Ysiluokkalainen, hae urheiluoppilaitokseen!

Ysiluokkalainen

Yhteishaku toisen asteen opintoihin on alkanut ja jatkuu 12.3.2019 klo 15 saakka. 

Miksi kannattaa hakea? 16-20 vuoden iässä yleisurheiluharjoittelun tulee lisääntyä määrällisesti ja tehollisesti, jotta urheilija voi päästä potentiaaliinsa aikuisiällä. Lukioiässä kehitetään nuoren urheilijan harjoitettavuutta ja tuetaan lajivalintaa. 

Urheiluoppilaitosten tärkeänä tehtävänä on yhdistää urheilu ja opiskelu tehokkaasti niin, että molemmat edistyvät hyvin, toisiaan tukien. Urheiluoppilaitokset mahdollistavat myös joustavat opiskelumuodot ja tarjoavat urheilijalle tukea urasuunnitteluun pitkällä tähtäimellä. ottaen huomioon myös toisen asteen jälkeisen ajan. 

Urheilulukiot mahdollistavat arjen niin, että harjoittelua tulee riittävästi, ja sekä opiskelulle että riittävälle palautumiselle jää hyvin aikaa. Tavoitteelliselle urheilijalle urheiluoppilaitos on paras valinta toisen asteen opintoihin.

Helsingissä ja Jyväskylässä lukiovalmennusta ammattivalmentajien voimin

Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä on kaksi vuotta toiminut yleisurheilijoille yhtenä vaihtoehtona malli, jossa urheilijat saavat koko valmennuksen ja asiantuntijapalvelut lukion kautta. Tämän keskeisenä tavoitteena on valmistaa parhaalla mahdollisella tavalla tavoitteellisia nuoria urheilijoita kokonaisvaltaisesti kohti aikuisvaiheen menestyviä huippu-urheilijoita.
Helsingin Mäkelänrinteen lukiossa ja Jyväskylässä Schildtin lukiossa valmennusta toteuttavat osaava ammattivalmentajien joukko. Sisältöä suunnitellaan keskusten välillä yhteisesti. Jyväskylässä pyritään kattamaan valmennusosaaminen laaja-alaisesti kaikkia lajiryhmiä palvelevaksi. 

Helsingissä kokonaisvalmennuksen painopiste on urheilijan urheilullisuuden kehittämisessä ja lajivalintaa pystytään parhaiten tukemaan etenkin pika- ja aitajuoksuissa, pituussuuntaisissa hypyissä ja moniotteluissa, mutta myös kestävyysurheilijoille on oma ryhmänsä. Molempien lukioiden harjoitukset sopivat kaikkien yleisurheilulajien urheilijoille.
Sekä Helsingissä että Jyväskylässä käynnistyvät merkittävät rakennushankkeet harjoitusolosuhteiden parantamiseksi. Helsingissä valtakunnallisen olympiavalmennuskeskuksen Urhea-hallin ja Jyväskylässä Hippos2020-hankkeen myötä molemmat harjoittelukeskukset laajenevat ja harjoitukset siirtyvät uusiin tiloihin vuonna 2021. Siihen asti nykyiset pääharjoituspaikat eli Hipposhalli Jyväskylässä ja Liikuntamylly Helsingissä toimivat normaalisti lukiovalmennuksessa.

Kuortaneella keihäänheittäjien keskittymä

Nuorten Olympiavalmentaja Petteri Piirosen silmien alla Kuortaneen lukiossa harjoittelee tällä hetkellä toistakymmentä nuorta keihäänheittäjää. Olosuhteet ovat keihäänheittoon maailmanluokkaa ja Kuortaneen urheiluopisto toimii myös keihäänheiton maajoukkueohjelman keskuspaikkana, jolloin maan parhaat keihäänheittäjät harjoittelevat säännöllisesti samassa ympäristössä. Lisäksi Kuortane on kansainvälinen keihäänheiton keskus, joten se houkuttelee säännöllisesti kansainvälisiä heittäjiä harjoittelemaan opistolle.

Maajoukkueohjelma on tuonut Kuortaneelle tehostettuja tukipalveluja. Fysioterapiaa ja muuta tukipalvelua on saatavissa myös lukiolaisille. Kuortaneen tavoitteena on rakentaa tehostettu keihäänheittäjän polku kohti kansainvälistä huippua. Lajin valmennuksen kehittämisessä ovat mukana Suomen Urheiluliiton lisäksi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö sekä Kuortaneen urheiluopisto. Opistomainen ympäristö vähentää urheilijan matkustamiseen kuluvaa aikaa ja antaa lukiolaiselle mahdollisuuden keskittyä tasapainoisesti urheiluun ja koulunkäyntiin.

Lukiotoiminta on ollut joustavaa, sillä osa urheilijoista on liittynyt Kuortaneen toimintaan mukaan lukion toiselle vuodelle. On myös mahdollistettu lyhyempiä opiskelujaksoja Kuortaneella niin, että urheilijoita on ollut tekemässä joitain yksittäisiä opiskelujaksoja lukiossa. Kuortaneella valmennusta on saatavilla myös muissa lajeissa kuin keihäänheitossa.

Yleisurheiluvalmennus urheiluoppilaitoksissa valtakunnallisesti

Yleisurheiluvalmennusta on tarjolla lähes kaikissa Suomen virallisissa urheilulukioissa. Olympiakomitean sivuilta löytyy paljon tietoa urheiluoppilaitoshausta ja urheiluoppilaitoksista: 

https://www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/haku-urheiluoppilaitoksiin/

Yleisurheiluvalmennuksen yhteyshenkilöt paikkakunnittain:
 

Pääkaupunkiseutu – Mäkelänrinteen urheilulukio ja Brändö Gymnasium

Diari Sharifi, diari.sharifi@urhea.fi, 044-5656795

Jyväskylä – Schildtin lukio

Jarkko Finni, jarkko.finni@jku.fi, 040-5362680

Kuortane – Kuortaneen urheilulukio

Teemu Rauhala, teemu.rauhala@kuortane.com, 044-0628469

Tampere – Sammon keskuslukio

Anssi Mäkinen, anssi@anselmus.net, 0400-857656

Turku – Kerttulin lukio

Jarno Koivunen, jarno.koivunen@sul.fi, 0400-707394

Joensuu – Joensuun yhteiskoulun lukio

Kimmo Hyppönen, kimmo.hypponen@jns.fi, 050-4367839

Lahti – Lahden lyseo

Jarkko Salminen 044-5414623

Kuopio – Kuopion klassillinen lukio

Jyrki Blom, jyrki.blom@opedu.kuopio.fi, 044-5184549

Vaasa – Vörå Idrottsgymnasium
Mikaela Ingberg, mikaela.ingberg@vsua.fi, 050-5355494

Rovaniemi – Ounasvaaran urheilulukio

Susanna Parkkisenniemi, susanna.parkkisenniemi@santasport.fi, 040-1971 396