Yleisurheilun EM-joukkue syntyy juhannuskisoissa

Yleisurheilun EM-joukkue syntyy juhannuskisoissa
Kuka on Suomen joukkueen kolmas keihäänheittäjä Amsterdamin EM-kisoissa, ketkä kaksi pituushyppääjää nousevat joukkueeseen Henri Väyrysen seuraksi? Noihin kysymyksiin saadaan vastaus juhannuksen kilpailuissa, sillä EM-joukkue nimetään maanantaina.

Joukkueessa on nyt 31 urheilijaa. Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennusjohtaja Jorma Kemppainen arvioi, että heinäkuun alussa Amsterdamissa kilpailee noin 40 urheilijan suomalaisjoukkue.

– Juhannuksesta on usein alkanut laajempi tulostykitys. Sitä odotan nytkin, eli tulostason nousua laajalla rintamalla, Kemppainen sanoo.

Juhannuksena kilpaillaan perjantaina Ikaalisissa, Keuruulla, Posiolla ja Somerolla, lauantaina Kuortaneen Eliittikisoissa ja sunnuntaina Saarijärven Tähtikisoissa. Muutamia suomalaisia kilpailee myös ulkomailla.

EM-kisoihin valitut Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen sekä kolmannesta paikasta taistelevat keihäänheittäjät ottavat Kuortaneella mittaa maailman tilaston kärkinimistä Thomas Röhleristä ja Ihab Abdelrahmanista.

– Kuortaneella nähdään, missä mennään maailman kärkeä ajatellen ja siellä ratkennee myös kolmas EM-kisapaikka. Toivon, että kuka sen kolmannen paikan viekään, tekee sen riittävän kovalla tuloksella, Kemppainen sanoo.

– On mielenkiintoista nähdä, jatkuuko liki viisi metriä tänä kesänä tulostaan parantaneen Joni Karvisen nousu.

Tällä erää kotimaan tilastokolmonen Pitkämäen ja Ruuskasen jälleen on Ari Mannio tuloksella 81,21.

Moukari, pituushyppy ja keihäskisat Kuortaneen herkkupaloja

Miesten pituushypyssä Kristian Bäck ja Eero Haapala ovat jo EM-kisoihin valitun Väyrysen lisäksi rikkoneet tulosrajan 795.

 – Lajin tilanne on herkullinen. Kaikki kärkimiehet ovat terveinä, kunnossa ja kohtaavat Kuortaneella, Kemppainen sanoo.

Kristian Pulli ja Roni Ollikainen ovat tänä vuonna hypänneet 792 ja 779 ja valmiita taistelemaan EM-paikoista.

– Toivon mukaan kova keskinäinen kilpailu veisi juhannuksena jonkun tai joitakin myös yli olympiarajan 815, Kemppainen sanoo.

Sanni Utriainen on jo valittu EM-kisoihin, mutta ketkä kaksi heittävät hänen kanssaan EM-kisojen naisten keihäskilpailussa on auki.

– Noista paikoista kisaavat tulosrajan tehneet Oona Sormunen (58,16 tällä kaudella), Jenni Kangas (57,95) ja Heidi Nokelainen (57,58). Toivottavasti joukkueeseen tullaan yli 60 metrin tuloksin, Kemppainen sanoo.

Tiukka taistelu tullee myös kolmannesta miesten moukarinheiton EM-kisapaikasta. Lajin kärkimiehet kohtaavat Kuortaneella. David Söderberg ja Tuomas Seppänen ovat jo joukkueessa.

– Tulosraja on 73,50. Sen tuntumassa ovat ainakin Tommi Remes (tänä kesänä 72,55), Jesse Lehto (72,25), Henri Liipola (72,12) ja rivakasti kehittyvä Aleksi Jaakkola (72,07), Kemppainen laskee.

Peiponen ja Mustola Saarijärvellä

Juoksuradalla pika-aituri Reetta Hurske ja 400 metrin aituri Hilla Uusimäki tarrasivat EM-kisamatkaan Jyväskylän keskiviikkoisilla ennätysjuoksuillaan. Naisten 400 metrin aidoissa tulosraja on viime kesältä myös Viivi Lehikoisella, Anniina Laitisella ja Venla Paunosella. Koko trio on viivalla Uusimäen kanssa Kuortaneella. 

– Saarijärvellä juokseva Katri Mustola on 400 metrin sileällä puolen sekunnin päässä EM-rajasta ja miesten juoksulajeissa puolimaileri Jaakko Laakso on säilyttänyt talven tasonsa, joten 800 metrin EM-raja 1.47,60 ei ole mahdottomuus. Myös miesten 100 metrin EM-raja 10,38 on kärkisprinttereille mahdollinen, Kemppainen arvioi.

– Kiekonheittäjä Pyry Niskala on nostanut hyvin tasoaan, mutta EM-raja on 63 metriä. Se vaatii nappiheittoa. Toivon mukaan Keuruulla on huippuolosuhteet.

EM-joukkueeseen jo valituista urheilijoista Hanna-Maari Latvala käy 100 ja 200 metrin olympiarajojen kimppuun juhannuksena Sveitsissä ja loistokuntoinen Johanna Peiponen juoksee 3000 metriä Saarijärvellä. Saarijärvellä hypätään  myös hyvätasoinen miesten kolmiloikkakisa

– Vaikka monella ajatukset ovat nyt EM-tulosrajoissa, aikaikkuna on on umpeutumassa myös olympialaisten tulosrajojen tekoon. Siihen on aikaa vain kaksi viikkoa, Kemppainen muistuttaa.

Kuortaneen Eliittikisojen aikataulu ja osallistujat

Muut Juhannuskisat