14-15-vuotiaiden SM-kilpailut alkoivat perjantaina Lahdessa

Max Lampinen moukaroi lähes 77 metriä

Someron Esan Max Lampinen voitti Lahdessa 15-vuotiaiden poikien moukarinheiton Suomen mestaruuden tuloksella 76,94. Hän jäi viikko sitten heittämästään ikäkausiennätyksestä vain viisi senttiä.

Lampinen oli kilpailussa suvereeni, sillä toiseksi sijoittunut Kaipolan Vireen Simo Piirainen hävisi hänelle 14 metriä. Sarjassa heitetään nelikiloista naisten moukaria.

Rutonen, Vehmaa ja Niskala aitoivat lujat ajat

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Konsta Rutonen voitti 15-vuotiaiden poikien 300 metrin aitajuoksun Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi parhaalla ajalla 38,80. Rutosen seurakaveri Kasperi Vehmaa oli 14-vuotiaiden nopein kaikkien aikojen kakkosajalla 40,55.

Oulun Pyrinnön Essi Niskala ”toivoi” voittavansa 14-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun kultamitalin. Niin hän tekikin ja jopa ylivoimaisesti ajalla 44,04. Toiseksi tullut Vantaan Salamoiden Jenna Vakkilainen hävisi hänelle kaksi sekuntia. Niskala lohkaisi ennätyksestään kerrassaan puolitoista sekuntia.

– Se oli aika lailla nappijuoksu. Vain viimeisellä aidalla jouduin sipsuttamaan, etten olisi kaatunut.

15- ja 14-vuotiaiden SM-kilpailuissa saa osallistua vain kahteen lajiin. Niskala valitsi pitkien aitojen lisäksi 100 metrin sileän. Hän harkitsi vaihtoehtona 80 metrin aitoja. Niskalaa valmentavat Vilma Silvamaa ja Sanna Lapinoja.

Myös 15-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitojen mestaruus meni Oulun Pyrintöön, kun Laura Loponen voitti ajalla 43,73.  

Kannuksen Uran Eemeli Katajalaakso nousi kaikkien aikojen kymppikärkeen voitettuaan 15-vuotiaiden 1500 metrin estejuoksun ajalla 4.33,49. Pohjan Koiton Enni Petrelius voitti 15-vuotiaiden tyttöjen estejuoksun ajalla 5.03,71.

Irintshejev murskaavan ylivoimainen poikien kävelyssä

Poikien 15-vuotisten 3000 metrin kilpakävelyn voitti Viipurin Urheilijoiden Sajan Irintshejev ennätyksellään 13.50,71. Hän paransi ennätystään 16 sadasosasekunnilla.

Irintshejev oli kilpailussa monta luokkaa muita edellä. Kun hän ohitti maaliviivan, muilla oli matkaa jäljelle vielä vähintään 700 metriä. Ajassa eroa oli kolme ja puoli minuuttia. Irintshejev käveli kaksi päivää sitten 1000 metrin ennätyksensä 3.59,55.

– Se painoi vielä tänään jaloissa. Tavoitteeni on rikkoa Jerry Jokisen nimissä oleva ikäkausiennätys (13.09,77), Irintshejev kertoi.

Kävelykärpänen puraisi Irintshejeviä toden teolla kaksi vuotta sitten.

– Silloin löysin lahjakkuuden ja motivaation tähän lajiin. Nostin joukkueeni kävelyviestissä kaukaa takaa viimeiseltä sijalta kärkeen.

Irintshejeviä valmentavat Anatoli Mihailov, Valentin Kononen ja Jani Lehtinen. Nuorukainen kävelee 30-50 kilometriä viikossa.

– Kononen innosti minut harjoittelemaan kävelyä. Harrastan myös juoksua, pyöräilyä, uintia ja sulkapalloa, Irintshejev kertoi.

Cindy Ahponen hallitsi tyttöjen kävelyä

Pyhäselän Urheilijoiden Cindy Ahponen voitti 15-vuotiaiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn ajalla 15.07,41. Hän päihitti toiseksi tulleen Turun Urheiluliiton Liina Ahtiaisen 49 sekunnilla.

– Kävely tuntui tosi rennolta, vaikka hidastin vauhtia tuomareiden kohdalla. Paukkuja oli jopa ennätyksen (14.45,64) rikkomiseen. Tavoitteeni oli 14.30. Siihen olisi ollut mahdollisuuksia, jos pojat olisivat kävelleet samassa lähdössä, kertoi siskonsa Peppi Ahposen valmentama Cindy Ahponen.

Tyttöjen 14-vuotiaiden dramaattisessa 3000 metrin kävelyssä Savonlinnan Riennon Aino-Maria Tossavainen johti vielä 40 metriä ennen maalia, mutta sai varoituksesta puolen minuutin aikasakon. Tossavainen menetti ykkössijan, mutta sai kuitenkin hopeaa. Mestaruuden vei Karhulan Katajaisten Aliisa Kiiski.

Järvinen päihitti Kujanpään seiväshypyssä

Keuruun Kisailijoiden Tuuli Järvinen ja Tampereen Pyrinnön Iida Kujanpää kamppailivat ankarasti 14-vuotiaiden tyttöjen seiväshypyn kullasta. Järvinen vei mestaruuden ylitettyään 350 kolmannella yrityksellä. Urho Kujanpään pikkusisko ylitti 345, mutta ei enää 350:ttä.

Järvinen oli erittäin lähellä ylittää 355 kolmannella yrityksellä. Hänen ennätyksensä on 351.

– Olen tyytyväinen. Hyppäsin tänään hyvin, vaikka puuskainen tuuli aiheutti välillä turhia pudotuksia. Iida antoi kovan vastuksen. Hän olisi voittanut tänään, jos olisimme päätyneet tasatulokseen, Järvinen sanoi.

Pietari Outisen valmentaman Järvisen toinen päälaji on korkeushyppy.

– Kolmanneksi paras lajini on ehkä kuula. Tykkään juosta myös aitoja, mutta sileistä juoksuista en välitä, Järvinen hymyili.