Yleisurheilun Seuraliiga on käynnissä

Arokallio: Yleisurheilu sopeutuu muuttuvaan toimintaympäristöön

Yleisurheilun seuraliiga on käynnissä. Lokakuun alusta käynnistyi kaikkien aikojen ensimmäinen Seuraliiga, jossa kotimaiset seurat ratkotaan paremmuuksia.

Ensimmäisen liigakauden jälkeen valtakunnan kärkiseurat, eli 20 parasta muodostavat seuraavaksi kaudeksi Superliigan. 50 seuraavaksi parasta seuraa muodostaa Ykkösliigan ja edelleen sata seuraavaksi parasta seuraa Kakkosliigan. Muut seurat kilpailevat seuraavalla kaudella Kolmosliigassa.

– Jos jonkun luokan viimeisellä sijalla on useampia seuroja tasapisteissä, ne kaikki pääsevät tähän samaan luokkaan. Vastaavasti seuraavaksi alemman luokan kiintiö pienenee niin monella seuralla kuin edellisen ylemmän luokan kohdalla oli ylitystä, sanoo Suomen Urheiluliiton seurapalvelujohtaja Harri Aalto.

Mistä pisteet Seuraliigassa koostuvat?

– SM-pisteistä, poikien ja tyttöjen alle 14-15-vuotiaiden SM-kilpailujen pisteistä ja lisäksi seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien yleisurheilulisenssien määrästä sekä seuran 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien tulospisteiden määrästä, Aalto sanoo.

Yleisurheiluliigan pistelaskentakausi on lokakuun alusta seuraavan vuoden syyskuun loppuun. Liigan pisteisiin lasketaan mukaan Suomessa asuvat ulkomaan kansalaiset, jotka yleisurheilevat SUL:n alaisia seuroja edustaen. SM-, am/pm-kilpailuja varten tulee heillä olla erillinen järjestövaliokunnan myöntämä kilpailuoikeus. Tämä ei koske 15-vuotiaita ja sitä nuorempia sarjoja.

Sisäradoilla järjestettäviä kilpailuja ei lasketa mukaan Seuraliigan pisteisiin.


miesten_200_m_kalevan_kisoissa_2015.jpg

,

Näin syntyvät yleisurheilun seuraliigapisteet

  1. SM-pisteet

SM-pisteitä jaetaan ulkoratojen Suomen mestaruuskilpailuissa seuraavasti:

Mestaruuskilpailujen kahdeksalle (8) parhaalle sijalukujen mukaisesti 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä seuraavista lajeista:

  • miesten ja naisten henkilökohtaiset lajit ja viestit

Mestaruuskilpailujen kuudelle (6) parhaalle sijalukujen mukaisesti 7, 5, 4, 3, 2 ja 1 pistettä seuraavista lajeista:

  • sarjojen M, N maastojuoksun joukkuelajit
  • sarjojen M22, M19, M17, M16, N22, N19, N17 ja N16 kaikki lajit
  1. P/T15,14-sarjojen SM-pisteet

15-vuotiaat: 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1

14-vuotiaat: 6 parhaalle 7-5-4-3-2-1

Seuraliigapisteisiin huomioitava pistemäärä on seuran keräämien kisapisteiden summa jaettuna kahdella.

Pisteet jaetaan niin henkilökohtaisista lajeista kuin myös joukkuekilpailuista. P/T15,14-sarjoilla on SM-arvoisia kilpailuja seuraavasti:

P/T15,14-sarjojen mestaruuskilpailut, P/T15-sarjojen maastot, P/T15-sarjojen viestilajit, P/T15,14-sarjojen moniottelut

  1. Yleisurheilulisenssit

Seuraliigaan huomioidaan kaikki SUL:n yleisurheilulisenssit 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien osalta. Seuralle tuleva pistemäärä on seuran lisenssien kokonaismäärä ko. ikäluokkien osalta.

  1. Tulospisteet

Yleisurheilun seuraliigaan huomioidaan 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden keräämät tulospisteet.

Urheilija voi saada pisteitä vain yhdestä oman ikäluokan lajista. Tulospisteisiin oikeuttavan kisan tulee olla virallinen ja tilastokelpoinen. Urheilijalla tulee olla voimassa oleva yleisurheilulisenssi. Pisteitä jaetaan erillisen taulukon mukaisesti. T/P14-15-vuotiailla maksimipistemäärä on kaksi pistettä.

Yleisurheilun seuraliigaa koskevat mahdolliset tulkintakysymykset ratkaisee SUL:n seurapalveluvaliokunta.