Yleisurheilun nuorten EM-kilpailu kerää huiput Espooseen – Yli 1100 urheilijaa 48 Euroopan maasta

Yleisurheilun alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut kokoaa lajin nuoret eurooppalaiset huiput Espoon Leppävaaran stadionille 13.-16. heinäkuuta. Kilpailut alkavat kilpakävelyillä, jotka kilpaillaan Leppävaaran Urheilupuistossa jo 12. heinäkuuta.

– Kiinnostus kisoja kohtaan eri Euroopan maista on ollut ilahduttavan hyvä. Eri maiden yleisurheiluliittojen lähettämien urheilijoiden ennakkoilmoittautumisten yhteismäärä on peräti 1182, kertoo EM-kilpailun kilpailunjohtaja Harri Lammi.

– Kilpailun kansainvälisyydestä kertoo se, että ennakkoilmoittautumisia tuli 48 Euroopan maasta.

Kameleonten -halli on kilpailukeskus ja verryttelypaikka

Kilpailun järjestelyt ovat Lammin mukaan edenneet suunnitelmien mukaan.

– Kilpailuja on rakennettu yhteistyössä Euroopan yleisurheiluliiton (EA), Espoon kaupungin ja Suomen Urheiluliiton kanssa. Erityiskiitos on syytä antaa Espoon kaupungille, joka laittanut kilpailun puitteet kuntoon, Lammi sanoo.

Kilpailuareena on Espoon Leppävaaran stadion, joka saa kisoihin uuden Mondo-pinnoitteen. Stadion pääkatsomon taakse on noussut Kameleonten monitoimihalli, jossa on yleisurheilulle 200 metrin kiertävä rata ja kaikki muut suorituspaikat. Tiloja hallissa on myös useille muille lajeille.

– EM-kilpailun aikana Kameleonten -halli on kilpailukeskus, urheilijoiden verryttelypaikka ja seiväshyppääjille myös harjoituspaikka. Varsinainen harjoittelupaikka kisojen aikana on Otaniemen kenttä, Lammi sanoo.

Yli 400 vapaaehtoista – Espoo Liikkuu Games kenraalina

Nelipäiväisen EM-kilpailun läpivienti on Lammin mukaan suunniteltu tarkkaan.

– EA:n väki on käynyt täällä neljä kertaa ja heidän kanssaan käydään koko ajan keskusteluja ja viestien vaihtoa, kuinka järjestelyt etenevät, Lammi sanoo.

– Mikään tällainen kilpailu ei olisi mahdollista ılman vapaaehtoisia. Meillä vapaaehtoistoiminnan vastaavan Anu Flinkin johdolla on upeasti saatu kokoon yli 400 vapaaehtoista, mutta jonkin verran tarvitaan vielä lisää.

Kilpailutoiminnan järjestelyt ovat Lammin mukaan siinä kunnossa, että Espoo Liikkuu Games 11. kesäkuuta on EM-kilpailun kenraaliharjoitus.

– Tässä rakennetaan samalla organisaatiota ja toimintamalleja myös tuleviin kisoihin. Leppävaaran stadionilla on viestinjuoksun SM-kilpailut 2024, Kalevan kisat 2025 ja nuorisoyleisurheilun suurtapahtuma Youth Athletics Games 2026, Lammi sanoo.

 ”Puuntaimi mitalistien kisakukkana”

Espoon EM-kilpailut toteutetaan kestävän kehityksen teemalla. Se näkyy esimerkiksi siinä, että mitalistit saavat palkintojen jaossa omat puuntaimet, jotka istutetaan kasvamaan espoolaiseen maaperään.

– Tämä on yhteistyötä kisojen pääyhteistyökumppaneihin kuuluvan UPM Metsän kanssa, Lammi sanoo.

Muut kisojen pääyhteistyökumppanit ovat Nokia, Medifon, Kisakallion Urheiluopisto, Motonet, Veikkaus sekä Sokos Hotellit ja Radisson Blu -hotellit, jotka majoittavat joukkueet.

– Näiden lisäksi kisoilla on useita muita kumppanuuksia, Lammi sanoo.

Lipunmyynti

Aikataulu