Yleisurheilumaajoukkueen kipparit: Nyt tarvitaan rohkeaa räppäämistä

Yleisurheilumaajoukkueen kipparit: Nyt tarvitaan rohkeaa räppäämistä

Yleisurheilun Ruotsi-ottelujoukkueen kapteenit  Sanna Kämäräinen, Kristiina Mäkelä, Tuomo Salonen ja Jarkko Kinnunen ovat valmiina puhaltamaan maajoukkueisiin lujan taisteluhengen perjantain ja lauantain taistoon. 

Ruotsi-ottelu kilpaillaan Ratinan stadionilla Tampereella kaksipäiväisenä iltakilpailuna. Tilastojen valossa miehet lähtevät maaotteluun haastajina. Naisten maaottelusta tilastot povaavat tasaista.

– Kun paperimaaottelu osoittaa, että luvassa on tiukka taisto, kyse on hyvin pitkälle siitä, miten hyvään lentoon koko joukkue saadaan. Jokaisen suoritus on nyt tosi tärkeä, sanoo Kämäräinen.

Samoilla linjoilla on 800 ja 1500 metriä maaottelussa juokseva Salonen.

– Rohkeita suorituksia lähdetään tekemään ja hyödynnetään kotiyleisön tuki. Siellä tarvitaan rohkeaa räppäämistä. Sillä syntyy onnistumisia. Ei siellä auta varmistella, Salonen uskoo.

Mäkelällä neljä tavoitetta

Ruotsi-ottelussa miesten ja naisten joukkueilla on kaksi kapteenia, jotka valittiin joukkueen sisäisessä äänestyksessä. 

Koko nyt valittu nelikko on ollut maajoukkueen kipparina aiemminkin, joten tehtävän haasteet ovat tuttuja.

– Minulla on kapteenina neljä tavoitetta: nostaa joukkueen henki tappiin, voittaa henkilökohtaisesti omassa lajissa kaikki ruotsalaiset, kannustaa muut tekemään samoin ja  uida vesiesteellä maaottelun jälkeen naisten tiimin voiton kunniaksi, Mäkelä sanoo.

Mäkelä on voittanut lajinsa kolmessa edellisessä Ruotsi-ottelussa. Nyt hän on nostanut maaotteluvirettään lyhyellä harjoitusjaksolla Berliinin EM-kisojen jälkeen.

– EM-kisojen jälkeen oli hetken aikaa alavireinen olo, mutta sittemmin harjoittelu on maistunut. Hain vähän nälkää Lappeenrannan gp-kilpailusta ja nyt tavoitellaan yli 14 metrin tulosta, kuten aina. Tykkään hypätä Ratinan stadionilla, Mäkelä sanoo.

Kämäräinen voitti maaottelun vuoden 2015 kilpailussa, joka on edellinen, jossa hän kilpaili. 

– Nyt olen harjoittelut Berliinin EM-kisojen jälkeen hyvin nimenomaan tämä kisa mielessä. Itselläni on Ruotsi-ottelua kohtaan samanlaista intoa kuin joskus nuorena. Treeninmotivaation ylläpito on ollut helppoa, Kämäräinen sanoo.

Kipparina Kämäräisen tavoitteet ovat selkeät.

– Minusta on tärkeää, että jokainen maajoukkueen urheilija tuntee olevan tärkeä osa joukkuetta ja tervetullut. Haluan luoda iloisen ja vapaan ilmapiirin, jossa jokainen saa olla oma itsensä ja urheilla täysillä pelkäämättä mitä tuloksesta seuraa. 

Kinnunen: Painotan yleistä tsemppausta

Jarkko Kinnunen on kaksoisroolissa. Miesten joukkueen kapteenina on hän kannustamassa koko joukkuetta ja radalla hän taistelee kävelijöiden oman Ruotsi-ottelun voitosta 10 000 metrin kilpailussa.

– Minä painotan kapteenina yleistä tsemppausta. Olen parhaimmillani kentällä kannustamassa muita, pitämässä ääntä ja mölinää, Kinnunen sanoo.

– Kapteenin rooli on kunniatehtävä, kun joukkue on minut siihen äänestänyt. Siksi pyrin myös antamaan joukkueelleni kaikkeni.