Yleisurheilun EM-joukkue täydentyi kuudella urheilijalla

Utriainen hioo heittoaan Matti Närhen valmennuksessa

Suomen joukkue yleisurheilun EM-kisoissa Amsterdamissa (6.-10.7.) kasvoi kuudella urheilijalla. Joukkueeseen nousivat pituushyppääjä Henri Väyrynen, korkeushyppääjä Linda Sandblom, pikajuoksija Hanna-Maari Latvala, keihäänheittäjä Sanni Utriainen sekä kestävyysjuoksijat Jarkko Järvenpää ja Laura Markovaara.

– Nyt on koossa 27 urheilijaa. Joukkueen lopullinen koko tullee olemaan noin 40-45 urheilijaa. Edellisissä EM-kisoissa se oli 39 urheilijaa, Suomen Urheiluliiton SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen sanoo.

Miesten pituushypyssä ja naisten keihäänheitossa on luvassa tiukka taistelu kahdesta jäljellä olevasta EM-kisapaikasta. Kemppaisen mukaan Väyrysen ja Utriaisen varhaiselle valinnalle oli vankat perusteet.

– Väyrynen on talvesta lähtien ollut lajin paras suomalainen ja samoin kuin Utriainen naisten keihäänheitossa. Utriainen on jatkanut siitä mihin viime kesänä jäi, Kemppainen sanoi.

Tampereen Pyrintöä edustava Utriainen heitti viime kesänä ennätyksensä 63,03. Viikonvaihteessa Vantaalla syntyi kevään kotimainen kärkitulos 59,41.

Väyrynen ja Sandblom ennätysiskussa

Väyrynen ponnisti talvella Etelä-Afrikassa ennätyksensä 807. Viikonvaihteessa hän voitti Weinheimin sadekelissä käydyn kilpailun tuloksella 774.

– Harmi, että meille sattui Weinheimiin niin huono sää. Naisilla oli ihan superkeli. Itsellä olisi silloin ollut hyppy kunnossa. 774 oli hyvä hyppy siihen keliin, Väyrynen sanoo.

Varhainen valinta maistui Kajaanin Kipinän hyppääjälle.

– Hienoa päästä ensi kertaa aikuisten arvokisoihin. Valinnan ansiosta nyt ei ole tulospaineita ja voin hypätä valmistavat kilpailut rennommin, Väyrynen sanoo.

Ensi kertaa aikuisten arvokisoihin lähtee myös Hangon IK:n Sandblom, joka ylitti viikonvaihteessa ennätyksensä 190. Häneltä napsahti nilkasta nivelkapseli vuosi sitten Kalevan kisoissa, mutta nyt hän on loistovireessä.

– Ei se hyppääminen vielä täydellistä ole, mutta juoksu kulkee paremmin kuin ennen ja ponnistuksessa saan hypyn nousemaan paremmin ylöspäin. On siellä vielä ainakin pari senttiä varaa, Sandblom sanoo.

Naiset puolimaratonilla EM-joukkuekisaan

Amerikkalaisen Lance Braumanin valmennukseen talvella vaihtanut Latvala on kevään aikana juossut Yhdysvalloissa 100 ja 200 metrin kotimaiset kärkiajat 11,45 ja 23,55.  Ne rikkovat EM-tulosrajat.

Järvenpää mursi puolimaratonin EM-rajan Porissa ajalla 1.04.34. Markovaara puolestaan alitti puolimaratonin EM-rajan Oulussa Terwa-maratonin yhteydessä ennätyksellään 1.14.44.

– Markovaaran nousu joukkueeseen tarkoittaa, että olemme naisten puolimaratonilla mukana myös EM-joukkuekilpailussa, kun Anne-Mari Hyryläinen ja Minna Lamminen nimettiin joukkueeseen jo aiemmin, Kemppainen sanoo.

EM-joukkueen viimeiset valinnat tehdään 27. kesäkuuta.

EM-valintoja

Suomen Urheiluliitto (SUL) on täydentänyt Amsterdamin EM-joukkuetta seuraavasti (laji, urheilija, seura,kauden paras tulos, suluissa ennätys tai valintaan oikeuttava tulos jos eri kuin edellinen)

Miehet:

Puolimaraton: Jarkko Järvenpää Tampereen Pyrintö 1.04.34 (1.04.30 –13) 

Pituus: Henri Väyrynen Kajaanin Kipinä 807.

Naiset:

100 ja 200 m: Hanna-Maari Latvala Jyväskylän Kenttäurheilijat 11,45/ 23,55 (11,30 -14, 22,98 -13),

Puolimaraton: Laura Markovaara Kenttäurheilijat -58 1.14.44,

Korkeus: Linda Sandblom HIK Friidrott 190,

Keihäs: Sanni Utriainen Tampereen Pyrintö 59,41 (63,03 -15).