Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Helsingin olympiastadionille 2022

Yleisurheilun Ruotsi-ottelu palaa Helsingin olympiastadionille 2022. Suomen Urheiluliiton (SUL) hallitus päätti kokouksessaan perjantaina, että ensi vuoden maaottelu kilpaillaan Helsingissä syyskuun ensimmäisessä viikonvaihteessa.

– Vuoden 2022 Ruotsi-ottelu on yksi Helsingin olympiakisojen 70-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista. Takaamme, että rakas maaottelu tulee tekemään tapahtumana loistavan paluun uusitulle Olympiastadionille, sanoo SUL:n puheenjohtaja Sami Itani.

Suomen ja Ruotsin välinen yleisurheilumaaottelu kilpaillaan vuorovuosina Suomessa ja Ruotsissa. Kolme viimeisintä Suomessa kilpailtua maaottelua on järjestetty Tampereella. Helsingin olympiastadionilla maaottelu oli edellisen kerran 2014.

– Maaottelun paluuta Helsinkiin on rakennettu yhteistyössä Helsingin kaupungin ja Stadion-säätiön kanssa. Olemme äärimmäisen tyytyväisiä neuvotteluihin molempien tahojen kanssa, Itani sanoo.

– Helsingin kaupunki on yksi maaottelun pääyhteistyökumppaneista ja strateginen partneri. Teemme kaupungin kanssa tiivistä yhteistyötä maaottelun tapahtumakokonaisuuden markkinoinnissa ja toteutuksessa.

Vapaavuori: Ainutlaatuiset puitteet maaottelun kotiinpaluulle

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori toivottaa maaottelun tervetulleeksi Olympiastadionille.

– Suomi–Ruotsi-maaottelu on monelle suomalaiselle jokakesäinen perinne, joko paikan päällä tai television ääressä. Olen iloinen, että Helsinki saa toimia taas tämän hienon ja perinteikkään urheilutapahtuman näyttämönä, Vapaavuori sanoo.

– Koronan jälkeisessä maailmassa Helsingin vahvuudet – toimivuus, turvallisuus ja puhtaus – tulevat olemaan haluttuja ominaisuuksia tapahtumien järjestämisessä. Tämä yhdistettynä upeaan, uudistettuun Olympiastadioniin kisojen areenana varmasti antaa puitteet ainutlaatuiselle Suomi–Ruotsi-maaottelun kotiinpaluulle.

Myös Stadion-säätiön hallituksen puheenjohtaja Nasima Razmyar ja toimitusjohtaja Ari Kuokkanen olivat tyytyväisiä päätökseen tuoda vuoden 2022 maaottelu Olympiastadionille.

– Yleisurheilu on ollut kautta aikojen yksi Helsingin olympiastadionin päälaji. Vuoden 1952 olympialaisten jälkeen Helsinki on isännöinyt yleisurheilun MM- ja EM-kisoja ja lukuisia maaotteluita. Syyskuussa 2022 stadionilla on ilo toivottaa maaotteluyleisö ja urheilijat tervetulleiksi uudistetulle stadionille ja kentälle, joka kuuluu koko maailmassa siihen 5 prosentin valiojoukkoon, jolla on Kansainvälisen yleisurheiluliiton myöntämä 1. luokan sertifikaatti, Razmyar sanoo.

– Olympiastadion tarjoaa sekä Suomen Urheiluliitolle tapahtumajärjestäjänä että yleisölle ja urheilijoille erinomaiset olosuhteet maaottelutunnelmaan. Hienoa, että voimme yhdessä suunnata katseen tapahtumavuoteen 2022, Kuokkanen toteaa.

Ruotsi-ottelulla vankka suosio

Päävastuun vuoden 2022 maaottelun järjestelyistä kantavat SUL ja liiton markkinointiyhtiö Track & Field Finland Oy.

– Hiljattain julkaistussa Sponsor Insight -yhtiön tutkimuksessa Ruotsi-ottelu oli jo 16. kertaa peräkkäin Suomen kiinnostavin urheilutapahtuma. Se kertoo, että maaottelun suosio on vankka, mutta suosion säilyttäminen vaatii uudistumista, sanoo SUL:n toimitusjohtaja Harri Aalto.

– Tampereella järjestetyt maaottelut onnistuivat erinomaisesti, mistä lämmin kiitos Tampereen kaupungille, Tampereen Pyrinnölle sekä koko kisojen järjestelykoneistolle. Nyt haluamme tarjota yleisurheilun ystäville tilaisuuden kokea maaottelun tunnelma uusitulla Olympiastadionilla.

Ruotsi-ottelu on maailman vanhin edelleen jatkuva yleisurheilumaaottelu. Se järjestettiin ensimmäisen kerran Helsingissä 1925.