Yleisurheilun kärkinimillä olympiakenraali Joensuussa – kilpailussa ratkeaa myös keihäänheiton kolmas olympiapaikka

Tokion olympialaiset ovat Senni Salmisella, Annimari Kortteella, Reetta Hurskeella ja Topi Raitasella vahvasti mielessä keskiviikkona yleisurheilun Joensuun Motonet GP:ssä, joka on heille olympiakisojen kenraali.  Joensuussa ratkeaa myös, onko olympiajoukkueen kolmas keihäänheittäjä Antti Ruuskanen vai Oliver Helander.

Salminen simuloi Joensuun kolmiloikkakilpailussa olympiakisojen karsintaa ja painottaa kolmea ensimäistä kierrosta.

– Sillä idealla mennään. Kävin juuri tekemässä kilpailuun valmistavan harjoituksen, ja siinä tuntui ihan terävältä, Salminen totesi kilpailun mediatilaisuudessa tiistaina.

Salminen loikki kolmisen viikkoa sitten EM-joukkuekilpailussa Romaniassa Suomen ennätyksen 14,63. Perjantaina Monacossa Timanttiliigan mittelössä hän ponkaisi 14,34, joka ei täysin tyydyttänyt.

– Monacosta jäi vähän hampaankoloon. Siellä ei tullut täydellistä onnistumista, mutta hypätään täällä sitten vähän paremmin. Pitkiä siivuja haen, Salminen sanoi.

Korte: Kauden parasta haen

Korte ja Hurske juoksivat Joensuussa toissa vuonna 100 metrin aitojen ennätyksensä 12,72 ja 12,78. Kortteen aika on myös SE. Nyt kumpikin hakee tuntumaa kilpailuvireeseen sydänkesän harjoitusjakson päätteeksi.

– Reippaasti kauden parasta haluaisin juosta. Olen pystynyt tekemään ihan hyviä treenejä, mutta vähän se riippuu takareidestä, että taipuuko se aitojen yli vai ei, Korte viittaisi takareisivaivaan, jonka kanssa hän on kamppaillut pitkään. Hän on silti juossut kauden mittaan 12,91.

– Haen täältä myös kahta perättäistä kovaa juoksua. Kun Tokiossa pitäisi juosta alku – ja välierät perättäisinä päivinä, juoksin tänään vähän aitoja ja myös huomenna pitää pystyä juoksemaan hyvin, Korte totesi tiistaina.

 Hurske testaa Tokion oloihin sopivaa verryttelyä

Tällä kaudella 12,96 juosseen Hurskeen tavoitteet ovat samanlaiset kuin Kortteella.

– Mukava päästä kilpailemaan lyhyen tai vähän pidemmänkin treenijakson jälkeen. Toivottavasti pystyn kilpailun jälkeen lähtemään hyvillä mielin leirille, Hurske viittasi olympiajoukkueen Tokion kisoihin valmistavaan leiriin, joka on Sagassa Japanissa.

– Harjoitusjakso meni hyvin. Olen päässyt treenaamaan kovaa, mikä on tehnyt mielelle tosi hyvää. Keskiviikkona lähden juoksemaan kauden parasta, ja se ei nyt jää ainakaan olosuhteista ja kilpailuseurasta kiinni.

Joensuun kilpailua ja helteiseksi povattua säätä Hurske hyödyntää testaamalla vähän erilaista verryttelyä.

– Vähän testaan, että millaista verryttelyä teen Tokiossa. Siellä on lämpöasteita aika paljon, joten siellä ei voi pitkää verkkaa tehdä. Kokeilen nyt verryttelyä, joka toimisi myös siellä.

Raitanen jahtaa Jukka Keskisalon kenttäennätystä

Raitanen juoksee Joensuussa sileän 3000 metriä. Tavoite on rikkoa Jukka Keskisalon kesällä 2009 juoksema kenttäennätys 7.49,05. Raitanen hakee myös vahvaa kilpailua, ennen Sagan leiriä, kun kaksi edellistä kilpailua jäivät kesken: Kuortaneen 1500 metrillä Raitanen kaatui, kun toinen juoksija tuli jaloille ja Tukholmassa 3000 metrin estekisa jäi kesken.

– Tämä on tärkeä kisa, että saan itseluottamuksen sinne missä sen pitää olla ennen Tokion kisoja. Haen nousujohteista juoksua. Haluan, että se viimeinen 400 metriä tulee vahvasti. Toivottavasti päästään rikkomaan myös Jukan kenttäennätys, Raitanen sanoi.

Tukholman kisan keskeytys päätti myös Raitasen vuoristoleirin, jota hän toteutti Liikuntakeskus Pajulahden alppimajaa hyödyntäen.

– Se jakso ei onnistunut, mutta nyt tuntuu jo paremmalta, Raitanen sanoo.

Suomen hellesäätä ja Joensuun kilpailua Raitanen hyödyntää kokeilemalla niin sanottua kylmäliiviä ennen kilpailua. Sitä hän jäähdyttää kehoaan ennen kilpailustarttia  myös Tokiossa.

Keihäsvalinnasta tieto keskiviikkona

Joensuun kisoissa riittää huippunimiä useisiin lajeihin.

– Naisten korkeushyppyä tähdittää lajin venäläinen huippunimi Maria Lasitskene, tällä kaudella 10,27 juosseella Samuli Samuelssonilla on kovat kirittäjät 100 metrillä, samoin Joonas Rinteella 800 metrillä ja kotimaan kärkinimet ovat paikalla myös ratakelauksessa ja seiväshypyssä, sanoo kisojen pääsihteeri Tuomo Lehtinen.

Suomen Olympiakomitea tekee päätöksen ja tiedottaa kisan jälkeen vielä keskiviikon kuluessa, valitaanko olympiajoukkueeseen Ruuskanen vai Helander.

Suomen joukkueeseen on jo valittu tällä kaudella olympiakisojen tulosrajan rikkonut Toni Kuusela, jolla kesän kotimainen kärkitulos 85,03 ja olympiarankingin kautta kisapaikan varmistanut Lassi Etelätalo, jonka kesän paras on 82,84. Kumpikaan heistä ei kilpaile Joensuussa. Helanderin kesän paras on 80,82 ja Ruuskasen 77,89.

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/joensuu/

Joensuun Motonet GP Ylen kanavilla:

Klo 17.55 Yle Areena ja klo 18.30 TV2