Yli miljoona euroa apurahoina kesälajeille

Haussa huipputyyppi Tarmoon!

Yhteensä 102 kesälajien urheilijaa saa kaikkiaan 1 050 000 euroa verovapaina urheilija-apurahoina. Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasosen myöntämien urheilija-apurahojen tavoitteena on luoda taloudelliset edellytykset ammattimaiselle ja päätoimiselle valmentautumiselle.

Suuren 20 000 euron apurahan sai 22 ja pienemmän 10 000 euron apurahan 42 urheilijaa. Nuoren urheilijan apurahan sekä ensimmäistä kertaa myönnetyn nuorten joukkuelajien apurahan sai yhteensä 38 urheilijaa. Esitykset apurahojen saajista ministeriölle tekee Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista. 

Urheilija-apuraha ei ole palkkio menestyksestä, vaikka sitä myönnettäessä arvioidaan myös menestysmahdollisuuksia kansainvälisissä arvokilpailuissa. 

Apurahan saamisen edellytyksenä on se, että urheilijalla on henkilökohtainen valmentaja tai valmennustiimi ja lajilla on kansainvälisiin arvokilpailuihin valittu maajoukkue. Lähtökohtaisesti apurahan saanti edellyttää myös urheilijan kuulumista lajiliiton maajoukkue- ja valmennusjärjestelmän piiriin. 

Lisäksi arvioinnissa otetaan huomioon lajien erityispiirteet, kansainvälinen arvostus ja taso, paralympialajeissa myös eri kilpailuluokkien taso sekä kilpailuihin osallistuvien maiden sekä sarjoihin osallistuvien urheilijoiden määrä. 

Yleisurheilun urheilija-apurahat:

20 000 euroa: Kotaja Amanda, Piispanen Toni, Pitkämäki Tero, Ruuskanen Antti, Tähti Leo-Pekka, Söderberg David 

10 000 euroa: Etelätalo Lassi, Eriksson Sandra, Heikkinen Marjaana, Manni Henry, Mannio Ari, Nikkanen Minna, Mörö Oskari, Kämäräinen Sanna, Latvala Hanna-Maari, Kinnunen Jarkko, Seppänen Tuomas, Partanen Veli-Matti, Kanervo Jussi, Neziri Nooralotta, Wirkkala Teemu, Mäkelä Kristiina, Utriainen Sanni 

5 000 euroa: Kangas Arttu, Kettunen Oona, Kirjonen Aleksi, Manni Tuomas, Murto Wilma, Oja Ronja, Ojala Aleksi, Pulli Kristian, Richardsson Camilla, Vainio Alisa 

Lisätietoja