Eurooppalaiset Schippers ja Shubenkov pikamatkojen maailmanmestarit

Schippers täytti kotiyleisön toiveet

Naisten 200 metrin juoksussa tehtiin Pekingin MM-kilpailuissa perjantaina loistavia tuloksia. Hollannin Dafne Schippers ja Jamaikan Elaine Thompson juoksivat kautta aikain kolmanneksi ja neljänneksi nopeimmin 21,63 ja 21,66.

Eurooppalaisjuoksijasta tuli maailman paras toisessakin pikajuoksulajissa. Venäjän Sergei Shubenkov voitti miesten 110 metrin aitajuoksun elämänsä ensimmäisellä alle 13 sekunnin tuloksella 12,98. Naisten pituushypyssä koko mitalikolmikko ylitti seitsemän metriä. Viimeksi näin kävi MM-kilpailuissa vuonna 1991.

Yhdysvaltain Ashton Eaton juoksi kymmenottelun 400 metriä loistavasti 45,00, mikä on nopein kymmenottelussa milloinkaan juostu tulos. Sanni Utriainen heitti naisten keihäänheiton MM-karsinnassa kolme heittoa 55 metrin molemmin puolin ja karsiutui.

 

Historian kolmanneksi ja neljänneksi nopeimmat ajat

Suurkilpailuiden ensikertalainen Jamaikan Elaine Thompson johti naisten 200 metristä 199 metriä, mutta Hollannin 179-senttinen Dafne Schippers runnoi viime metrillä hänen ohitseen ajoin 21,63 ja 21,66. Nopeammin ovat juosseet vain edesmennyt Florence Griffith-Joyner vuonna 1988 ja Marion Jones 1998.

Yhdysvaltain Candice McGrone oli vielä 120 metrin jälkeen toisena Schippersin edellä, mutta 33-vuotias vanha mestari Jamaikan Veronica Campbell-Brown taisteli sisärataa hänen ohitseen. Myös Campbell-Brown alitti 22 sekuntia ajalla 21,97. McGrone juoksi uuden ennätyksensä 22,01.

Britannian 19-vuotias Dina Asher-Smith oli tasoltaan loistavassa finaalissa viides uudella Britannian ennätyksellä 22,07. Kaksissa edellisissä MM-kilpailuissa tuolla ajalla olisi voitettu kultamitali. Kuudes oli Yhdysvaltain Jeneba Tarmoh ajalla 22,31 ja seitsemäs Bulgarian Ivet Lalova-Collio ajalla 22,41.

Elaine Thompson on tänä kesänä parantanut 200 metrin ennätystään ainutlaatuisen paljon peräti 1,57 sekuntia. Campbell-Brown saavutti eri pikajuoksulajeissa jo kymmenennen MM-kilpailuiden mitalinsa. Lisäksi hän on voittanut seitsemän mitalia olympiakisoissa ja kahdesti maailman hallimestaruuden.

Pekingin MM-finaalissa juostiin maailman tämän vuoden kuudesta parhaasta ajasta viisi. Maailmantilaston neljäntenä on Pekingissä 400 metrin maailmanmestaruuden voittanut Allyson Felix.

Kaikkien kahdeksan juoksijan ajat olivat nopeammat, kuin samalle sijalle yltäneiden muiden urheilijoiden tulokset kaikissa aiemmissa MM-finaaleissa.

Missään muussakaan kilpailussa, kaikki olympiakisat mukaan lukien, ei toiseksi, kolmanneksi, neljänneksi tai viidenneksi sijoittunut urheilija ole juossut yhtä nopeasti kuin samalle sijalle yltänyt Pekingin MM-finaalissa.

 

Olympiavoittaja kaatui alkuerissä

Naisten 100 metrin aitajuoksun ensimmäisessä välierässä vuoden 2008 Pekingin olympiavoittaja Yhdysvaltain Dawn Harper-Nelson kaatui alkumatkasta, toisessa erässä Yhdysvaltain Kendra Harrison otti vilppilähdön ja kolmannessa erässä Kroatian Andrea Ivančević kaatui viimeiseen aitaan ollessaan toisena.

Välierävoittajat olivat tuore universiadivoittaja Jamaikan Danielle Williams uudella ennätyksellään 12,59, hallitseva Euroopan mestari Britannian Tiffany Porter ajalla 12,62 ja hallitseva maailmanmestari Yhdysvaltain Brianna Rollins ajalla 12,70.

Eriensä toisina suoraan finaaliin selviytyivät maailmantilaston ykkönen Yhdysvaltain Sharicka Nelvis välierien toiseksi nopeimmalla ajalla 12,59, Saksan Cindy Roleder uudella ennätyksellään 12,79 ja Jamaikan Shermaine Williams ajalla 12,86.

Aikavertailusta finaaliin etenivät Valko-Venäjän Alina Talai ennätystään 12,70 sivuten ja Sveitsin Noemi Zbären ajalla 12,81. Norjan Isabelle Pedersen juoksi uuden ennätyksensä 12,86, mutta karsiutui ensimmäisenä juoksijana finaalista.

 

Yhdysvallat ilman mitalia naisten pika-aidoissa

Yhdysvalloilla on naisten 100 metrin aitajuoksun tämän vuoden maailmantilastossa viitoisjohto.

Maailmantilaston ykkönen Sharika Nelvis kompuroi MM-finaalin viimeiseksi, kakkonen Jasmin Stowers kompuroi jo maansa MM-karsinnoissa, kolmonen Dawn Harper-Nelson kaatui välierissä, nelonen Kendra Harrison otti vilppilähdön välierissä ja viitonen Queen Harrison jäi maansa MM-karsinnoissa neljänneksi.

Yhdysvalloilla oli kuitenkin vielä villi kortti finaaliin: puolustava maailmanmestari Brianna Rollison. Täynnä tarmoa matkaan lähtenyt Rollison kuitenkin törmäsi voimalla heti ensimmäiseen aitaan, selviytyi vielä maaliin ajalla 12,67, mutta jäi neljänneksi ja Yhdysvallat 0,01 sekunnin erolla kokonaan ilman mitalia.

Yhdysvaltain ja Britannian kaksoiskansalainen Tiffany Porter Britannian edustusasussa kompuroi viimeisellä aidalla ollessaan tasoissa Jamaikan Danielle Williamsin kanssa ja hänkin putosi mitaleilta viidenneksi ajalla 12,68.

Yllätyksellisen finaalin voitti Jamaikan 22-vuotias Danielle Williams uudella ennätyksellään 12,57. Hän on myös tuore universiadivoittaja ja juoksi aiemman ennätyksensä 12,58 kaksi tuntia aiemmin välierissä. Erittäin nopea Williams on 100 ja 200 metrin kokeiluissaan juossut vastatuuleen 11,24 ja 22,62.

Hopeamitalilla palkittiin Saksan Cindy Roleder uudella ennätyksellään 12,59 ja pronssimitalilla Alina Talai uudella Valko-Venäjän ennätyksellä 12,66. Roleder juoksi kilpailun jälkimmäisen puoliskon koko joukon nopeimmin ja paransi omaa välierissä juoksemaansa aiempaa ennätystään valtavasti 0,20 sekuntia.

Kuudes ja seitsemäs tasa-ajalla 12,95 olivat nuorten arvokilpailuissa mitaleja kahminut Sveitsin 21-vuotias Noemi Zbären ja Jamaikan Shermaine Williams, joka samasta sukunimestä ja kansallisuudesta huolimatta ei ole sukua maailmanmestari Danielle Williamsille.

 

Venäjälle kultaa miesten pika-aidoissa

Miesten 110 metrin aitajuoksun voitti teknisesti sulavasti ja virheittä Sergei Shubenkov uudella Venäjän ennätyksellä 12,98. Kaksi vuotta sitten Moskovan MM-kilpailuissa Shubenkov oli jo kolmas ja on voittanut myös kaksi viimeisintä Euroopan mestaruutta.

Shubenkov on neljäs eurooppalainen, joka on juossut alle 13 sekunnin. Ennen häntä tähän ovat pystyneet vuosien 1993 ja 1999 maailmanmestari Britannian Colin Jackson, vuoden 2005 maailmanmestari Ranskan Ladji Doucouré ja viime kesänä Ranskan Pascal Martinot-Lagarde.

Maailmanmestaruutta puolustanut Yhdysvaltain 33-vuotias David Oliver törmäsi jo ensimmäiseen aitaan, ei missään vaiheessa ehtinyt oikeaan rytmiin ja jäi seitsemänneksi ajalla 13,33. Lontoon olympiavoittaja ja maailmanennätyksen haltija Yhdysvaltain Aries Merritt oli kilpailun kolmas.

Nopeimmin lähtivät Arkansas’n yliopistossa opiskeleva Jamaikan Omar McLeod  ja Ranskan Dmitri Bascou, joka hieman kolautti neljänteen aitaan. Kuudennella aidalla Shubenkov, Merritt ja Martinot-Lagarde vyöryivät ohi pienikokoisen McLeodin.

Neljä viimeistä aitaväliä kaikkein nopeimmin aitoi Jamaikan 193-senttinen Hansle Parchment, joka heittäytyi maaliin toisena sekunnin sadasosan ennen ME-mies Merrittiä ajalla 13,03 ja palkittiin hopeamitalilla.

Kolmesta ranskalaisesta Pascal Martinot-Lagarde ja Dimitri Bascou olivat lopulta neljäs ja viides tasa-ajalla 13,17 sekunnin sadasosan ennen Omar McLeodia, joka johti kilpailua puoleenmatkaan asti. Ranskan kolmas edustaja Garfield Darien oli finaalin viimeinen ajalla 13,34.

 

Maailmanmestaruus 10 vuoden tauon jälkeen

Vuonna 2005 Helsingin olympiastadionilla Yhdysvaltain nuori Tianna Madison oli koko MM-kilpailuiden yllätyksellisimpiä mestareita voittaessaan naisten pituushypyn tuloksella 689. Pekingin MM-kilpailuihin hän saapui maailmantilaston ykkösenä ja voitti maailmanmestaruuden viimeisellä hypyllään 714.

Ennen viimeistä hyppyään nykyinen rouva Tianna Bartoletta oli kolmantena tuloksella 695. Siinä vaiheessa kilpailua johti Anguillan kansalainen Shara Proctor, joka arvokilpailuissa edustaa Anguillan emämaata Britanniaa. Proctor hyppäsi neljännellä kierroksella uuden Anguillan ja Britannian ennätyksen 707.

Koko mitalikolmikko ylitti seitsemän metriä. Viimeksi tähän on suurkilpailuissa ylletty Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004 ja MM-kilpailuissa lähes neljännesvuosisata sitten Tokiossa vuonna 1991.

Pronssimitalilla palkittiin Moskovan MM-kilpailuiden tavoin Ivana Španović. Hän hyppäsi uuden Serbian ennätyksen 701 sekä ensimmäisellä että viimeisellä yrityksellään. Bartoletta, Proctor ja Španović ovat tämän vuoden ainoat seitsemän metrin ylittäjät.

Neljäs oli Yhdysvalloissa Arizonan valtionyliopistossa opiskeleva Kanadan Cristabel Nettey tuloksella 695 ja viides Yhdysvalloissa Texasin kristillisessä yliopistossa opiskeleva Britannian Lorraine Ugen tuloksella 685.

Kuudes ja seitsemäs olivat 21-vuotiaat lahjakkuudet Saksan Malaika Mihambo ja Ruotsin Khadijatou ”Khaddy” Sagnia tuloksin 679 ja 678. Mihambon isä on siirtolaisena muuttanut Saksaan Zanzibarista ja Sagnian äiti samoin siirtolaisena Ruotsiin Gambiasta.

Britannian Katerina Johnson-Thompson ei tälläkään kertaa saanut vauhtijuoksuaan osumaan ponnistuslankulle, vaan jäi pitkistä hypyistään huolimatta kymmenenneksi tuloksella 663. Ruotsin toinen edustaja Erica Jarder kärsi myös askelmerkkiongelmista ja oli finaalin viimeinen.

 

Nuorten Euroopan mestari keihäskarsinnan paras

Naisten keihäänheiton ensimmäisessä karsintaryhmässä kahden ensimmäisen kierroksen ainoa karsintarajan 63,50 ylittäjä oli maailmantilaston ykkönen Etelä-Afrikan 32-vuotias Sunette Viljoen tuloksella 63,93. Viljoenin nimissä oleva kauden kärkitulos on 66,62.

Kolmannella heittokierroksella karsintarajan ylittivät hallitseva maailmanmestari Saksan Christina Obergföll tuloksella 64,10 ja aikaisemmissa suurkilpailuissaan finaalista karsiutunut Yhdysvaltain Brittany Borman ensimmäisen ryhmän pisimmällä heitolla 64,22.

Sanni Utriaisen kaksi ensimmäistä heittoa kantoivat 54,57 ja 55,56. Kolmas oli suunnilleen ensimmäisen mittainen ja sen Utriainen astui yli. Utriaisen sijoitus 32 naisen karsinnassa oli lopulta 31:s. Hänen heittonsa olivat teknisesti melko puhtaita, mutta vauhtia ja voimaa ei ollut takana tarpeeksi.

Toisen ryhmän avauskierroksella karsintarajan ylittivät toissakesäinen Aasian mestari Kiinan Li Lingwei ja tuore Pan Amerikan mestari Kanadan Liz Gleadle tuloksin 65,07 ja 64,02. Kaksi olympiavoittoa ja kaksi maailmanmestaruutta saavuttanut Tšekin 34-vuotias Barbora Špotáková kiskaisi toisella heitollaan 65,02.

Viimeisellä kierroksella nähtiin päivän pisin kaari, kun heinäkuussa Tallinnassa 22-vuotiaiden Euroopan mestariksi tuloksella 65,60 kiskaissut Saksan Christin Hussong paransi ennätyksensä 65,92:een. Kahdeksantena karsintarajan ylitti neljissä suurkilpailuissa jo mitalin saavuttanut Saksan Linda Stahl.

Tulosvertailusta finaaliin selviytyivät lisäksi Saksan kolmas edustaja Kathrina Molitor, Kiinan Lyu Huihui, Latvian Sinta Ozoliņa ja väkivahva maailmantilaston kolmonen Yhdysvaltain Kara Winger tuloksella 62,21. Latvian toinen edustaja Madara Palameika karsiutui neljän sentin erolla.

Venäjää edustivat Itä-Ukrainasta Venäjälle muuttanut vuoden 2012 Euroopan mestari Vira Rebrik ja äitiyslomalta palannut vuoden 2011 maailmanmestari Maria Abakumova, mutta Rebrik oli vasta karsinnan 24:s ja Abakumova 30:s.

Australiallekin karsinta oli katastrofi. Kaikki kolme australialaista karsiutuivat, mukaan lukien Moskovan MM-kilpailuiden kakkonen ja maailmantilaston kakkonen Kim Mickle. Myös maailmantilaston kuutonen Slovenian Martina Ratej ja tuore Universiadivoittaja Valko-Venäjän Tatsjana Haladovitsh karsiutuivat.

 

Eaton vain 28 pistettä jäljessä ME-sarjaansa

Kymmenottelun maailmanennätysmiehen Yhdysvaltain Ashton Eatonin paluu kahden vuoden kymmenottelutauolta on alkanut loistavasti. Avauspäivänä hän kokosi 4703 pistettä ja on vain 28 pistettä jäljessä ME-sarjaansa, jonka hän kokosi vuonna 2012 Yhdysvaltain olympiakarsinnoissa Eugenessa.

Eaton voitti 100 metriä kevyeen vastatuuleen loistoajalla 10,23 ja pituushypyn tuloksella 788. Kuulaa hän työnsi 14,52, hyppäsi korkeutta 201 ja juoksi 400 metriä upeasti 45,00. Eaton rikkoi kymmenottelun 400 metrin 47 vuotta vanhan ME:n 45,68, jonka Bill Toomey oli juossut Meksikon olympiakisoissa vuonna 1968.

Toisena ottelee Moskovan MM-kilpailuiden pronssimitalimies Kanadan Damian Warner jo 173 pistettä Eatonia jäljessä. Hänkin onnistui hyvin molemmissa pikajuoksuissa ajoin 10,31 ja 47,30. Eaton ja Warner juoksivat 100 metriä nopeammin, kuin kukaan muu kymmenottelija MM-kilpailuiden historiassa.

Seuraavina vaanivat saksalaiskolmikko Rico Freimuth, Kai Kazmirek ja Michael Schrader. Freimuth voitti kuulantyönnön tuloksella 15,50, Kazmirek hyppäsi korkeutta 210 ja Moskovan MM-kilpailuiden hopeamitalimies Schrader juoksi 400 metriä 47,12.

Muutoin hyvin aloittaneen Hollannin Eelco Sintnicolaasin sarjaa rasittaa jääminen korkeushypyssä tulokseen 192. Afrikan ennätyksen 8398 pistettä tänä vuonna otellut Etelä-Afrikan Willem Coertzen keskeytti neljän alavireisesti sujuneen lajin jälkeen.

Valitettavasti maailmantilaston ykkönen ja kahdesti maailmanmestaruuden voittanut Yhdysvaltain Trey Hardee loukkasi selkänsä pituushypyssä ja joutui keskeyttämään.

Kymmenottelu, tilanne 1. päivän jälkeen: 1) Eaton 4703, 2) Warner 4530, 3) Freimuth 4406, 4) Kazmirek 4401, 5) Schrader 4355, 6) Larbi Bourrada Algeria 4345, 7) Felipe dos Santos Brasilia 4344, 8) Kurt Felix Grenada 4338, 9) Ilja Shkurenjov Venäjä 4338, 10) Oleksi Kasjanov Ukraina 4337, 11) Eelco Sintnicolaas Hollanti 4294, 12) Jeremy Taiwo Yhdysvallat 4244 … 18) Maicel Uibo Viro 4136 (korkeus 213).

 

Neljä Kenian ja kolme USA:n juoksijaa 1500 metrin finaaliin

Miesten 1500 metrin hitaasta ensimmäisestä välierästä kirivät finaaliin Kenian suurjuoksijat Asbel Kiprop ja Silas Kiplagat, Yhdysvaltain Matthew Centrowitz ja Leonel Manzano sekä erittäin terävällä loppuspurtilla Uuden-Seelannin Nick Willis. Voittoaika oli vain 3.43,48.

Puolustava mestari Kiprop juoksi hitaan alun jälkeen 800 viimeistä metriä 1.50,7 ja viimeisen kierroksen alle 52 sekunnin. Etiopian Mekonnen Gebremedhin karsiutui massakirissä 0,03 sekunnin erolla, Zürichin EM-kolmonen Britannian Chris O´Hare 0,08 sekunnin erolla ja Belgian Pieter-Jan Hannes 0,10 sekunnin erolla.

Toista erää veti lähestulkoon lähdöstä maaliin Kenian Elijah Manangoi aikaan 3.35,00. Kovassa vauhdissa myös kuudes ja seitsemäs mies Yhdysvaltain Robby Andrews ja Etiopian Aman Wote selviytyivät finaaliin. Etelä-Afrikan Johan Cronjen aika 3.36,59 on MM-historian nopein karsiutuneen urheilijan tulos.

Lontoon olympiavoittaja Algerian Taoufik Makhloufi oli Manangoin erässä helposti toinen. Finaaliin juoksivat myös Lontoon olympiakolmonen Marokon Abdelaati Iguider, Britannian Charlie Grice ja Kenian 19-vuotias Timothy Cheruiyot. Finaalissa juoksee neljä Kenian ja kolme Yhdysvaltain edustajaa.

(Mikko Nieminen.)

LIVE-Tulospalvelu:

Perjantaiaamu 28.8. Kiinalle kaksoisvoitto kävelyssä – Ashton Eaton johtaa kymmenottelua

Torstai-ilta 27.8. Boltin kymmenes ja Felixin yhdeksäs – Taylor 18,21 ja Wlodarczyk 80,85

Torstaiaamu 27.8. Neziri vastatuuleen 13,13 – Genzebe Dibaba tavoittelee tuplaa

Keskiviikkoilta 26.8. Julius Yego 92,72 – Pitkämäki pronssia – Minna Nikkanen ylitti SE:n

Keskiviikkoaamu 26.8. ME-nainen moukaroi pisimmälle – Mo Farah tavoittelee tuplaa

Tiistai 25.8. Rudishan paluu – Lähes 70 metrin kiekkokaari – Genzebe Dibaban ihmekiri

Maanantai-ilta 24.8. Pitkämäki ja Ruuskanen finaaliin – Fraser-Pryce nopein nainen

Maanantaiaamu 24.8. Minna Nikkanen hyppäsi MM-finaaliin

Sunnuntai-ilta 23.8. Jamaikan Salama iski uudelleen Linnunpesään – David Söderberg kuudes

Sunnuntaiaamu 23.8. Miguel Ángel López löi kiinalaiset – Alkuerissä juostiin alle 44 sekunnin

Lauantai-ilta 22.8. Mo Farahin kuudes peräkkäinen – Kristiina Mäkelä karsiutui sentillä

Lauantaiaamu 22.8. Molemmat moukarimiehet MM-finaaliin – Eritrean ensimmäinen kultamitali


danielle_williams_voittaa_tasapainonsa_menettaneen_tiffany_porterin_kaatuessa_juuri_ennen_maalia._-_getty.jpg

Danielle Williams voittaa tasapainonsa menettäneen Tiffany Porterin kaatuessa juuri ennen maalia. (Getty images or IAAF.)

,


ashton_eaton_juoksi_400_metria_fantastisesti_4500._-_getty.jpg

Ashton Eaton juoksi perjantaina 400 metriä fantastisesti 45,00 (kuvassa) ja rikkoi lauantaina kymmenottelun ME:n pistein 9045. (Getty images for IAAF.)


sanni_utriainen20130803_7842.jpg

Terävyyttä puuttui. Sanni Utriainen karsiutui.


sergei_shubenkovin_loppuheittaytyminen_on_taydellinen._-_getty.jpg

Sergei Shubenkovin loppuheittäytyminen oli täydellinen. Vasemmalla Jamaikan jättiläinen Hansle Parchment ja oikealla Jamaikan pikkumies Omar McLeod. (Getty images for IAAF.)


aitoa_iloa._aitajuoksija_cindy_roleder_oik._riemuitsee_seitsenottelija_jennifer_oeserin_kanssa.jpg

Aitoa iloa. Aitajuoksija Cindy Roleder riemuitsee seitsenottelija Jennifer Oeserin kanssa. (Getty images for IAAF.)

,


neiti_madison_kultaa_2005._rouva_bartoletta_kultaa_2015.jpg

Neiti Madison kultaa 2005. Rouva Bartoletta kultaa 2015. (Getty images for IAAF.)

,


mm-historian_kovatasoisin_200_metria._elaine_thompson_haviaa_schippersille_vai_003_sekuntia._-_getty.jpg

MM-historian kovatasoisin 200 metriä. Elaine Thompson häviää Dafe Schippersille vain 0,03 sekuntia. (Getty images for IAAF.)