Yleisurheilun tulevaisuus Kalajoella ja Oulussa

Kuvakooste ja kilpailuraportit poikien ja tyttöjen SM-kilpailuista

Kalajoen LIVE-Tulospalvelu (16-17-v.):
Oulun LIVE-Tulospalvelu (14-15-v.):

Valokuvakooste sivun alaosassa. Klikkaa pikkukuvaa hiiren oikealla näppäimellä saadaksesi suurennoksen valokuvasta näkyviin.

 

Kalajoki sunnuntai 23.8.

Toni Keränen kiskaisi keihästä 81 metriä

Limingan Niittomiesten Toni Keränen riuhtaisi keihään heti ensimmäisellä kierroksella tulokseen 81,39. Hän jäi kaksi metriä puoli viikkoa sitten heittämästään 17-vuotiaiden Suomen ennätyksestä, mutta tuloksella irtosi suvereenisti Suomen mestaruus. Jämsänkosken Ilveksen Daniel Heinonen sai hopeaa tuloksella 66,40.

Keräsen kaksi muuta mitattua heittoa kantoivat 76,56 ja 76,92.

-Ensimmäinen heitto lähti hyvin. Sen jälkeen tekniikka ei enää toiminut. Kilpailen todennäköisesti vielä kolme kertaa ja yksi niistä on Ruotsi-maaottelu, Keränen sanoi.

Keränen on voittanut SM-kultia myös 100 metrillä ja pituushypyssä, mutta panostaa nyt täysillä keihäänheittoon.

-Satasta enkä pituutta en jalkojen revähdysvaaran takia enää harrasta, kertoi Jorma Markuksen ja isänsä Timo Keräsen valmentama Toni Keränen.

Neljä päivää sitten Keränen vei tuloksella 83,29 Teemu Wirkkalalta 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen. Tässä ja vuotta nuorempien ikäluokassa heitetään 700-grammaista- eli sata grammaa kevyempää keihästä kuin miesten sarjassa.

Nuorempien poikien mestariksi nakkasi Vilppulan Veikkojen Voitto Köykkä ennätyksellään 65,70. Tyttöjen 17-vuotiaiden ykkönen oli Karkkilan Poikien Emmi Heino tuloksella 49,20 ja nuorempien tyttöjen Eurajoen Veikkojen Venla Olli ennätyksellään 47,11. Näissä tyttöjen sarjoissa heitetään 500-grammaista keihästä.  

 

Viivi Lehikoinen aitoi kolmoismestariksi 59 sekunnin ajalla

IFK:n Viivi Lehikoinen voitti kaikki kolme lajia, joihin osallistui. Perjantaina hän oli 16-vuotiaiden tyttöjen ykkönen 100 metrillä, lauantaina 100 metrin aitajuoksussa ja tänään sunnuntaina 400 metrin aitajuoksussa ajalla 59,36.  Helsingin Kisa-Veikkojen Veera Miettinen juoksi hopealle ennätyksellään 63,01 ja Vasa IS:n Mathilda Kvist pronssille ennätyksellään 63,18. Vuotta vanhempien tyttöjen ykköseksi aitoi Espoon Tapioiden Iris Peterzens ajalla 63,17. Helsingin Kisa-Veikkojen Charlotta Bützow saavutti loppusuoralla Peterzensiä paljon, ja sai hopeaa ajalla 63,42.

Lehikoinen ei pystynyt kolmantena peräkkäisenä kilpailupäivänä rikkomaan 400 metrin aitajuoksun ennätystään ja 17-vuotiaiden Suomen ennätystä, 57,74, jolla hän voitti kultaa kolme viikkoa sitten Tbilisissä Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa.  

– Tämä (59,36) oli kuitenkin urani toiseksi nopein aika. Tbilisissä juoksin aivan nappijuoksun, Lehikoinen muistutti.

– Viikonloppu oli aika raskas, mutta kyllä kolme kultamitalia oli urakoinnin arvoinen suoritus. Tbilisissä olosuhteet olivat loistavat, tyyni ilma ja yli 30 astetta lämmintä. Täällä Kalajoella oli kylmempi ilma (24 astetta) ja kova tuuli. Takasuoralla tuuli puhalsi vastaan, minkä takia jouduin sipsuttelemaan aidoille ja juoksemaan aitavälit 17 askeleella, kun Tbilisissä juoksin aitavälit 16 askeleella.

Muut mitalistit olivat Lehikoisen tuntumassa vielä 200 metriä ennen maalia, mutta sitten Lehikoisen askeleet alkoivat sopia aidoille ilman jarruttelua, ja hän kiiti ylivoimaiseen voittoon.

-Satasen sileä ja 100 metrin aidat kulkivat paremmin kuin 400 metrin aidat. Jo tänään aamulla lihakset olivat jumissa ja kurkku kipeä, sanoi väsynyt mutta onnellinen Lehikoinen.  

 

Eero Ahola Ruotsi-otteluun haastamaan 21 metrin ruotsalaista

Poikain 16-vuotiaiden kuulantyöntö huipentui viimeisellä kierroksella, kun Porin Yleisurheilun Eero Ahola paransi tulostaan metrillä. Ahola voitti mestaruuden tuloksella 19,21. Kultaan olisi riittänyt hänen lyhyinkin työntönsä, joka kantoi 16,83. Muut kolme mitattua työntöä olivat 18,23, 18,21 ja 18,19. Siilinjärven Ponnistuksen Janne Ilvonen tööttäsi viimeisellä kierroksella 14,97 ja sai hopeaa.

– En ole tyytyväinen tulokseeni, mutta olen helpottunut siitä, että pystyin työntämään kivuttomasti ensimmäistä kertaa kuuteen viikkoon, ja jopa kaikki kuusi työntöä. Luulin ennen kilpailua, että pystyn työntämään vain pari kertaa, kertoi kyynärpääkipujen kanssa painiskellut Ahola.

Pyörähdystekniikalla työntävä Ahola on kohentanut tänä kesänä viiden kilon kuulan ennätyksensä lukemiin 19,90.  Isänsä Jarkko Aholan valmentama Eero Ahola tähtää kolmen viikon päästä Tukholmassa järjestettävään 17-vuotiaiden Ruotsi-maaottelun.

– Harjoittelen kolme viikkoa kovaa enkä varmaan kilpaile ennen Ruotsi-ottelua. Siellä tavoitteeni on voitto. Yksi ruotsalainen on työntänyt 21 metriä. Saan hyvän fiiliksen, kun on kova vastustaja, Ahola sanoi.

Siilinjärven Ponnistuksen Lauri Lindqvist oli 17-vuotisten ykkönen ennätyksellään 17,45. Sjundeå IF:n Roope Auvinen saavutti kolme mitalia heittolajeissa, kun työnsi vielä kuulan pronssille ennätyksellään 16,48. Auvinen voitti moukarin ja kiekon kultamitalit.  

 

Markus Teijula rutisti kolmoismestariksi

Naantalin Löylyn Markus Teijula voitti 17-vuotiaiden poikien sarjassa kolme kultaa: perjantaina 400 metriä, lauantaina 800 metriä ja sunnuntaina kaiken huipuksi 1500 metriä ennätyksellään 4.07,40.

Karkkilan Poikien Jere Alén veti 1500 metrin kilpailua 1050 metriä, jonka jälkeen keulaan leijui Teijula. Kisa ei ratkennut vielä siinä, vaan vasta 200 metriä ennen maalia, jossa Teijula pidensi ja tihensi askeltaan. Teijula pyrähti loppusuoran kuin pikajuoksija ja tuuletti voittoaan maalissa.

Voitto ei irronnut Teijulalle yhtä helposti kuin 400 tai 800 metrillä. Sulkavan Urheilijoiden Konsta Hämäläinen juoksi hopeaa ajalla 4.10,24, ja veturina toiminut Alén jäi pronssille ajalla 4.12,42.

-Hyvältä tuntuu.  Kiri irtosi helposti, kun maali tuli näkyviin. Jouduin tekemään töitä tosissani. Tämä oli kolmesta kilpailusta kaikkein jännittävin enkä ollut matkalla lainkaan varma voitostani, Teijula tunnusti.

-Säästelin voimia 800 metrin toisella kierroksella. Karkasin ensimmäisellä kierroksella, etten jää toisten tönittäväksi, Teijula kertasi lauantain kisaa.

Teijula juoksee seuraavan kerran viikon kuluttua Vattenfall-seuracupin finaalissa 200 metriä. Hänen ennätyksensä on 23,15. Ensi viikko kuluu SM-kilpailujen urakasta palautuessa.

-Näin nuorena palautuu nopeasti, mutta pitää muistaa tehdä järkeviä asioita, Teijula sanoi.

 

Tomi Lehto juoksi kolmoismestariksi

Espoon Tapioiden Tomi Lehto voitti perjantaina 16-vuotisten poikien 3000 metriä, lauantaina 2000 metrin estejuoksun ja sunnuntaina 1500 metriä ajalla 4.02,99. Lahden Ahkeran Wilho Hautala tuli 1500 metrillä toiseksi ajalla 4.10,01. Hautala saavutti hopeaa kaikilla Lehdon voittamilla matkoilla ja vieläpä kolmella uudella ennätyksellään. Wilhon isä Ville Hautala kilpaili 3000 metrin estejuoksussa sekä olympiakisoissa että MM- ja EM-kilpailuissa.

Suolahden Urhon Saija Seppä voitti lauantaina 17-vuotiaiden tyttöjen 800 metriä ja sunnuntaina 1500 metriä ajalla 4.41,70. Perjantaina 3000 metriä voittanut IF Kraftin Heidi Kuuttinen tuli toiseksi 0,68 sekuntia Sepälle hävinneenä. Kolmanneksi juoksi kuurojen Euroopan mestari Vasa IS:n Lycke Karlsson  ja neljänneksi 5000 metrin kävelyn voittanut Espoon Tapioiden Enni Nurmi. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen oli 16-vuotiaiden paras ennätyksellään 4.47,32.

 

Taika Koilahdelle ja Aino Pulkkiselle huimat ennätysparannukset kaksinkamppailussa

Turun Weikkojen Taika Koilahti viiletti 17-vuotiaiden tyttöjen 200 metrin mestariksi ankarassa taistelussa naisten vuositilaston viidenneksi nopeimmalla ajalla 24,41. Koilahti paransi ennätystään peräti 0,49 sekunnilla.

Äänekosken Urheilijoiden Aino Pulkkinen hävisi Koilahdelle vaivaisen yhden sadasosasekunnin. Lauantaina 100 metriä voittanut Pulkkinen paransi ennätystään peräti kuudella kymmenysosasekunnilla. Hän nousi Suomen vuositilastossa kuudenneksi.

Lauantaina Koilahti johti pituushyppykilpailua viiden kierroksen jälkeen, mutta jäi viimeisellä kierroksella kakkoseksi.

-Olen iloisen yllättynyt ja onnellinen 200 metrin kultamitalista ja kovasta ajasta. Sain revanssin pituushypystä, riemuitsi Tanja Nirkkkosen valmentama Koilahti.

Helsingin IFK:n Nea Mattila voitti 16-vuotisten tyttöjen 200 metriä ajalla 24,89 ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aleksandra Niiranen tuli toiseksi ennätyksellään 24,91. 

Lempäälän Kisan Santeri Kuusiniemi voitti 17-vuotiaiden poikien 200 metriä ennätyksellään 22,10. Hän voitti myös 100 metrin mestaruuden. Esbo IF:n Tuukka Huuskola paransi ennätystään 0,34 sekunnilla aikaan 22,26 ja sai hopeaa. Säkylän Urheilijoiden Kalle Kompuinen oli 16-vuotisten nopein ennätyksellään 22,11. Raision Kuulan Santeri Hurula pinkoi hopeaa ennätyksellään 22,30.

 

Pekka Sinkkonen ja Anton Tallbacka hurjastelivat aidatun ratakierroksen

Helsingin IFK:n Pekka Sinkkonen voitti 17-vuotiaiden poikien 400 metrin aitajuoksun ennätyksellään 53,41. Myös Liedon Parman Tuomas Lehtonen ja Varkauden Kenttä-Veikkojen Juuso Kolari juoksivat erinomaiset ajat 54,10 ja 55,21.

Helsingin IFK:n Anton Tallbacka oli 16-vuotisten poikien 400 metrin aitajuoksussa 250 metrin kohdalla kolmantena, mutta hurjasteli viimeiset 150 metriä niin mieletöntä vauhtia, että jätti muut yli kahden sekunnin päähän.  Tallbacka paransi ennätystään tasan kahdella sekunnilla. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Kaapo Kangas tuli toiseksi ajalla 57,33. Sekä 17- että 16-vuotiaat ylittävät 83,8-senttisiä- eli seitsemän senttiä matalampia aitoja kuin miesten yleisen sarjan kilpailijat. Tallbacka tuuletti mestaruutta railakkaasti, ja lähes kaiken kokenut kuuluttaja Raimo Kuoppa-aho herkistyi hehkuttamaan hänen suoritustaan toden teolla.

 

Saara Hakaselle kaksi kultaa ja hopea hyppylajeista

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen pomppi 16-vuotisten tyttöjen kolmiloikan mestariksi kovalla tuloksella 12,54. Suorituksen arvoa nostaa vielä se, että Hakanen teki sen 2,1 sekuntimetrin vastatuuleen.  Hakanen pidensi tulostaan hyppy hypyltä. Ensimmäisen ja kolmannen hypyn hän astui yli, mutta toinen kantoi 11,80, neljäs 11,81, viides 12,13 ja kuudes täysosuman 12,54. Hakanen voitti lauantaina pituushypyn ja sijoittui korkeushypyssä toiseksi. Hän sijoittui Tbilisissä Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa neljänneksi sekä korkeushypyssä että kolmiloikassa.

Kolmiloikkakilpailun kaikki suoritukset hypättiin vastatuuleen. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Iina-Kaisa Mäkelä loikki viimeisellä kierroksella kolmen sekuntimetrin vastatuuleen 11,83 ja sai sillä hopeaa. Mäkelä saavutti lauantaina hopean kuulantyönnössä ja pronssin pituushypyssä.

Tyttöjen 17-vuotiaiden kolmiloikassa Saarijärven Pullistuksen Laura Rautiainen voitti ennätyksellään 12,05, ja Mikkeli Kilpa-Veikkojen Elisa Pöyry loikki  hopeaa niin ikään ennätyksellään 12,02. Helsingin IFK:n Heikki Chen voitti 17-vuotisten poikien kolmiloikan ennätyksellään 14,21 ja Lahden Ahkeran Joska Tommola 16-vuotisten kullan niin ikään ennätyksellään 14,02.

 

Elina Lampela jäi ilman tulosta – Seiväsmestarit Laura Ollikainen ja Alina Strömberg

Tyttöjen 17-vuotisten seiväshypyn voitti yllättäen Varkauden Kenttä-Veikkojen Laura Ollikainen. Hänen tuloksensa oli 370. Ennakkosuosikkina kilpailuun lähtenyt Oulun Pyrinnön Elina Lampela yritti kolme kertaa 370:stä, mutta rima putosi joka kerta. Lampela nousi korkealle riman yläpuolelle, mutta putosi riman päälle. Lampela on hypännyt tänä vuonna 17-vuotiaiden ulkoratojen Suomen ennätyksen 416 ja halliennätyksen 432. Tyttöjen 16-vuotiaiden seiväshypyn mestaruuden vei Larsmo IF:n Alina Strömberg tuloksella 380. Helsingin IFK:n Sanni Pajasmaa ylitti 370 ja sai hopeaa.

OULU 23.8.

Oulun Pyrinnön Samuel Purola viiletti 15-vuotiaiden poikien 300 metrin mestariksi ikäluokan kaikkien aikojen toiseksi nopeimmalla ajalla 35,63. Ville Wendelinin juoksema ikäkausiennätys on vain kaksi sadasosaa tätä nopeampi.Borgå Akilleksen Isac Wedenberg kiiti14-vuotiaiden ykköseksi ajalla 37,19. Rymättylän Soihdun Aaro Leinonen sinkautti 15-vuotisten kilon kiekkoa 62,38 ja Virtain Urheilijoiden Heikki Leveelahti 61,50. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Nieminen oli 15-vuotisten kolmiloikan ykkönen tuloksella 13,84.

Karhulan Katajaisten Olli-Pekka Laitila voitti 14-vuotiaiden poikien 2000 metriä ajalla 5.59,69. Hyvinkään seudun Urheilijoiden Marcus Kytölä oli 14-vuotiaiden seiväshypyn ykkönen ikäluokan kaikkien aikojen toiseksi parhaalla tuloksella 435.

Porin Yleisurheilun Kiia Jullenmaa oli 14-vuotisten tyttöjen 300 metrin vauhdikkain ajalla 41,35. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkinen voitti 2000 metriä ajalla 6.34,29. Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä pomppasi 14-vuotiaiden korkeushypyn ensimmäiseksi kaikkien aikojen seitsemänneksi parhaalla tuloksella 172 ja kolmiloikan ykköseksi tuloksella 11,58. Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen kiiti 15-vuotisten 300 metrin ykköseksi ajalla 40,06.

Kalajoki lauantai 22.8.

Viivi Lehikoinen pika-aidoissa kaikkien aikojen kakkoseksi

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen voitti 16-vuotisten tyttöjen 100 metrin aitajuoksun kovalla ajalla 13,54. Hän paransi ennätystään peräti 17 sadasosasekunnilla. Helsingin Kisa-Veikkojen Veera Miettinen sai hopeaa ajalla 13,99. Miettinen oli vielä puolessa matkassa Lehikoisen rinnalla, mutta Lehikoisen loppuveto oli vastustamaton. Lehikoisen aika on 16-vuotiaiden Suomen kaikkien aikojen tilaston toiseksi nopein Manuela Boscon 13,49:n jälkeen. Tyttöjen 16- ja 17-vuotiaiden sarjoissa ylitetään 76,2-senttiä korkeita eli kahdeksan senttiä matalampia kuin naisten sarjassa.

Lähdin hyvin ja loppu kulki tosi hyvin. En kolhinut yhteenkään aitaan. Tämä oli kauden paras pika-aitakilpailuni, Lehikoinen iloitsi.

Lehikoinen on voittanut näissä kisoissa jo kaksi mestaruutta. Ensimmäisenä päivänä hän voitti 100 metrin sileän myötätuuliajalla 11,85.

Satanen oli nappijuoksu. Pystyin juoksemaan rennosti.

Mervi Laurenin ja Jussi Ihamäen valmentama Lehikoinen tavoittelee huomenna sunnuntaina vielä kolmatta kultaa 400 metrin aitajuoksussa. Lehikoinen on Suomen naisten tilastoykkönen 17-vuotiaiden Suomen ennätyksellä 57,74. Siitä huolimatta hän tähtää ensisijaisesti 17-vuotiaiden Ruotsi-maaotteluun. Lehikoinen ei ole vielä valinnut päälajiaan.

– Pitkät aidat, satasen aidat ja satasen sileä ovat suosikkilajeja, mutta olen pärjännyt myös moniotteluissa. Kilpailen syyskuun alussa moniotteluiden SM-kilpailuissa, kertoi viime vuonna 15-vuotisten viisiottelun SM-kullan voittanut Lehikoinen.

 

Miska Sundberg aitoi kaikkien aikojen kolmanneksi

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Miska Sundberg voitti 17-vuotiaiden poikien 110 metrin aitajuoksun Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi nopeimmalla ajalla 13,99. Pyhäjoen Wirran Vesa Kittilä oli melkein kotikentällään 16-vuotisten nopein ajalla 14,51. Aitakorkeus näissä sarjoissa on 91,4 senttiä. Tyttöjen 17-vuotiaiden 100 metrin aitajuoksussa kärkikolmikko Kuivasjärven Auran Annika Kylmänen (13,71), Espoon Tapioiden Iris Peterzens (13,85) ja Helsingin Kisa-Veikkojen Anni Siirtola (13,90) alittivat 14 sekuntia. Kylmänen ja Siirtola aitoivat uudet ennätyksensä ja Peterzens sivusi ennätystään.

 

Enni Nurmi käveli voittoon hengitysvaikeuksista huolimatta

Espoon Tapioiden Enni Nurmi voitti helteessä 17-vuotiaiden tyttöjen 5000 metrin kävelyn ajalla 24.48,55. Nurmi oli oman sarjansa ainoa kilpailija, mutta samaan aikaan kävelivät neljä 16-vuotiaiden tyttöjen osanottajaa. Espoon Tapioiden Riina Perkiö saapui maaliin nuoremman sarjan voittajana puolitoista minuuttia Nurmen jälkeen.

Viimeiset kierrokset olivat Nurmelle tuskien taivalta hengityksen vinkuessa, mutta sisukkaasti espoolainen tuli maaliin. Hänen tavoitteenaan aika 23.45, mutta hän jäi siitä minuutin. Nurmen viiden kilometrin väliaika tämänvuotisten Kalevan kisojen kympin tiekävelyssä oli 24.00 eli 48 sekuntia nopeampi kuin tämänpäiväinen loppuaika.

Henki salpaantui kolmen kilometrin kohdalla, ja sen jälkeen kävely tuntui kamalalta. Minulle on käynyt tänä kesänä samalla tavalla kerran juoksukilpailussa. Päätin kuitenkin tulla maaliin, kertoi Jani Lehtisen valmentama Nurmi.

 

Henna Sallinen työnsi yli 16 metriä

Savonlinnan Riennon 184-senttinen Henna Sallinen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen kuulantyönnön tuloksella 16,08. Hän olisi voittanut kilpailun millä tahansa kuudesta työnnöstään. Esbo IF:n Susanna Törrönen pukkasi hopeaa tuloksella 14,23.

Sallinen jäi viikko sitten työntämästään ennätyksestä yhdeksän senttiä. Tässä sarjassa työnnetään kolmikiloista- eli kilon kevyempää kuulaa kuin naisten sarjassa.

Sallisen sarja oli nousujohteinen: 14,63, 15,26, 15,29, 15,90, 15,22, 16,08. Sallisesta tuli kaksoismestari, sillä hän voitti ensimmäisenä päivänä sivulajinsa kiekon mestaruuden ennätyksellään 40,76.

Olen tyytyväinen kumpaankin lajiin. Kiekosta mestaruus tuli yllättäen. Kuulassa työntäminen oli vaikeaa ensimmäisillä kierroksilla, kun voin pahoin auringonpistoksen takia. Pikkuhiljaa olo parani, ja tunsin, että voin ylittää 16 metriä. Työnsin rennosti viimeisellä kierroksella parhaan tuloksen. Ei haitannut, vaikka en saanut tasaväkistä vastusta. Pystyn kilpailemaan itseäni vastaan, Sallinen kertoi.

Pakitustekniikalla työntävä Sallinen sijoittui tänä vuonna Kalevan kisojen kuulassa 12:nneksi.

En aio vaihtaa pyörähdystekniikkaan. Polveni eivät kestä pyörähdystä. Kalevan kisoissa mitali on realistinen tavoite kahden vuoden kuluttua. Kuula on kiva laji, kun siinä voi purkaa energiaa, kertoi äitinsä Heli Sallisen valmentama Henna Sallinen.

 

Tomi Lehto hallitsi 2000 metrin estejuoksua

Espoon Tapioiden Tomi Lehto voitti 16-vuotisten poikien 2000 metrin estejuoksun ajalla 6.07,51. Lehto säntäsi kärkeen heti alussa eikä päästänyt ketään ohitseen. Toiseksi tuli Lahden Ahkeran Wilho Hautala ajalla 6.15,52 ja kolmanneksi Turun Urheiluliiton Elmo Kekkonen ajalla 6.22,48. Lehto lohkaisi ennätyksestään kuusi sekuntia. Hän voitti ensimmäisenä päivänä 3000 metrin mestaruuden ja tavoittelee sunnuntaina vielä 1500 metrin kultaa.

Olen ihan tyytyväinen. Tavoitteeni oli juosta alle kuuden minuutin, mutta se ei onnistunut. En saa estejuoksussa itsestäni kaikkea irti, koska estetekniikkani on huono. Juoksen alle kuuden minuutin, kun saan hyvää vetoapua. Tänään hyppäsin vesihautaan neljä kertaa väärällä jalalla ja vajosin liian syvälle. Siihen kului ainakin viisi sekuntia ylimääräistä aikaa, Lehto kertoi.

Lehto on harrastanut kestävyysjuoksua vasta kaksi vuotta, mutta on juossut tänä kesänä huippuajat muun muassa 3000 metrillä (8.34,95) ja 3000 metrin esteissä (9.26,18).

Paras matkani on varmaan 3000 metrin sileä. Juoksemisessa parasta ovat pitkät harjoituslenkit ja itsensä voittaminen. Paras ominaisuus on varmaan periksi antamattomuus, jutteli Timo Uusiperen valmentama Lehto.

Vuotta vanhempien poikain estejuoksun mestariksi juoksi Karkkilan Poikien Jere Alen ajalla 6.14,27. Muut kilpailijat hävisivät hänelle vähintään 20 sekuntia.

 

Saara Hakanen hyppäsi 600 ja Henriikka Parpala 598

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen voitti 16-vuotisten tyttöjen pituushypyn ennätyksellään 600. Toiseksi sijoittunut Karhulan Katajaisten Gia Reinholm hävisi hänelle 26 senttiä. Hakanen hyppäsi voittotuloksen tilastokelpoisessa 1,6 sekuntimetrin myötätuulessa. Hän pomppasi naisten vuositilastossa kymmenenneksi. Hakasen sarja oli hieno: 591, 586, 595, 600, yli, 592.

Kokkolan Veikkojen Henriikka Parpala voitti 17-vuotisten tyttöjen pituushypyn tuloksella 598. Turun Weikkojen Taika Koilahti sai hopeaa tuloksella 579. Helsingin IFK:n Tilda Lipasti vei pronssin tuloksella 569. Esbo IF:n Iida Kalliomäki jäi neljänneksi tuloksella 568.

Parpala loukkasi kantapäänsä jo ensimmäisessä hypyssä, mutta sen jälkeen hypyt vain hypyt vain pitenivät. Voittotuloksen hän leiskautti viimeisellä kierroksella 2,3 sekuntimetrin myötätuuleen. Parpala oli ennen viimeistä kierrosta toisena.Voittotulokseni oli yllättävän hyvä siihen nähden, että jalkapohjan jänteen vamma on haitannut harjoittelua tänä kesänä, Parpala kertoi.

Parpala on ponkaissut tänä kesänä yli kahden sekuntimetrin myötätuulessa 605 ja tilastokelpoisessa tuulessa 598. Hän on pidentänyt ennätystään viime vuodesta 42 sentillä.Harjoituskausi sujui hyvin, mutta olen kehittynyt yllättävän paljon. Pituushyppy on vaihteleva ja arvaamaton laji, koska et välttämättä hyppää pitkälle, vaikka olisit hyvässä kunnossa. Minulla ei ole vielä suuria tavoitteita. Tärkeintä on urheilusta nauttiminen, hymyili isänsä Heikki Parpalan ja Timo Kivisen valmentama Henriikka Parpala.

Parpala sijoittui ensimmäisenä päivänä toisessa päälajissaan 100 metrin juoksussa neljänneksi.

 

Helena Leveelahdelle kultaa kuulasta ja hopeaa moukarista

Virtain Urheilijain 190-senttinen Helena Leveelahti voitti lauantaina 16-vuotisten tyttöjen kuulantyönnön mestaruuden ja sijoittui moukarinheitossa toiseksi. Kuulassa tulos oli 14,51 ja moukarissa ennätys 58,72. Moukarin voitti Varpaisjärven Kiira Väänänen tuloksella 64,93. Hän ylitti jokaisella viidellä hyväksytyllä heitollaan 61 metriä.

Kuulassa toiseksi sijoittunut Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Iina-Kaisa Mäkelä hävisi Leveelahdelle 25 senttiä. Mäkelä työnsi ennätyksensä 14,26. Limingan Niittomiesten Milla Koski-Vähälä pukkasi ennätyksensä 13,91 ja sai pronssia.

Leveelahti pyörähti 14,51 sekä neljännellä että kuudennella kierroksella. Mäkelä johti kahden kierroksen jälkeen, ja Leveelahti meni johtoon kolmannella kierroksella.Olen tyytyväinen sekä moukarin että kuulan tulokseen. Kummankin lajin tekniikassa on paljon parannettavaa. Ykköslajini on kiekonheitto. Olen harjoitellut kuulaa tänä kesänä vain pari kertaa ennen SM-kisoja, Leveelahti kertoi.

Leveelahti saavutti kauden pääkilpailussaan Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa kiekonheitossa hopeaa. Hänen ennätyksensä naisten kilon kiekolla on 50,44. Leveelahti voitti perjantaina kiekon kultamitalin tuloksella 44,82. Viikonlopun saalis oli siis kaksi kultaa ja yksi hopea.Ensi vuonna tavoitteeni on 17-vuotiaiden EM-kilpailut, kertoi äitinsä Tiina Leveelahden ja Anssi Mäkisen valmentama Helena Leveelahti.

Maarian Mahdin Joona Forsgren voitti 17-vuotiaiden poikien pituushypyn ennätyksellään 712. Hän ylitti seitsemän metriä ensimmäistä kertaa. Janakkalan Janan Valtteri Välläri ponkaisi hopealle tuloksella 683. Lahden Ahkeran Joska Tommola voitti 16-vuotisten poikien mestaruuden tuloksella 682.

 

Markus Teijula leikitteli 800 metrin mestariksi

Naantalin Löylyn Markus Teijula voitti 17-vuotiaiden poikien 800 metriä näytöstyyliin ajalla 1.56,98. Teijula karkasi muilta 100 metrin jälkeen. Hän veti ensimmäisen kierroksen 56 sekuntiiin ja toisen löysäten minuuttiin.Teijulan tänä kesänä juoksema ikäluokan Suomen ennätys on 1.50,46.

 

Astrid Snäll juoksi esteet kovaan aikaan

Forssan Salaman Astrid Snäll voitti 16-vuotisten tyttöjen 2000 metrin estejuoksun kovalla ajalla 7.02,04. Myös Lahden Ahkeran Aino Kuljukka ja Kannuksen Uran Emma Katajalaakso juoksivat hienot ajat 7.07,27 ja 7.11,98.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Heini Ikonen voitti 16-vuotiaiden tyttöjen 800 metriä ennätyksellään 2.14,22 ja Turun Weikkojen Marika Aarnio tuli toiseksi niin ikään ennätyksellään 2.14,75. Vanhempien tyttöjen 800 metriä voitti Suolahden Urhon Saija Seppä ajalla 2.16,83. Seppä edusti tänä kesänä Suomea Eskilstunassa 19-vuotiaiden EM-kilpailujen 1500 metrillä.

 

Emilia Olkkonen heitti moukaria 66,31

Ristiinan Urheilijoiden Emilia Olkkonen voitti 17-vuotisten tyttöjen moukarinheiton ennätyksellään 66,31. Hän olisi voittanut kultaa myös viidenneksi parhaalla tuloksella 63,48. Myös muut mitalistit Someron Esan Johanna Witka ja Posion Pyrinnön Tytti Oikarainen heittivät yli 60 metriä tuloksin 61,14 ja 60,13. Oikarainen pidensi ennätystään peräti seitsemällä metrillä. Ikäluokan moukari painaa kolme kiloa.

 

Venla Ruotanen hyppäsi korkeutta 174

Ylivieskan Kuulan Venla Ruotanen voitti 16-vuotisten tyttöjen korkeushypyn ennätyksellään 174. Pituushypyn voittaja Saara Hakanen oli toinen tuloksella 168. Janakkalan Janan 183-senttinen Ella Junnila oli 17-vuotisten paras tuloksella 168. Hänen äitinsä on pituushypyn Suomen ennätysnainen Ringa Ropo.

Oriveden Ponnistuksen Jussi Lepistö voitti 17-vuotiaiden poikien korkeushypyn ennätyksellään 196. Hopeaa hyppäsi Länsi-Uudenmaan Urheilijoiden Julius Kuusela niin ikään ennätyksellään 194. Lepistö ylitti 196 kolmannella yrityksellä. Hämeenlinnan Tarmon Tuomo Rämö ja Mynämäen Iskun Oskari Rekola ylittivät 192. Rämö sai pronssin, koska ylitti 192 toisella yrityksellä ja Rekola kolmannella.

 

Roope Auvinen heitti kaksoismestariksi

Sjundeå IF:n Roope Auvinen voitti 17-vuotisten poikien kiekonheiton tuloksella 52,27. Hän voitti perjantaina moukarinheiton. Porin Yleisurheilun Eero Ahola voitti 16-vuotisten poikien kiekon tuloksella 52,08. Näissä ikäluokissa heitetään puolentoista kilon painoista kiekkoa.

 

Oulu lauantai 22.8.

Sata metriä alle 11 sekunnin ja kuula yli 20 metriä

Oulun Pyrinnön Samuel Purola kiiti kotiradallaan Raatin stadionilla 15-vuotiaiden poikien 100 metrin Suomen mestariksi ajalla 10,87. Aika on nopeampi kuin sarjan ikäkausiennätys, mutta kilpailu juostiin 2,8 sekuntimetrin myötätuulessa.

Lielahden Kipinän Arttu Korkeasalo rojautti 15-vuotiaiden poikien nelikiloista kuulaa 20,12. Hän voitti mestaruuden kahden ja puolen metrin erolla 17,45 työntäneeseen Rymättylän Soihdun Aaro Leinoseen. Korkeasalo on 15-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa toisena tuloksella 20,91.

Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila voitti 14-vuotiaiden poikien korkeushypyn murskaavan ylivoimaisesti tuloksella 190. Kaikki muut kilpailijat hävisivät hänelle vähintään 17 senttiä.

Kuusankosken Urheiluseuran Niklas Heikkilä voitti 15-vuotiaiden poikien 800 metriä ajalla 2.01,61. Kolmessa erässä juoksi yhteensä 25 juoksijaa.

Tampereen Pyrinnön Jemina Forss kiri 15-vuotisten tyttöjen 800 metrin ykköseksi ajalla 2.17,72. Savonlinnan Riennon Reetta Joronen hävisi kolme sadasosaa. Sarjassa oli kolmessa erässä yhteensä ilahduttavasti 29 juoksijaa. Tyttöjen 14-vuotisten 800 metrillä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Lotta Mäkisen ja Lahden Ahkeran Silja Röngän kaksintaistelu päättyi Mäkisen 0,21 sekunnin voittoon. Ajat olivat 2.20,07 ja 2.20,28.

Kankaanpään seudun Leiskun Teemu Narvi voitti 15-vuotisten poikien keihäänheiton tuloksella 67,33. Myös Sulkavan Urheilijoiden Tatu Hiltunen ja Salon Vilppaan Atte Sailola heittivät mainiosti 66,86 ja 65,84. Alajärven Ankkureiden Aleksi Yli-Mannila oli 14-vuotiaiden vahvin tuloksella 60,67. Näissä ikäluokissa pojat heittävät 600-grammaista keihästä.

Vaasan Vasaman Jimi Nukala oli 15-vuotiaiden poikien pituushypyn ykkönen viimeisen kierroksen tuloksella 640. Ensimmäiset viisi kierrosta kilpailua johtanut Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Juho Nieminen jäi lopulta kakkoseksi tuloksella 637.

Hyvinkään seudun Urheilijoiden Marcus Kytölä oli 14-vuotiaiden poikien pituushypyssä omaa luokkaansa tuloksella 632. Muut hävisivät vähintään 45 senttiä. Ylöjärven Urheilijoiden Oona Hietala ponkaisi 15-vuotisten tyttöjen pituudessa 1,8 sekuntimetrin vastatuulessa tuloksen 546, jolla irtosi mestaruus.

Tampereen Pyrinnön Olivia Ben Khalifa ja Espoon Tapioiden Ida Ounaslehto juoksivat 15-vuotisten tyttöjen 80 metrin aitajuoksussa lujat ajat 11,37 ja 11,47. Khalifan aika olisi Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi nopein, mutta myötätuulta oli 2,6 metriä sekunnissa. Myös 14-vuotiaiden voittaja Espoon Tapioiden Kia Laisi juoksi kovaa 11,78.

Borgå Akilleksen Isac Wedenberg pinkoi 14-vuotiaiden poikien 100 metrin ensimmäiseksi ajalla 11,45. Helsingin IFK:n Tatu Heikkinen oli nopein 15-vuotisten poikien 100 metrin aitajuoksussa 2,7 sekuntimetrin myötätuulessa ajalla 13,54.

Espoon Tapioiden Saara Keskitalo oli 15-vuotiaiden tyttöjen kiireisin ajalla 12,32. Myötätuuli puhalsi 2,7 metriä sekunnissa. Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Kerttu Latvala oli 14-vuotiaiden tyttöjen satasen vikkelin ajalla 12,52.

Kaustisen Pohjan-Veikkojen Julia Kivinen voitti 14-vuotiaiden tyttöjen moukarinheiton tuloksella 55,83 ja Äänekosken Urheilijoiden Kiia Siponen sijoittui toiseksi tuloksella 54,91. Kivinen on pidentänyt ennätystään viimeisen vuoden aikana runsaat yhdeksän metriä.

Vasa IS:n Linn Sund työnsi kolmikiloista kuulaa 13,43, jolla irtosi 14-vuotisten tyttöjen kultamitali. Maaningan Mahdin Kaisu Eskelinen voitti vuotta vanhempien tyttöjen kuulan tuloksella 13,68.

  

Kalajoki perjantai 21.8.

Aino Pulkkinen pyyhälsi satasen 11,81, kolme muuta tyttöä alle 11,90

Äänekosken Urheilijoiden Aino Pulkkinen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 100 metriä ajalla 11,81. Se on peräti 0,32 sekuntia nopeampi kuin Pulkkisen ennätys, mutta ennätykseksi sitä ei voida hyväksyä, koska tuuli puhalsi selän takaa 2,3 metriä sekunnissa. Myös hopea- ja pronssimitalistit Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Sanni Mahonen ja Helsingin IFK:n Lotta Kemppinen alittivat ennätyksensä ajoin 11,83 ja 11,86. Lisäksi Kokkolan Veikkojen Henriikka Parpala juoksi 12,00.    

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen voitti 16-vuotisten tyttöjen 100 metrin mestaruuden ajalla 11,85. Hän alitti ennätyksensä peräti 0,21 sekunnilla, mutta sitäkään ei voida hyväksyä ennätykseksi, koska tuuli puhalsi selän takaa 2,8 sekuntimetrin voimalla. Lehikoisen seurakaveri Nea Mattila pinkoi hopeaa ajalla 12,13 ja Kajaanin Kipinän Anniina Haverinen pronssia ajalla 12,22. Lehikoinen juoksi alkuerässä tilastokelpoisessa tuulessa 12,09. Alkuerissä neljä nopeinta pinkoivat aivan 12 sekunnin pintaan. Mattila juoksi 12,00, mutta hänen erä juostiin voimakkaaseen myötätuuleen.

Vain neljä suomalaistyttöä on 16 vuoden iässä juossut 100 metriä alle 12 sekunnin. He ovat Sanna Kyllönen vuonna 1987, Katja Simola vuonna 1991, Johanna Manninen vuonna 1996 ja viimeksi Manuela Bosco vuonna 1998.

 

Markus Teijula hurjasteli ratakierroksen alle 49 sekunnin

Naantalin Löylyn Markus Teijula voitti 17-vuotiaiden poikien 400 metrin mestaruuden ennätyksellään 48,82. Hän alitti ensimmäistä kertaa 49 sekuntia. Liedon Parman Tuomas Lehtonen ja Helsingin IFK:n Pekka Sinkkonen antoivat Teijulalle lujan vastuksen. Lehtonen tuli toiseksi ajalla 49,48 ja Sinkkonen kolmanneksi ajalla 49,50. Lehtonen paransi ennätystään peräti 1,4 sekunnilla. Lehtonen ja Sinkkonen olivat Teijulan edellä vielä puolessa matkassa.

– Hyvältä tuntuu. Takasuoralla puhalsi kova vastatuuli. Säästelin voimia vähän siellä ja annoin kilpakumppaneiden mennä edellä. Siirryin johtoon kaarteessa, Teijula kertoi.

Teijula juoksi kolme viikkoa sitten Porin Kalevan kisoissa 800 metrillä pronssia. Hän juoksi kaksi viikkoa sitten Kuortaneen Eliittikisoissa 800 metrin 17-vuotiaiden Suomen ennätyksen 1.50,46. Toni Huppusen valmentama Teijula ei aio yrittää 800 metrin Suomen ennätystä 17-vuotiaiden SM-kilpailuissa huomenna.

–  Mielestäni 800 metrin ennätykseni on kovempi kuin tämänpäiväinen 400 metrin aika. Huomenna lähden 800 metrille juoksemaan vain voitosta. 

 

Roope Auvinen moukaroi lähes 75 metriä

Sjundeå IF:n Roope Auvinen voitti Kalajoella 17-vuotiaiden poikien moukarinheiton Suomen mestaruuden ennätyksellään 74,94. Tulos on 17-vuotiaiden maailmantilaston kahdeksanneksi paras ja Suomen ruotsinkielisen urheiluliiton, SFI:n, ennätys. Sarjan moukari painaa viisi kiloa. Kaikki muut kolme kilpailijaa vähintään yhdeksän metrin erolla päihittänyt Auvinen ylitti 70 metriä jokaisella viidellä mitatulla heitollaan. Auvinen on pidentänyt ennätystään viime vuodesta yhdeksän metriä.

– Viisi heittoa yli 70 metriä on aika hyvä saavutus, Roope Auvinen sanoi.

Auvinen on 17-vuotiaiden tilastoykkönen myös kiekonheitossa. Hän kilpailee Kalajoella myös kiekossa ja kuulantyönnössä.

– Kiekossa tavoitteeni on mitali ja kuulassa pistesija. Loppukauden päätavoite on moukarin voitto 17-vuotiaiden Ruotsi-maaottelussa. Ensi vuonna siirryn 19-vuotiaiden sarjaan ja tavoittelen paikkaa 19-vuotiaiden MM-kilpailuihin, kertoi Tommy Söderholmin valmentama Auvinen.

 

Jesse Salmi hyppäsi seivästä 490

Vaasan Vasaman Jesse Salmi voitti 17-vuotisten poikien seiväshypyn tuloksella 490. Turun Urheiluliiton Eetu Turakainen taivutti hopeaa tuloksella 485 ja Mynämäen Iskun Oskari Rekola pronssia tuloksella 470. Kilpailu hypättiin hankalaan sivutuuleen. Salmen ennätys on 502.

–  Oli haastavaa hypätä kovaan sivutuuleen, kun juokseminenkin oli vaikeaa. Kisa oli tiukka. Turakainen ja Rekola antoivat kovan vastuksen. Tavoitteeni on hypätä vielä tänä kesänä 520. Kehonhallinta on vahvin ominaisuuteni. Pääsen ponnistuksen jälkeen hyvin pystyyn. Juokseminen on vähän huteraa ja sitä pitää vielä kehittää, kertoi Sergei Bubkaa esikuvanaan pitävä Mikael Westön valmentama Jesse Salmi.

 

Santeri Kuusniemi nopein poikien satasella

Neljä juoksi 17-vuotiaiden poikien sadalla metrillä alle 11 sekunnin. Tuuli puhalsi selän takaa kolme metriä sekunnissa, joten tulokset eivät ole ennätyskelpoisia. Lempäälän Kisan Santeri Kuusniemi voitti kultaa 10,84. Esbo IF:n Tuukka Huuskola pyyhälsi hopeaa ajalla 10,89 ja Lapuan Virkiän Joona Kokko pronssia ajalla 10,92. Lahden Ahkeran Leevi Lyytinen pinkoi neljänneksi ajalla 10,95.

 

Helena Leveelahti kiekonheiton ykkönen

Virtain Urheilijain Helena Leveelahti voitti 16-vuotisten tyttöjen kiekonheiton tuloksella 44,82.  Leveelahti sijoittui kolme viikkoa sitten Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin kiekonheitossa toiseksi. Helsingin Kisa-Veikkojen Kira Kruuti voitti 16-vuotisten tyttöjen 400 metriä ajalla 58,24 ja Lappeenrannan Urheilu-Miesten Alexandra Niiranen vuotta nuorempien mestaruuden ajalla 58,25.

 IF Kraftin Heidi Kuuttinen voitti 17-vuotiaiden tyttöjen 3000 metriä ennätyksellään 9.58,26.

Espoon Tapioiden Tomi Lehto voitti 16-vuotiaiden poikien 3000 metriä ajalla 8.57,88. Hän on ennätyksekseen 8.34,95. Lehto olisi voittanut myös 17-vuotiaiden mestaruuden. Siinä sarjassa kukaan ei alittanut yhdeksää minuuttia.  

Oulu perjantai 21.8.

Oskari Lahtinen isoveljiensä tulosten kimppuun  

Oulussa Noormarkun Nopsan Oskari Lahtinen voitti 14-vuotiaiden poikien moukarinheiton tuloksella 62,97. Hän nousi ikäluokan Suomen kaikkien aikojen tilastossa yhdeksänneksi. Parhaan tuloksensa viimeisellä kierroksella heittänyt Lahtinen päihitti muut kilpailijat yli kymmenen metrin erolla.

– Päälajini on jääkiekko. Pelaan sitä Porin Ässien C-junioreissa, ja tavoitteemme on päästä SM-sarjaan. Urheilen joka päivä ja heitän kesällä moukaria 20 kertaa noin joka toinen päivä. Jääkiekko ja moukari tukevat toisiaan. Niissä on samanlaisia liikeratoja. Jääkiekko on tulevaisuudessakin päälajini, Oskari Lahtinen kertoi.

Oskarin isoveljet Ilmari (s.-93) ja Waltteri (-95) ovat voittaneet Suomen mestaruuksia kaikissa nuorten sarjoissa. Ilmari ja Waltteri heittivät 14-vuotiaana nelikiloista moukaria 66 metriä eli kolme metriä pitemmälle kuin Oskarin nykyinen ennätys.

– Pakko parantaa vielä ainakin se kolme metriä, etteivät isoveljet pääse hyppimään silmille, Oskari naurahti.

– Poikien 15-vuotisten moukarinheiton voittanut Espoon Tapioiden Ville Vihersalo heitti 63,58 eli puoli metriä pidemmälle kuin Lahtinen  

 

Kävelijä Lauri Joukas paransi reippaasti ennätystään

Yläneen Kirin Lauri Joukas voitti 14-vuotiaiden poikien 3000 metrin kävelyn ajalla 15.12,42. Hän paransi ennätystään peräti 42 sekunnilla. Vuotta vanhempien mestaruuden voittanut Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Aatu Komulainen hävisi Joukkaalle 41 sekuntia.

– Heti alusta alkaen tuntui siltä, että tulee kova aika. Kävelin alusta saakka täysillä niin kauan kuin jaksoin. Väsyin hiukan viimeisellä kierroksella, mutta tekniikka pysyi hyvin kasassa. Kova aika oli pieni yllätys, koska olen ollut kipeänä, ja jalka revähti pari viikkoa sitten, kertoi myös hiihtoa ja ampumahiihtoa harrastava Lauri Joukas.

Espoon Tapioiden Heidi Oila voitti 14-vuotiaiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn ajalla 16.02,2 ja Lahden Ahkeran Sara Niittyviita 14-vuotiaiden tyttöjen 3000 metrin kävelyn ajalla 16.05,0. Tyttöjen kävelyihin osallistui 12 kilpailijaa, kun taas poikien vain neljä, joista yksi vielä hylättiin. Poikien kävelyissä jäi jakamatta kolme mitalia.

 

Silja Rönkä juoksi esteiden ikäkausiennätyksen

Lahden Ahkeran Silja Rönkä voitti 14-vuotiaiden tyttöjen 1500 metrin estejuoksun 14-vuotiaiden ikäkausiennätyksellä 5.08,66. Rönkä oli juossut myös edellisen ikäkausiennätyksen 5.09,64.Veikkolan Veikkojen Anni Penttilä juoksi hopealle ennätyksellään 5,11,69. Myös kolmanneksi tullut Espoon Tapioiden Vilja Kauranen juoksi ennätyksensä (5.13,48) ja nopeammin kuin 15-vuotiaiden mestaruuden ajalla 5.14,64 voittanut Lappeenrannan Urheilu-Miesten Ella Jyrkinen.

– Katsoin alussa, lähteekö joku muu vetämään, mutta kun ei lähtenyt, niin lähdin itse. Viimeinen kierros oli vaikea. Jouduin ylittämään kaksi kuivaestettä huonompi jalka edellä ja hyppäsi vesiasteeseen kahdelle jalalle. Juoksu kulki yllättävän hyvin siihen nähden, että minulla on ollut akillesjännevaivoja, ja tämä oli vasta ensimmäinen kisa elokuussa, kertoi Sandra Erikssonia esikuvanaan pitävä ja myös cheerleadingia harrastava Silja Rönkä.

 

Arttu Simanainen ja Olli-Pekka Laitila poikien estemestarit

Joensuun Katajan Arttu Simanainen voitti 15-vuotisten poikien 1500 metrin estejuoksun ennätyksellään 4.31,77 ja Karhulan Katajaisten Olli-Pekka Laitila vuotta nuorempien estejuoksun ajalla 4.33,83.  Laitila kohensi ennätystään komeasti 20 sekunnillaVanhempien poikien kilpailussa neljä nopeinta juoksi alle 4.40 ja nuorempienkin kisassa kaksi nopeinta. Laitilan aika on 14-vuotiaiden poikien 1500 metrin estejuoksun Suomen nopein aika 76,2 senttiä korkeilla esteinä juostuna. 1500 metrin estejuoksu on ollut 14- ja 15-vuotiaiden virallinen laji vasta vuodesta 2009 lähtien.

 

Seiväshypyssä Saga Andersson 375 ja Kiia Jullenmaa 366

Esbo IF:n Saga Andersson voitti 15-vuotisten tyttöjen seiväshypyn tuloksella 375. Hän ylitti korkeuden toisella yrityksellä ja yritti vielä kolme kertaa 396:tta, joka olisi ollut hänen uusi ennätyksensä. Andersson on ennätyksellään 395 Suomen naisten vuositilastossa kuudentena. IF Drottin Sofie Westerlund sai hopeaa ennätyksellään 355 ja Anderssonin seurakaveri Marielle Gustafsson pronssia ennätyksellään 345.

Porin Yleisurheilun Kiia Jullenmaa voitti 14-vuotisten mestaruuden tuloksella 366. Hän ylensi ennätystään yhdellä sentillä. Karijoen Tapparan Minttu Koskiaho taivutti ennätyksensä 345 ja sai hopeaa. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Venla Peltola taivutti pronssia niin ikään ennätyksellään 340.

 

Heta Paavola heitti keihästä yli 50 metriä

Keravan Urheilijoiden Heta Paavola voitti 15-vuotisten tyttöjen keihäänheiton 400 gramman keihään ennätyksellään 51,52. Hän on heittänyt 500 gramman keihästä melkein yhtä pitkälle 51,29. Paavola heitti parhaan tuloksensa viimeisellä kierroksella. Hän olisi voittanut kultaa vielä viidenneksi pisimmällä heitolla. Muut kilpailijat hävisivät hänelle yli viisi metriä.

Töysän Vedon Jenna Harju voitti 14-vuotiaiden tyttöjen keihääheiton tuloksella 46,03.  Rauman Urheilijoiden Julia Valtanen nakkasi tiukassa kisassa hopeaa ennätyksellään 45,10 ja Gamlakarleby IF.n Minna Hollanti pronssia tuloksella 44,50. Kaikki kolme heittivät parhaat tuloksensa viidennellä kierroksella. Valtanen johti jännittävää kilpailua kolmen kierroksen jälkeen ja Valtanen neljän kierroksen jälkeen. Kilpailussa oli ilahduttavasti 20 osanottajaa.

 

Frida Hämäläinen aitoi ikäkausiennätyksen  

Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen voitti 15-vuotisten tyttöjen 300 metrin aitajuoksun ikäkausiennätyksellä 42,64. Erinomaiset ajat 43,78 ja 44,01 juoksivat myös toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Siiri Rainio ja Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas. Espoon Tapioiden Kia Laisi voitti 14-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun ikäluokan kaikkien aikojen toiseksi nopeimmalla  ajalla 43,53. Muut kilpailijat hävisivät hänelle yli kaksi ja puoli sekuntia. Laisia nopeammin samanikäisenä on juossut vain Viivi Lehikoinen.

 

Kalle Stylman ja Antti Chen poikien aitamestarit

Liedon Parman Kalle Stylman voitti 15-vuotiaiden poikien 300 metrin aitajuoksun kullan ikäluokan kaikkien aikojen kuudenneksi nopeimmalla ajalla 39,35. Ähtärin Urheilijoiden Juuso Toivonen aitoi hopeaa mainiolla ajalla 40,00. Toivonen johti juoksua 300 metriä, mutta Stylmanin veto loppusuoralla oli vastustamaton. Helsingin IFK:n Antti Chen voitti nuorempien poikain 300 metrin aitajuoksun kaikkien aikojen neljänneksi nopeimmalla ajalla 41.42. Chenin seurakaveri Ossian Newby aitoi hopealle kaikkien aikojen kuudenneksi nopeimmalla ajalla 41,69. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneet Lappeenrannan Urheilu-Miesten Antti Parkkonen ja TF Espoon Eero Ilomäki jakavat nyt kaikkien aikojen kahdeksannen sijan ajalla 41,97.

(Teksti Jyrki Repola, kuvat Matti Peltoniemi &jr)