Yleisurheilumaajoukkue avaa EM-joukkuekisan juhannusaattona: ”Tavoite on jatkaa kesän hyvää tulosvirettä”

Tusinan verran suomalaisia kilpailee yleisurheilun EM-joukkuekilpailun avauspäivänä, juhannusaattona Puolassa Chorzówin mittavalla Slaski stadionilla. Kolmipäiväinen kilpailu on tänä vuonna osa Euroopan olympiakomiteoiden Euroopan kisat -monilajitapahtumaa. Starttilistat, livetulokset ja Ylen lähetysajat löytyvät täältä

Aiemmin Superliigana tunnetussa, mutta nyt 1. divisioonaksi nimetyssä EM-joukkuekilpailun kärkiryhmässä kilpailee 16 eurooppalaista yleisurheilun kärkimaata. Suomen ohella mukana ovat Puola, Italia, Iso-Britannia, Saksa, Espanja, Ranska, Portugali, Tshekki, Hollanti, Sveitsi, Turkki, Ruotsi, Kreikka, Belgia ja Norja.

Tilastojen valossa Suomi taistelee paikasta kymmenen parhaan joukossa. Se olisi sikäli historiallinen saavutus, että Suomi on ollut EM-joukkuekilpailun kärkiryhmässä parhaimmillaan 11. vuosina 2015 ja 2019.

Ykkösliigassa, eli nykyisessä 2. divisioonassa Suomi on ollut parhaimmillaan toinen vuosina 2009 ja 2017. EM-joukkuekilpailu on vuodesta 2009 alkaen jatkanut Euroopan cupin perinnettä.

– Tämä on kovatasoinen arvokilpailu, mistä kertoo sekin, että mukana on 16 mestaria elokuisista Münchenin EM-kilpailusta mukaan lukien kisojen suomalaiset mestarit Topi Raitanen ja Wilma Murto, sanoo Suomen joukkueen johtaja Jani Tanskanen.

– Suomen joukkue on tasokas ja hyvä sekoitus kokemusta sekä lajin nuorempaa kärkikaartia. Tavoite on jatkaa sitä hyvää tulosvirettä, jota useassa lajissa on alkukauden aikana nähty ja tavoitella joukkueena paikkaa kärkikymmenikössä.

Ykkösdivisioonan kilpailun päätteeksi kolme pisteissä heikointa maata putoaa kakkosdivisioonaan.

Perjantaina, eli juhannusaattona Chorzówissa kilpailevat pikajuoksijat Samuli Samuelsson ja Lotta Kemppinen 100 metrillä, Viljami Kaasalainen ja Mette Baas 400 metrillä, kestävyysjuoksijat Joonas Rinne 800 metrillä, Topi Raitanen 3000 metrin esteissä ja Camilla Richardsson 5000 metrillä. Kisojen avauspäivän suomalaisnimiä ovat myös seiväshyppääjä Juho Alasaari, kolmiloikkaaja Aaro Davidila sekä kuulantyöntäjä Eveliina Rouvali, kiekonheittäjä Salla Sipponen ja moukarinheittäjä Silja Kosonen.