16-vuotias Rasmus Vehmaa juoksi satasen 10,73 – Lappalainen 3000 metrin mestariksi hirmukirillä – 16-17-v. SM-kilpailut

16- ja 17-vuotiaiden SM-kilpailut Hyvinkäällä alkoivat perjantaina. Pikajuoksuissa tehtiin runsaasti hyviä tuloksia. Max Lampinen heitti moukaria yli 80 metriä. Saana Lappalainen (kuvassa) voitti Suomen mestaruuden elämänsä ensimmäisessä 3000 metrin kilpailussa.

Rasmus Vehmaa 10,73, Jarmo Eromäki ja Niklas Viikisalo 10,77

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Rasmus Vehmaa ja Kirkkonummen Urheilijoiden Kalle Hirvi kiitivät kuin hirvet 16-vuotiaiden poikien 100 metrillä. Vehmaa voitti ajalla 10,73 ja Hirvi tuli toiseksi ajalla 10,83. Myötätuuli puhisi takana 2,4 sekuntimetrin voimalla. Vehmaan ennätys ennätyskelpoisessa tuulessa on 11,03 ja Hirven 11,12. Vehmaa tuuletti juoksuaan railakkaasti.

– Heti maaliviivalla tiesin voittavani. Vilkaisin sivulle ja näin että Kalle oli vähän jäljessä. Juoksu kulki ihan nappiin. Alku- ja välierä olivat sopivan rentoja avausvetoja. Finaalissa vedin 110 lasissa, Vehmaa jutteli.

17-vuotiaiden poikien 100 metrillä nähtiin kutkuttavan jännittävä kamppailu, joka ratkesi tuhannesosasekuntien erolla Haukivuoren Kisailijoiden Jarmo Eromäen voitoksi. Sekä Eromäki että Porin Yleisurheilun Niklas Viikisalo saivat ajan 10,77.

Eromäki kohensi ennätystään neljä sekunnin sadasosaa ja Viikisalo peräti 19 sadasosaa. Myötätuuli avitti juoksijoita sopivasti 1,8 sekuntimetrin voimalla. Eromäki analysoi juoksun heti tuoreeltaan perusteellisesti.

– Niklas lähti käsittämättömän hyvin ja minä jouduin takaa-ajajaksi. Pääsin rytmiin ja vähitellen Niklaksen rinnalle. Sitten yhtäkkiä 30 metriä ennen maalia juoksuni hajosi totaalisesti, aivan kuin Justin Gatlinilla vuoden 2015 MM-kilpailuissa. Ero oli vain se, että Gatlin jäi toiseksi, mutta minä voitin. Voittotaistelu Niklaksen kanssa ratkesi tänään heittäytymisessä, Eromäki sanoi.

Essi Niskala ja Inkeri Ahokas porhalsivat alle 12 sekunnin

Myös tyttöjen sarjoissa juostiin lujat satametriset. Kuivasjärven Auran Essi Niskala (kuvassa) voitti 16-vuotiaiden mestaruuden ajalla 11,99 ja Porin Yleisurheilun Inkeri Ahokas 17-vuotiaiden kullan tismalleen samalla ajalla. Kumpikin olisi parantanut ennätystään rutkasti kolmella kymmenyksellä, mutta myötätuulta oli Niskalan juoksussa 3,0 ja Ahokkaan juoksussa jopa 4,4 metriä sekunnissa.

Teresa Perttilä ylivoimainen 400 metrillä

Helsingin IFK:n Teresa Perttilä voitti 16-vuotiaiden tyttöjen 400 metriä suvereenisti ajalla 55,93. Hänen ennätyksensä on 55,07. Toiseksi tullut Eurajoen Veikkojen Linne Kallio hävisi Perttilälle kaksi ja puoli sekuntia. Perttilä oli juossut jo aikaisemmin samana päivänä 400 ja 800 metrin alkuerät. Perttilä oli 800 metrin alkuerien kuudenneksi nopein ajalla 2.25,37.

– Hyvin meni, vaikka akillesjänne kramppaili ja edelliset juoksut painoivat jaloissa. Ei ollut helppo voitto, vaikka olin ylivoimainen. Vedin hyvällä fiiliksellä täysillä loppuun asti. Juoksen 800 metrin jälkeen ehkä vielä 200 metriä, Perttilä kertoi.

Oulun Pyrinnön Laura Loponen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 400 metriä ajalla 55,85 ja Tampereen Pyrinnön Jere Haapalainen 17-vuotiaiden poikien 400 metriä ajalla 50,03.

Haapalaisen seurakaveri Antti Sainio oli 16-vuotiaiden poikien ratakierroksen ylivoimaisesti kiireisin ajalla 51,43. Toiseksi tullut Espoon Tapioiden Waltteri Koenkytö hävisi hänelle puolitoista sekuntia. Sainio ei ollut tyytyväinen.

– Lähdin liikkeelle liian varovaisesti ja loppuaika oli huono, Sainio harmitteli.

Sainio on ylivoimainen ennakkosuosikki myös sunnuntaina 400 metrin aitajuoksussa.

Eemil Hallikainen hyppäsi seivästä 470

Kaavin Kaiun Eemil Hallikainen voitti 17-vuotiaiden poikien seiväshypyn ennätyksellään 470. Hän ylensi ennätystään peräti 20 sentillä. Hopean jakoivat tuloksella 450 Kalannin Vankan Otto Hiivola ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Martti Hyvärinen. Lahden Ahkeran Eerik Mäkelä jäi samalla tuloksella neljänneksi.

– Tavoitteena oli tulos 470 ja mestaruus. Molemmat toteutuivat, Hallikainen iloitsi.

Hallikaisella on ollut aikaisemmin ongelmia juoksuvauhdin loppuosassa.

– Nyt sekin sujui hyvin, sanoi 470 senttiä pitkällä seipäällä 16 askelen vauhdilla hypännyt Hallikainen.

Seiväshyppykilpailua värittivät oikulliset vasta- ja sivutuulet.

– Muutama hyppy meni pilalle tuulen takia.

Hallikaista valmentaa Pasi Pitkänen, jonka seiväsennätys on 485.

– Olisi kiva rikkoa Pasin ennätys mahdollisimman pian ja ensi vuonna sitten viisi metriä, suunnitteli Renaud Lavillenieta esikuvanaan pitävä Hallikainen.

Saana Lappalainen 3000 metrin mestariksi hirmukirillä

Seinäjoen Seudun Urheilijoiden Saana Lappalainen voitti elämänsä ensimmäisessä 3000 metrin kilpailussaan 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestaruuden ajalla 10.23,17.

Lappalainen, Helsingin Kisa-Veikkojen Elma Hannikainen ja Espoon Tapioiden Selene Rossi juoksivat yhdessä 2800 metriä. Sitten Lappalainen jätti 200 metrin rakettikirillä Hannikaisen ja Rossin seitsemän sekunnin päähän. Hannikainen tuli toiseksi ja Rossi kolmanneksi.

– Taktiikkani oli antaa muiden vetää ja kiriä ohi lopussa. Tärkeintä oli voitto eikä aika. En ollut vielä tällä kaudella noin lujaa kiriä vetänytkään. Se oli yllätys, koska en ole pystynyt juoksemaan kovia vetoja. Olen tosi tyytyväinen juoksuuni, Lappalainen iloitsi.

Lappalainen tunsi toukokuussa, että hänen etureitensä ovat poikkeuksellisen kireät.

– Fysioterapeutti huomasi, että takareidet ja pakarat ovat liian heikot. Olen jumpannut niitä koko kesän ja juossut lenkkejä. Tavoitteeni on juosta kovia aikoja ensi vuonna, kertoi isänsä Teemu Lappalaisen valmentama Saana Lappalainen.

Lappalaisen päälajit ovat 800 ja 1500 metriä.

17-vuotiaiden poikien 3000 metriä voitti Euroopan mestari Juha Väätäisen valmentama Karlos Kemppaala ja 16-vuotiaiden poikien 3000 metriä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Luukas Kontro ajalla 8.53,55.

16-17-v. SM-kilpailuiden perjantain 6.8. täydelliset tulokset

Max Lampinen heitti moukaria jälleen yli 80 metriä – 16-17-vuotiaiden SM-kilpailut Hyvinkäällä