Yleisurheilumaajoukkueen vire katsastetaan Tampereen Kalevan kisoissa

Kalevan kisat pyörähtävät käyntiin Tampereella sadan päivän kuluttua. Kisapäivät Ratinan stadionilla ovat 26.-29. elokuuta.

– Luvassa on kompakti kilpailu. Kävelyt poislukien kilpailut viedään läpi kahdessa ja puolessa päivässä. Kävelyt kilpaillaan torstaina Ratinan stadion tuntumassa, sanoo kisojen pääsihteeri Elisa Hakanen.

Kisojen lipunmyynti on käynnissä.

– Toivon mukaan elokuussa yleisöä voidaan ottaa sisään reilusti. Ratinan kapasiteetti on yli 16 000 katsojaa, joten siellä on tilaa järjestää yleisön tilat myös mahdollisten rajoitusten mukaan, Hakanen sanoo.

Kalevan kisat kilpaillaan vain viikko ennen Tukholmassa käytävää Ruotsi-ottelua, joten Ratinassa nähdään Suomen maajoukkueen iskukyky.

– Tämän vuoden Kalevan kisojen kilpailupäivät ovat ihanteelliset ajatellen viikkoa myöhemmin pidettävää Ruotsi-ottelua. Painoarvo on elokuun kilpailuilla, joista Tampereen Kalevan kisat on tärkein, SUL:n valmennusjohtaja Jarkko Finni sanoo.

Tampereen Pyrinnöllä riittää menestyjäkellokkaita kotikisoihin: Daniel Kosonen, Urho Kujanpää, Reetta Hurske ja Miia Sillman.

Hurske: Kiva  juosta tutulla radalla, kun on paljon ystäviä katsomossa

Keskiviikkona Tampereen Pyrintö järjesti 100 päivää Kalevan kisoihin -mediatilaisuuden saunaravintola Kuumassa, jossa seuran kärkiurheilijoista aituri Reetta Hurske, seitsenottelija Miia Sillman, seiväshyppääjä Urho Kujanpää ja korkeushyppääjä Daniel Kosonen kävivät läpi kesän näkymiä.

– Pientä vammaa on pukannut, muttei häiritsevästi. Hyvillä mielin lähden kilpailukauteen, kertoi Hurske, jolle koti-Kalevan kisat ovat kesän kohokohtia.

– Varmasti on kiva juosta tutulla radalla, kun on paljon ystäviä katsomossa. Tavoitteena Kalevan kisoissa on mestaruus ja tulosraja tulevan vuoden MM-kisoihin.

Kujanpää: Isovarpaan alapuoli on jumpitellut

Talven SM-halleissa 566 ylittänyt Urho Kujanpään kevät ei ole sujunut aivan ongelmitta. Isovarpaan alapuoli on jumpitellut ja vei teekkarin juoksutauolle.

– Painin nyt juoksemisen kanssa. Vauhtia pitää saada lisää kesään mennessä. Kesän ehdoton huipennus on Ratinan seiväskilpailu elokuun lopulla, Kujanpää vakuuttaa.

Turun Kalevan kisojen korkeushypyssä viime kesän toiseksi ponnistanut Kosonen haluaa parantaa sijoitusta kotikisoissa.

– Sen verran harmitti Turun kisan jälkeen, ettei nyt hävitä ainakaan tasatuloksella. Kauden tavoitteita on kaksi: ensin alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut Norjassa ja sitten Ratinan korkeuskilpailu, Kosonen jutteli pilke silmäkulmassa.

Tampereella jo 14. kerran

Yleisurheilun Suomen mestaruuksista kisailtiin ensi kerran 1907 ja paikkana oli Tampere, tarkemmin Pyynikintori. Silloinkin järjestelyistä vastasi Tampereen Pyrintö, nyt 125-vuotista taivaltaan juhliva yleisseura.

Tampere isännöi Kalevan kisoja nyt 14. kerran. Ne olivat ensin Pyynikillä ja vuodesta 1957 Tampereen stadionilla eli Ratinassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on lupautunut Kalevan kisojen 2021 suojelijaksi.

Teksti: Jarmo Hakanen

Liput, aikataulu, Kalevan kisojen historiaa https://kalevankisat.fi