Ysiluokkalainen, hae urheiluoppilaitokseen, haku päättyy 10.3.

Yhteishaku toisen asteen opintoihin on alkanut ja haku päättyy 10.3.2020 klo 15. Miksi kannattaa hakea urheiluoppilaitokseen! Yleisurheiluharjoittelu 16-20 vuoden iässä on ratkaisevan tärkeä vaihe matkalla kohti huippua. Harjoittelun tulee olla määrällisesti ja tehollisesti nousujohteista, jotta tuloskehitys jatkuu. Tässä ikävaiheessa varmistetaan, että nuoren urheilijan harjoitettavuus kehittyy aikuisvaiheen vaatimalle tasolle.

Urheiluoppilaitosten tärkeänä tehtävänä on yhdistää urheilu ja opiskelu tehokkaasti niin, että molemmat edistyvät hyvin, toisiaan tukien. Urheiluoppilaitokset mahdollistavat myös joustavat opiskelumuodot ja tarjoavat urheilijalle tukea kaksoisuran suunnitteluun toisen asteen opintojen jälkeiseen vaiheeseen.

Viralliset urheiluoppilaitokset mahdollistavat nuorelle urheilijalle sellaisen päivittäistoiminnan, että harjoittelua tulee riittävästi, opiskelut etenevät hyvin ja palautumisellekin jää aikaa. Tavoitteelliselle urheilijalle urheiluoppilaitos on paras valinta toisen asteen opintoihin.

Mäkelänrinteen lukio kokoaa pääkaupunkiseudun parhaat urheilijat

Mäkelänrinteen lukiossa Helsingissä yleisurheiluvalmennusta toteutetaan kahdella mallilla. Perinteisempi yhteistyövalmennusmalli tarjoaa urheilijalle kolme harjoitusta aamupäivisin yhdessä muiden alueen parhaiden nuorten urheilijoiden kanssa. Lukiovalmentajien ja urheilijan henkilökohtaisten valmentajien välillä on tiivis vuorovaikutus urheilijan parhaaksi. Yhteistyövalmennusta on tarjolla kaikille lajeille.

Toisena, uudempana toimintamallina urheilijoille on tarjolla kolmatta vuotta toimiva Helsinki Athletics Academy -ohjelma (HAA-ohjelma), jossa urheilijat saavat koko valmennuksen ja asiantuntijapalvelut lukion ja urheiluakatemian kautta. Mallin keskeisenä tavoitteena on valmistaa parhaalla mahdollisella tavalla tavoitteellisia nuoria urheilijoita kohti aikuisvaiheen menestyviä huippu-urheilijoita. Ohjelma palvelee parhaiten pika- ja aitajuoksijoita, hyppääjiä ja moniottelijoita.

Jyväskylässä ammattivalmennusta lukiovaiheessa

Jyväskylässä Schildtin lukiossa valmennusta toteuttavat lajiryhmittäin ammattivalmentajat. Lukion aloittaessaan teholajien urheilija voi siirtyä lajiryhmänsä mukaisessa akatemiavalmennusryhmässä (pika- ja aitajuoksut, hypyt ja ottelut, heitot). Halutessaan urheilija voi myös jatkaa nykyisessä valmennuksessa.

Kestävyysurheilijoille lukiovalmennus tarjoaa kaksi voimaharjoitusta. Lisäksi juoksijat osallistuvat alueen juoksijoiden yhteisharjoituksiin kahtena iltana, ja kerran kuussa on tasotesti 

Kuortaneella keihäänheittäjien keskittymä

Kuortaneen urheiluopiston kanssa yhteistyössä toimiva Kuortaneen lukio tarjoaa lukiovalmennuksen kaikkiin lajiryhmiin. Lajikohtaisen harjoittelun lisäksi hyödynnetään opiston testaus- ja tukitoimintaa.

Kuortaneella toimii keihäänheiton valmennuskeskus, joka kokoaa ikäluokan parhaat heittäjät harjoittelemaan yhdessä ammattitaitoisessa valmennuksessa kansainvälisen vaatimustason mukaisesti, tukenaan valmennuksen asiantuntijapalvelut.

Yleisurheiluvalmennus urheiluoppilaitoksissa valtakunnallisesti

Yleisurheiluvalmennusta on tarjolla lähes kaikissa suomen virallisissa urheilulukioissa. Suomen Urheiluliitto on keskittänyt omat resurssinsa viiden valtakunnallisen yleisurheilukeskuksen kehittämiseen, jotka toimivat tiiviisti alueilla toimivien urheiluoppilaitosten kanssa: pääkaupunkiseutu, Tampere, Jyväskylä, Kuortane ja Pajulahti.

Lisäksi ympäri Suomea löytyy useita urheilupainotteisia oppilaitoksia, joissa tavoitteena on opiskelun ja urheilun parempi yhdistäminen.

Lisätietoja löytyy kattavast Olympiakomitean sivuilta

Yleisurheilun lukiovalmennuksen yhteyshenkilöt valmennuskeskuksissa:

Helsinki – Mäkelänrinteen urheilulukio ja Brändö gymnasium

Diari Sharifi, diari.sharifi@urhea.fi, 044-5656795


Jyväskylä – Schildtin lukio

Jarkko Finni, jarkko.finni@jku.fi, 040-5362680


Kuortane – Kuortaneen urheilulukio

Teemu Rauhala, teemu.rauhala@kuortane.com, 044-0628469


Tampere – Sammon keskuslukio

Anssi Mäkinen, anssi@anselmus.net, 0400-857656


Lahti – Lahden lyseo, Koulutuskeskus Salpaus ja Liikuntakeskus Pajulahti

Jarkko Salminen, jarkko.salminen@edu.lahti.fi, 044-5414623

Turku – Kerttulin lukio ja Turun ammatti-instituutti

Jarno Koivunen, jarno.koivunen@turku.fi, 0400-707394


Joensuu – Joensuun yhteiskoulun lukio

Jarkko Kumpulainen, jarkko.kumpulainen@katajayu.fi, 040-5700229

Vaasa – Vörå idrottsgymnasium
Johan Nordmyr, johan@yourcoach.fi, 050-3408398