Bol otti omansa – jamaikalaisilla mitalijuhlia Budapestin illassa

Budapestin MM-kisojen torstai-illan finaaleissa jamaikalaiset juhlivat mestaruuksillaan naisten 100 metrin aidoissa ja miesten 400 metrillä. Pituudessa keltapaidat valtasivat kaksi mitalia. Hollannin Femke Bol otti odotetun mestaruuden 400 metrin aidoissa, ja Kreikan Miltiádis Tentóglou kesti hyökkäykset pituuspaikalla.

Naisten moukarinheiton finaalista ja Silja Kososen heitoista voit lukea tästä linkistä.

Kreikan Tentógloulle pituuden kulta, jamaikalaisille sijat 2–4

Miesten pituushypyssä käytiin vaiherikas kilpailu, jossa hypättiin pitkälle heti alusta lähtien. Vahva ennakkosuosikki, Kreikan Miltiádis Tentóglou aloitti ensimmäisellä kierroksella kovalla tuloksella 850.

Wayne Pinnock, karsinnassa jo 854 hypännyt jamaikalainen, vastasi 840:n siivulla. Hänen maanmiehensä Carey McLeod ja Tajay Gayle tekivät puolestaan toisella kierroksella kovat lukemat 827 ja 817.

Pinnock paransi toisellaan Tentógloun rinnalle 850:n hypyllään ja otti johtopaikan paremman toisen hypyn turvin, kun kreikkalainen jäi kolmannellaan 839:aan.

Kisassa nähtiin myös dramatiikkaa, kun McLeod liukasteli kolmannen hyppynsä lankulla ja sinkautui lähes holtittomasti hiekkakasaan loukaten samalla jonkin verran itseään. Hän yritti vielä hypätä jatkokierroksilla, vaikka keho pisti koko ajan vastaan.

Ratkaisuja viimeisellä kierroksella

Kilpailu huipentui viimeiselle kierrokselle. Tentóglou hyppäsi 852 ja otti loikan mestaripallille. Pinnockin 832 ei riittänyt enää uhkaamaan kreikkalaista. Myös Gayle paransi ja vei tuloksella 827 pronssisijan epäonniselta McLeodilta.

Ruotsin Thobias Montler oli kuudes tasan kahdeksan metrin hypyllään.

Miltiádis Tentóglou, 25, on pituuden olympiavoittaja kahden vuoden takaa sekä viime vuoden MM-kisojen kakkonen ja MM-hallien mestari. Plakkarissa on myös kaksi Euroopan mestaruutta ja ennätys kova 860 kahden vuoden takaa.

Williams uusi MM-tittelinsä kahdeksan vuoden takaa

Naisten 100 metrin aidoissa koettiin melkoinen yllätys, kun voittajaksi juoksi Jamaikan Danielle Williams. Hän on toki maailmanmestari jo kahdeksan vuoden takaa, mutta viime vuodet hän on kisaillut kirkkaampien tähtien varjossa.

Williamsilla on ennestään myös pronssimitali vuoden 2019 MM-kisoista ja kuudes sija viime vuoden Eugenesta. 30-vuotiaan juoksijan ennätys on 12,32 neljän vuoden takaa, kun nyt tuli mestaruus ajalla 12,43.

– Kun voitin vuonna 2015, se oli uskomatonta. Mutta paluu on vaatinut paljon kovaa työtä, vuosien uurastusta ja loukkaantumisia, itseluottamukseni menettämistä ja taistelua päästäkseni takaisin voittajaksi, Williams kertoi kilpailun jälkeen.

Budapestin aitasuoraa ehdittiin jo pedata Yhdysvaltain Kendra Harrisonille, jonka viimeisimmät kilpailut ovat sujuneet huippunimistä mallikkaimmin. Alkuerässään hän juoksi peräti 12,24. Taannoin hän piti nimissään myös ME-tulosta 12,20, mutta ulkoratojen mestaruustittelit häneltä ovat jääneet puuttumaan.

Harrisonille lyötiin käteen jälleen hopeaa tuloksella 12,46. Pronssille juoksi Puerto-Ricon Jasmine Camacho-Quinn ajalla 12,44.

Finaalin ainoa eurooppalainen, Sveitsin Ditaji Kambundji oli seitsemäs tuloksella 12,70.

Watson ratakierroksen mestariksi maaliviivoilla

Jamaikan voittokulku jatkui miesten 400 metrillä, kun Antonio Watson juoksi mestariksi ajalla 44,22. Britti Matthew Hudson-Smith johti pitkään kilpailua, mutta viimeisillä kymmenillä metreillä hänen vauhtinsa alkoi hyytyä ja käteen jäi hopeamitali tuloksella 44,31.

Kisat olivat Hudson-Smithille kuitenkin menestys, sillä hän juoksi välierissä Euroopan ennätyksen ajalla 44,26. Edellinen oli silloisen Itä-Saksan Thomas Schönleben 44,33 vuodelta 1987.

Pronssia otti Yhdysvaltain Quincy Hall ennätyksellään 44,37.

Grenadan Kirani James taisteli pitkään mitaleista, ja lopussa hän oli viides ajalla 44,52, mutta kilpailun jälkeen hänet hylättiin ratarikon takia.

Tämän vuoden nimi varttimaililla on Håvard Bentdal Ingvaldsen, joka oli finaalin kuudes ajalla 45,08.

Alkuerissä pian 21 vuotta täyttävä norjalainen juoksi peräti 44,39 ja semifinaalissa 44,70.

Maailmantietoisuuteen hän nousi kesäkuussa juoksemalla Oslon Timanttiliigassa ensimmäisen kerran alle 45 sekunnin ajalla 44,86. Heinäkuussa Ingvaldsen voitti alle 23-vuotisten EM-tittelin Espoossa.

– Viimeisellä 50 metrillä en katsonut muita juoksijoita, vaan keskityin itseeni. On hienoa, että lähden kotiin voittajana, kertoi Watson, jonka ennätys on 44,13.

Maailmanmestari muisti myös Jamaikan suurta poikaa.

– Usain Bolt inspiroi 90 prosenttia nuoria jamaikalaisia, jotka aloittavat yleisurheilun. Hän motivoi aikoinaan myös minua, vuonna 2017 alle 17-vuotisten MM-tittelin 400 metrillä voittanut juoksija kertoi.

Bol otti omansa, sekaviestissä sippaaminen vain muisto

Hollannin Femke Bol taisi olla yksi kisojen varmimmista ennakkosuosikeista lajissaan. Odotukset eivät pettäneet, sillä oranssipaita liiteli loppumatkan omia menojaan ja voitti 400 metrin aitojen mestaruuden ajalla 51,70.

Mestaruus on Bolille ensimmäinen ykköspaikka MM- ja olympiatasolla. Voittoaika on hänen uransa toiseksi paras, ennätyksensä 51,45 hän juoksi kuukausi sitten.

Bolin ylivoimaa kuvastaa se, että eroa seuraavaan kertyi yli sekunti, kun hopealle juoksi Yhdysvaltain Shamier Little ajalla 52,80. Jamaikan Rushell Clayton oli kolmas ennätyksellään 52,81. Alle 54 sekunnin juoksi yhteensä viisi naista.

Bolin kisat eivät alkaneet parhaalla mahdollisella tavalla, sillä avauspäivänä 4 x 400 metrin sekaviestissä hän hyytyi ankkuriosuudellaan johtoasemasta pahasti ja veti parikymmentä metriä ennen maalia rähmälleen. Hollanti menetti siinä vähintään hopeamitalin ja suoritus kaiken lisäksi hylättiin.

Sitä juoksu Bol muisteli vielä mestaruusjuoksunsa jälkeenkin.

– Ei ollut helppoa unohtaa mitä tapahtui sekaviestissä, mutta joukkuekaverini tukivat minua hienosti. Tiesin, että aitakisa on uusi mahdollisuus ja oli luottavainen, Bol kertoi.

Bol ei erottunut juoksussa muista vielä puolimatkassa, mutta siitä huolimatta hän kertoi juosseensa ensimmäiset 200 metriä kovaa.

– Luulen, että juoksin juuri kovimman ensimmäiset 200 metriä.