Zhang Guowei yllätti kärkinimet Oslossa, Gardiner pinkoi 44,64

Zhang Guowei yllätti kärkinimet Oslossa

Kiinalainen Zhang Guowei on ilmoittanut kauden tavoitteekseen korkeushypyn maailmanmestaruuden. Timanttiliigan Oslon kilpailussa 24-vuotias hyppääjä osoitti, että hyvän päivän tullen hän voi kukistaa lajinsa maailman valiot.

Oslossa hän ylitti 236. Se riitti voittoon kilpailussa, josta odoteltiin jopa ME-tulosta. Mukana olivat liki kaikki lajin tämän hetken kirkkaimmat tähdet, ja katsomossa ME-mies Javier Sotomayor. Edellisessä kilpailussaan Eugenessa pari viikkoa sitten Zhang oli toinen ennätyksellään 238.

Bisletin kisa hypättiin noin 20 plusasteen lämmössä, mutta odotettuja supertuloksia ei nähty. Italian Marco Fassinotti oli toinen ulkoratojen ennätyksellään 233. Yhdysvaltain Erik Kynard ja Qatarin Mutaz Essa Barshim jakoivat kolmannen sijan jäätyään kumpikin 233:een.

Ukrainan Bohdan Bondarenko oli viides samalla tuloksella 233 tehtyään hyviä yrityksiä korkeudesta 238.

Oslon illan supermies oli 19-vuotias Steven Gardiner, joka alkaa jo uhata konkari Chris Brownin asemaa 400 metrin juoksun Bahaman ykkösnimenä. Gardiner voitti varttimailin Oslossa ennätyksellään 44,64, kun Brownin nimissä oleva Bahaman ennätys on 44,40.

Gardiner ennätys ennen kuluvaa kautta oli toissa vuonna juostu 47,78. Kehityksen taustalla ovat Atlantassa Yhdysvalloissa toimivan University of Georgian bahamalaisen valmentajan George Clearen opit. Samaisen valmentajan käsissä Bahaman Shaunae Miller nousi naisten 400 metrin Yhdysvaltain yliopistomestariksi ja MM-mitalistiksi.

– Enpä olisi uskonut, että juoksen tuollaisen ajan, Gardiner tunnusti.

Stowers nousi takamatkalta voittoon

Naisten 100 metrin aidoissa maailmantilaston kärkinainen Jasmin Stowers palasi voittojen tielle epäonnistuttuaan täysin Rooman ja Birminghamin kisoissa. Hän otti startin varman päälle ja kiihdytti takamatkalta voittoon.

Napakkaan vastatuuleen (-1,4 m/s) käydyssä kilpailussa voittoaika jäi 12,84:ään. Yhdysvaltain Brianna Rollins oli toinen samalla ajalla voittajan kanssa.

– Aika rankka kisa. Tuuli todella tuntui, Stowers tunnusti.

Naisten 400 metrillä Jamaikan Kaliese Spencer pinkoi kauden kärkiajan 54,15. Se oli olympia- ja MM-nelosen kolmas voitto matkalla tällä kaudella. Tappioita ei ole tullut.

– Tämän kauden tavoite on mitali Pekingin MM-kisoista, hyvävireinen Spencer vakuutti.

Naisten kolmiloikassa kolumbialainen Caterine Ibargueen loiki 25. perättäisen voittonsa 14,68 kantaneella hypyllä. Tuuli pyöri hyppypaikalla, mutta kolumbialaisen tulos  syntyi liki tuulettomaan säähän. Kuularingissä Saksan Christina Schwanitz oli jälleen pitelemätön. Voitto heltisi tuloksella 20,14.

Naisten keihäänheiton voitti Israelia edustava ukrainalaistaustainen Marharyta Dorozhon tuloksella 64,56. Se on hänelle jo kolmas Israelin ennätys kuluvalla kaudella.

Dibaba huippuvauhdissa, Rutherford 825

Etiopialainen Genzebe Dibaba järjesti Bisletin yleisölle kovan luokan juoksunäytöksen. Sisäratojen 1500 ja 3000 metrin mestari juoksi 5000 metrin voittoon käytännössä soolojuoksuna ajalla 14.21,29. Hän päätti näytöksen 65 sekunnin kierrokseen.

Kauden kärkiaika Dibaban noteeraus ei ollut. Hän juoksi matkan toukokuun lopussa Eugenessa 14.19,76.

Makoisan voiton juoksi Bisletillä myös skotti Laura Muir, joka kiri 1500 metrin ykköseksi kauden parhaallaan 4.00,39. Taakse jäi kovia nimiä kuten toiseksi ajalla 4.00,94 juossut kenialainen MM-viitonen Faith  Kipyegon.

Miesten mailin vei kiritaistelussa 1500 metrin MM-voittaja, Kenian Asbel Kirop ajalla 3.51,45, ennen maanmiestään Silas Kiplagatia (3.51,72).

Pituushypyn olympia- ja EM-voittaja Greg Rutherford on asettanut kuluvan kauden tavoitteekseen mestaruuden Pekingin MM-kisoissa. Alkukauden kisojen perusteella britti on varmassa kunnossa. Hän voitti Timanttiliigan Birminghamin kilpailun hypättyään 835. Oslossa voiton toi 825 kantanut ponkaisu, joka syntyi nollatuulissa.