Yleisurheilun lukiovalmennus pääkaupunkiseudulla – tule kuulemaan lisää 24.1.

Yleisurheilun lukiovalmennus pääkaupunkiseudulla – tule kuulemaan lisää 24.1.

Mikä on teholajien Märsky valmennusryhmä? Millaista on Mäkelänrinteen lukion yleisurheiluvalmennus?

Tervetuloa infotilaisuuteen 24.1. Mäkelänrinteen lukion vanhempainiltaan kello 17, (os. Mäkelänkatu 47, 00510 Helsinki). Tervetulleita ovat kaikki: urheilijat, valmentajat ja vanhemmat, seurojen edustajat ja muut asiasta kiinnostuneet.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemia Urhea ja Suomen Urheiluliito (SUL) aloittivat yhteistyössä Mäkelänrinteen lukion valmennustoiminnan kehittämisen kaksi vuotta sitten. Silloin lukioon perustettiin teholajien monilajinen Märsky-valmennusryhmä, jonka kokonaisvalmennuksesta vastaa pääasiassa Urhea. 

Ryhmä toimii urheiluakatemiaympäristössä hyödyntäen urheilulukion joustavat aikataulut ja akatemian tarjoamat asiantuntijapalvelut. Lukiovaihe on aikaa, jolloin harjoitusmäärät ovat korkeita, usein korkeimmat uran aikana. Jotta tämä on järkevää ja ylipäänsä mahdollista, urheilijoiden kokonaisrasituksen pitää olla tasapainossa riittävän palautumisen kanssa.

Märsky-ryhmän tavoitteena on valmistaa urheilijaa huippu-urheilun vaatimustasoon kehittämällä harjoitettavuutta sekä fyysisiä ominaisuuksia tasapainoisesti. Lukion loppuvaiheessa painopiste siirtyy urheilijan lajivalinnan tukemiseen kohti aikuisuraa. 

–  Urheilijoista on otettu kunnon koppi: heistä pidetään huolta ja välitetään aidosti, varmistetaan että urheilijat voivat hyvin ja harjoittelu on kunnossa. Valmennus, koulun henkilökunta ja urheiluakatemian asiantuntijaverkosto on heitä varten. Ympärillä on aikuisia ammattilaisia, jotka kantavat nuorista vastuun. Ryhmän toimintamalli on lähtenyt käyntiin erinomaisesti, ja sitä aiotaan laajentaa seuraavana lukuvuonna, kertoo SUL:n valmennuspäällikkö Hannu Hämäläinen.


laiho_harri_siitonen_reijo_mihailov_anatoli_sharifi_diari.jpg

Mäkelänrinteen lukion 35 teholajiurheilijan aamuharjoituksista on vastannut viiden kokeneen valmentajan tiimi: Harri Laiho, Reijo Siitonen, Anatoli Mihailov, Diari Sharifi ja Mikael Ylöstalo.

,

Tiimivalmennus urheilijan tukena

Kaikkien Mäkelänrinteen lukion 35 teholajiurheilijan aamuharjoituksista on viime syksystä alkaen vastannut viiden valmentajan valmennustiimi. Urheilijat harjoittelevat kolme koulun aamuharjoitusta viikossa. 

Muilla kuin Märsky-ryhmäläisillä valmennuksen päävastuu on henkilökohtaisella seuravalmentajalla. Harjoitusten pääpaino on fyysisten ominaisuuksien kehittämisessä tiistain ja keskiviikon pitkissä aamupäivissä ja torstaiaamun lyhyemmässä harjoituksessa. 

Valmennustiimi kokoontuu vuoroviikoin tiimipalaveriin, joissa suunnitellaan ohjelmat, keskustellaan urheilijakohtaisesti nykytilasta ja käydään läpi ajankohtaisia asioita. Kestävyysjuoksijoillakin on oma ohjelmansa. He harjoittelevat tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Infotilaisuus avoin kaikille

Mäkelänrinteen yleisurheiluvalmennuksesta pidetään infotilaisuus 24.1. Mäkelänrinteen lukion vanhempainillassa, (os. Mäkelänkatu 47, 00510 Helsinki). Sinne ovat tervetulleita urheilijat, valmentajat ja vanhemmat, seurojen edustajat ja muut asiasta kiinnostuneet.

Tilaisuus alkaa lukion yleisellä osuudella kello 17. Yleisurheiluvalmennuksen tilaisuus alkaa heti yleisen osuuden päätteeksi noin klo 18 Areena-luokkatilassa, lukion 2. kerroksessa.

Jyväskylässä panostusta nuoruusvaiheen ammattivalmennukseen

Jyväskylässä käynnistettiin yläkouluvaiheen kokonaisvaltaisen valmentautumisen tehostaminen syksyllä 2018. Yleisurheilun yläkouluvalmennuksesta vastaa Jyväskylän Kenttäurheilijat, mutta sitä tehdään aidossa yhteistyössä Jyväskylän urheiluakatemian ja lähellä Hipposta toimivien urheilupainotteisten yläkoulujen kanssa. JKU palkkasi syksyllä yläkouluvalmentajaksi Tanja Niemen.

Seuraava kehittämistoimenpide Jyväskylässä koskee lukiovaiheen toimintaa. Tavoitteena on, että ensi syksystä alkaen lukiovaiheen valmennuksesta vastaa 3-5 vähintään puolipäiväistä ammattivalmentajaa. Toiminnan sisältösuunnittelua tehdään yhteistyössä mm. Märskyn ja SUL:n kanssa, hyödyntäen Harri Laihon vetämän Märsky -ryhmän toimintamalleja ja kokemuksia.

Lisätietoa antavat:

Diari Sharifi
Mäkelänrinteen lukion yleisurheiluvalmennus, Urhea
p. 0445656795

Jarkko Finni
Valmennuspäällikkö, JKU
p. 0405362680

Hannu Hämäläinen
Valmennuspäällikkö, SUL
p. 0413100721