukio-opinnoista ja harjoittelusta.

– Lukiota käyn neljässä vuodessa. Se helpottaa niin, että saan hyvin tehtyä harjoituksia. Koulun puolesta on kahtena aamuna viikossa mahdollisuus aamuharjoituksen tekemiseen. Kahden harjoituksen päiviä tulee tehtyä joskus myös viikonloppuisin, Kivinen kertoo. 

– Vapaa-ajalla tykkään olla kavereiden kanssa. 

Korpela esikuvana

Omat vahvuudet ja kehityskohteet moukarinheitossa ovat tiedossa, ja niistä Julia on samaa mieltä valmentajaveljensä Joonaksen kanssa. 

– Vaikka tässä vaiheessa talvea tekniikan kanssa on vielä tekemistä näen, että heitossa nopeus ja tekniikka ovat minun vahvuuksiani. Voimatasoa pitää vielä kesää kohden nostaa, Kivinen sanoo. 

Yksi kevättalven kohokohdista Kiviselle oli pääsy mukaan moukarinheiton maajoukkueleirille. 

– Mukava, kun pääsi näkemään, mitä isommat tekee, Kivinen sanoo. 

Kotimaan maajoukkueesta löytyy myös nuoren heittäjän esikuva. 

– Se on Merja Korpela. Merja on aina heittänyt tasaisesti pitkälle. Siinä on tekemistä, että pystyisin itse joskus samaan.

Lisää nuorisoyleisurheilujuttua tällä viikolla ilmestyvässä Spurtti News -lehdessä.