Yleisurheilupodcast: Kosonen haluaa 19-vuotiaiden ME:n ja mukaan Tokion olympiakisoihin

Jos Silja Kososen kesän tavoitteet toteutuvat, moukarinheiton 19-vuotiaiden ME siirtyy hänen nimiinsä ja hän kilpailee Tokion olympialaisissa.

– Kun kesällä tulee lisää kisoja, uskon, että se tulee jossain niistä menemään rikki, Kosonen totesi 19-vuotiaiden maailmanennätyksestä Paavo Nurmi Gamesin Yleisurheilupodcastissa. Koko podcastin voit kuunnella täältä.

19-vuotiaiden maailmanennätys on 73,24. Se on kiinalaisen Zhang Wenxiun nimissä ja 16 vuoden takaa. Kosonen heitti talven SM-kisoissa Kaustisella 72,44, joka on Suomen ennätys ja 19-vuotiaiden Euroopan ennätys. Tulos jää kuusi senttiä Tokion olympiakisojen tulosrajasta.

– Tiedän, että minulla on rahkeita heittää pidemmälle. Jos ei ala yrittää liikaa, sieltä se tulee, Kosonen tuumii olympiakisojen tulosrajasta.

Rivakkaa kehitys on yllättänyt myös Kososen.

– Ihan hullua ajatella, että olen aika mahdollisesti menossa Tokioon. Vielä viime vuoden alussa siitä vain vitsaili, että jos sinne pääsisi.

Bakun voitto valoi halua nousta kansainväliselle huipulle

Viime kesänä Kosonen, 18, kulki voitosta toiseen. Hän paransi 19- ja 22-vuotiaiden SE:n lukemiin 71,34, voitti Kalevan kisojen moukarinheiton kotikulmillaan Turussa, 19-vuotiaiden Suomen mestaruuden Kemissä ja Ruotsi-ottelun Tampereella.

Kesä vahvisti itseluottamusta ja nälkää menestyä myös kansainvälisesti. Kososen mukaan halu nousta kansainväliselle huipulle sai sytykkeitä toissa vuoden Euroopan nuoriso-olympiafestivaaleissa Bakussa. Siellä hän voitti moukarinheiton 17-vuotiaiden SE:llä 72,35.

– Sinä vuonna aloin uskoa itseeni, kun heitin vielä neljän kilon moukariakin 63,60, Kosonen sanoo.

Saman vuoden keväällä Kososesta tuli ensimmäinen suomalaisnainen, joka rikkoi 70 metriä millään moukarilla. Hän heitti keväällä Somerolla 3-kilon välineellä edellisen 17-vuotiaiden SE:n 71,46.

Uinti ja frisbeegolf rentouttavat, opettajan ammatti kiinnostaa

Yleisurheilupodcastissa Kosonen kiitteli vanhempiaan siitä, että he tarjosivat hänelle jo lapsena mahdollisuuden harrastaa useita eri lajeja ja löytää sieltä omansa. Kososen lajivalikoimassa on ollut ringetteä, jalkapalloa, uintia, suunnistusta, tanssia ja voimistelua.

– Olen aina rakastanut kilpailua. Aina, kun kavereiden kanssa tehtiin jotakin, muutin sen kilpailuksi, Kosonen muistelee.

Nykyisin Kosonen rentoutuu mieluusti uinnin ja frisbeegolfin parissa. Tosin kuluneen kevättalven aikana moukarinheiton vastapainona ovat olleet oppikirjat, kun Kosonen valmistautui ylioppilaskirjoituksiin, joissa hän kirjoitti seitsemän ainetta.

– Minulla oli ideana, että pääsen lukiosta kolmessa vuodessa. Jos pääsisin palaamaan siihen päätökseen, en välttämättä tekisi samaa. Kevät oli aika rankka, mutta omasta mielestäni selvisin hyvin, Kosonen tunnustaa.

Kirjoitusten jälkeen Kosonen haki opiskelemaan Turun yliopistoon ja Åbo Akademiin. Kosonen haluaa jatkaa opintoja, mutta haluaa tehdä sen urheilun ehdolla. Toiveammattikin on jo hahmottumassa.

– Haluaisin kielten opettajaksi lukioon. Hain nyt opiskelemaan englantia ja saksaa. Myös luokanopettajan on yksi vaihtoehto, Kosonen kertoi.