Yleisurheilupodcast: Urheilijat ja urheiluvaikuttajat muistelevat Ilkka Kanervaa

Hiljattain edesmennyt kansanedustaja ja Suomen Urheiluliiton kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva oli urheiluvaikuttaja, jolle suomalainen yleisurheilu oli sydämen asia. Yleisurheilupodcastin haastattelussa ex-huippu-urheilijat jakavat muistojaan ”Ikestä”, jota pituushypyn MM-mitalisti Tommi Evilä kuvaa suomalaisen urheilun suojeluspyhimykseksi.

– Ike oli persoonana aivan mahtava ja valloittava. Ammensin itse samanlaisia arvoja, kun olin maajoukkueen kapteeni. Kun Ike tuli tilaan, kaikki tunsivat olevansa tervetulleita, Evilä muistaa.

Yleisurheilupodcastissa kuullaan, kuinka Mikaela Ingberg leikkasi ”Iken” parran Göteborgissa ja miten Kanerva kannusti Olli-Pekka Karjalaista tämän lukiessa Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin.

Kohtaamisiaan Kanervan kanssa muistelevat myös muun muassa Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen ja SUL:n ex-toimitusjohtaja Antti Pihlakoski, SUL:n nykyinen toimitusjohtaja Harri Aalto, manageri Harri Halme sekä olympiavoittaja ja Kuortaneen Urheiluopiston rehtori Tapio Korjus.

– Opin tuntemaan Iken 1980-luvulla oman urani aikana. Tein havaintoja, että aikamoisesta urheilumiehestä oli kyse, muistelee Korjus, joka oli tukemassa Kanervan valintaa Suomen Urheiluliiton puheenjohtajaksi vuonna 1990.

– Sain pitää liittovaltuustossa viimeisen puheenvuoron ennen puheenjohtajan vaalia, panin kaiken peliin ja alleviivasin Iken huippu-urheiluajattelua ja kunnianhimoa tulevaisuuteen.

”Ike oli äärimmäisen hauska mies”

Kanerva toimi SUL:n puheenjohtajana vuodet 1990-2005. Vuodesta 1992 Antti Pihlakoski työskenteli Kanervan työparina SUL:n toimitusjohtajana. Tiivistä yhteistyötä he tekivät myös, kun Kanerva oli Helsingin vuoden 2005 MM-kilpailujen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja ja Pihlakoski toimitusjohtaja.

– Lähes päivittäin oltiin yhdessä. Opin siinä, miten yhteinen aika kaivettiin automatkoilla, Pihlakoski viittasi Kanervan työn määrittämiin aikatauluihin.

– Ike oli äärimmäisen hauska mies. Nautin työstä hänen kanssaan ja oltiin aika hyvä tiimi.

Samanlaisia muistoja on Harri Halmeella.

– 30 vuotta sain hänen kanssaan tehdä töitä Turussa ja Helsingissä kymmenissä urheiluoperaatioissa. En ikinä nähnyt tai kuullut, että hän olisi sanonut ilkeästi kenellekään ihmiselle, Halme sanoo Yleisurheilupodcastin haastattelussa.

– Ike oli ensimmäiseksi lähimmäinen ja ihminen, ystävällinen ihminen.