Ennätykset ja nuorten EM-kilpailut Pursiaisen ja Kylmäsen tavoitteena

Anna Pursiainen ja Johanna Kylmänen.

Anna Pursiaisella ja Johanna Kylmäsellä on kesälle sama tavoite. Heillä on myös vähän hampaankolossa viime kesältä ja molempien kintereisiin hiljattain Teneriffalla päättynyt harjoitusleiri jätti lupaavan tuntuman.

– Jos ennätyksen pystyn juoksemaan, pääsen nuorten arvokisoihin, ja juoksen vielä kohtuullisesti aikuisten kisoissa, olen kauteen tyytyväinen, Pursiainen tuumii.

Samanlaisia ajatuksia on Kylmäselläkin.

– Heinäkuiset nuorten arvokisat ovat ehdottomasti kesän päätavoite, Kylmänen sanoo.

Sprintterikaksikko puhuu Tallinnassa 15.-17. heinäkuuta käytävistä alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuista. Pursiainen juoksee kesällä 100 ja 200 metriä. Kylmänen painottaa 100 metriä. Molempien toiveissa on, että EM-kilpailujen 4×100 metrin viestiin saadaan Suomesta joukkue.

– Nyt se näyttää siltä, että voitaisiin saada kisoihin viestijoukkue. Sitä kyllä toivotaan, Kylmänen hehkuttaa.

Anna Pursiaisen ja Johanna Kylmäsen katse on sydänkesän nuorten EM-kisoissa. Sprintterilahjakkuudet toivovat, että Tallinnan kisoihin saadaan kasaan 4 x 100 metrin viestijoukkue.

Kesä oli rankka paikka, kun ei pääsyt kisoihin

Tallinnan EM-kilpailujen 100 ja 200 metrin tulosrajat ovat 11,79 ja 24,11. Samaisen alle 20-vuotiaiden ikäluokan MM-kilpailut järjestetään kuukausi EM-kilpailujen jälkeen 17.-22. elokuuta Nairobissa. Niissä kisoissa vastaavat tulosrajat ovat 11,70 ja 23,93.

– Rajojen rikkomisesta on vielä paha sanoa. Oma ennätys 100 metrillä on 11,82, mutta se on kahden vuoden takaa, Pursiainen tuumii.

Viime kesän Pursiainen, 18, oli käytännössä sivussa kilpailuista. Hän ehti pinkaista toissa talvena hallissa 60 metrin ennätyksensä 7,45, joka lupaili ennätyksiä myös ulkoradoilla. Mutta rasitusmurtuman esiaste selässä torppasi kilpailukauden ja pakotti juoksijan lepoon ja kuntoutukseen.

– Viime kesä oli rankka paikka, kun ei päässyt kisoihin. Heti kesän alussa en pystynyt edes katsomaan tv-kisoja, Pursiainen muistelee.

– Syksyllä, kun harjoittelu piti aloittaa tyhjän päältä, oli aluksi vaikea motivoitua. Mutta kun on tottunut harjoittelemaan ja muisteli kaikki niitä kivoja kokemuksia, joita urheilusta on saanut, motivaatio palasi.

Anna Pursiaisen ja Sara Francisin vaihto viestitreenissä.

Viestitreeniä aikuisten maajoukkuesprinttereiden kanssa

Nyt kesän korvalla Pursiaisen mielii palaa kilpailemaan. Hallikaudella 60 metriä kulki 7,53 ja 200 metriä livahti ennätysaikaan 24,69 sekä ylipitkällä radalla 24,44. Pursiainen juoksi hallikaudella myös 60 ja 200 metrin 19-vuotiaiden Suomen mestaruudet.

– Talvella 60 metriä ei ollut parasta, mutta 200 metriä sujui hyvin. Hallikausi näytti suhteellisen hyvältä siihen nähden, että syksyllä ei ollut kehittävää treeniä eikä loikkia juuri lainkaan, Pursiainen arvioi.

– Kevään treenit ovat kulkeneet kivasti ja Teneriffan leirikin meni hyvin. Kilpailukausi alkaa pian. Ensimmäinen kilpailu päätetään sen mukaan, miten leiriltä palautuminen sujuu, Pursiainen sanoo.

Teneriffalla Pursiainen nautti päästyään Kylmäsen, Sara Francisin, Anniina Kortetmaan, Aino Pulkkisen ja Elisabeth Salmelan kanssa juoksemaan viestitreeniä. Treenikavereina olivat myös oman valmentajan Eeva Kantomäen ryhmän muut juoksijat Julia Ihantola ja Saara Keskitalo.

– Minulle sillä on tosi iso merkitys, kun pääsee harjoittelemaan muiden kanssa ja pystyy vertaamaan millä tasolla menee. Se kehittää, kun on itseään kovempia juoksijoita vieressä, Pursiainen sanoo.

Kapulan matka jatkuu viestitreenissä Aino Pulkkiselta ja Johanna Kylmäselle.

Kylmänen: 100 metrin juoksua loppua kehitettävä

Kylmäsen 100 metrin ennätys on toissa kesänä juostu 11,77. Viime kesänä hän pudotti 200 metrin ennätyksensä aikaan 24,32, mutta pikamatkan ennätys ei parantunut. 60 metriä hän on juossut hallissa 7,43.

– Viime kesästä jäi aika huono fiilis. Olisi voinut mennä paremmin. Mutta oli pieniä vaivoja, jotka vaikuttivat treeneihin ja kisoihin. Syyskuulta pääsin kuitenkin jo hyvin treenaamaan, Kylmänen sanoo.

Kesällä Kylmäsen ajatuksena on keskittyä 100 metrille.

– Päämatka on 100 metriä, mutta juoksen myös joitakin 200 metrin kisoja. Uskon, että 100 metrillä 11,77 alittuu ja aika voisi ehkä mennä sinne 11,60:een. Mutta se vaatii kovia kisoja, Kylmänen sanoo.

– Omat vahvuudet 100 metrillä ovat lähtö ja kiihdytys. Nyt tavoitteena on saada juoksun loppu eli maksiminopeuden vaihe parantumaan.

Pursiaisen tapaan Kylmänen nautti Teneriffalla, kun pääsi viestitreeneissä harjoittelemaan mm. Anniina Kortetmaan ja Aino Pulkkisen tapaisten maajoukkuesprinttereiden kanssa.

– Oli tosi kiva päästä heidän kanssaan treenaamaan. Siinä huomasi kuinka hyvin he keskittyvät urheiluun. Heillä oli myös kiva yhteishenki, Kylmänen sanoo.

Vaihtojen analyysiä Pettteri Jousteen johdolla.