Yleisurheiluhistorioitsijoita koolla Lahdessa – uusi kirja julkaistiin

Yleisurheiluhistorioitsijoita koolla Lahdessa - uusi kirja julkaistiin

Missä yleisurheilulajissa SUL:n puheenjohtajan Vesa Harmaakorven omalla ennätyksellä olisi tänä vuonna voitettu miesten Suomen mestaruus? Missä muussa yleisurheilulajissa kuin keihäänheitossa suomalainen keihäänheiton olympiavoittaja sijoittuu piirinsä kaikkien aikojen 10 parhaan joukkoon ja kuka on kyseessä?

Vastaukset näihinkin kysymyksiin selviävät uudesta kirjasta, jonka julkistamistilaisuus järjestettiin Lahden urheilukeskuksessa.

Lahtelainen pitkän linjan urheiluhistorioitsija ja urheilun monitoimimies Aulis Tiensuu on julkaissut teoksen ”Lahden piirin alueen kaikkien aikojen parhaat yleisurheilutulokset”. Kirja sisältää yksityiskohtaisen ja aiemmin julkaisemattoman tilastoaineiston ohella 17 valokuvaa. Kirjaa on arvioitu parhaaksi koskaan Suomessa julkaistuksi alueelliseksi urheilutilastokirjaksi.

Kirjan on julkaissut osana NURMI-aikakauskirjasarjaansa Suomen Yleisurheiluarkisto SYUA. Kirjailija Aulis Tiensuun ohella julkistamistilaisuudessa käyttivät puheenvuoron ja kävivät vilkasta keskustelua SYUA:n hallituksen puheenjohtaja Mikko Nieminen sekä useat yleisurheiluhistorian tuntijat, kuten Pekka Mäki-Reinikka, Arto Pasanen ja Pentti ”Pesa” Vuorio.

Aulis Tiensuu arvioi kirjan valmistumisen vieneen 12 vuotta. Tämä on edellyttänyt lukemattoman määrän arkistokäyntejä sekä piirijärjestöjen että urheiluseurojen arkistojen parissa, tutkimalla Suomen Yleisurheiluarkiston ym. kokoelmia, tutustumista sanomalehtiarkistoihin ja suureen joukkoon yksityishenkilöiden kokoelmia ja haastatteluja.

Nykyisen Lahden piirin hallintoalue on vuosien saatossa hallinnollisesti jakautunut viiden eri läänin alueelle ja eri keskusjärjestöjen väliset piirirajatkin ovat poikenneet toisistaan. Siksi kirjan nimessäkin viitataan juuri Lahden piirin alueeseen.

Tämän alueen seuroissa ovat urheilleet olympiavoittajat Jonni Myyrä, Heli Rantanen ja Lasse Virén, ME-mies Soini Nikkinen, olympiakisojen ja EM-kilpailuiden mitalimiehet Ove Andersen, Jorma Härkönen, Jarmo Kärnä, Matti Sippala ja Ismo Toukonen sekä oman aikansa kuuluisuuksista Mikko Ala-Leppilampi, Altti Alarotu, Jonas Hamm, Ville Hautala, Wilson Kirwa, Marjatta Kuuluvainen-Mäkinen, Ari-Pekka Lattu, Risto Myyrä, Kristiina Mäkelä, Ari Suhonen, Tuula Rautanen, Pertti Tiainen, Reijo Toivonen, Seppo Tuominen, Jussi Utriainen, Marjo Venäläinen ja moni muu.

Ennakkotilauksia uudesta kirjasta esim. joululahjaksi otetaan vastaan osoitteessa: mikko.nieminendlc.fi. Kirjan hinta muille kuin SYUA:n jäsenille on 40,-.

Lisätietoja:

Mikko Nieminen: 019 – 545 115, mikko.nieminendlc.fi
Aulis Tiensuu, 040 – 5511 030, aulis.tiensuupp.inet.fi

 

Vastaukset tietokilpailukysymyksiin: Vesa Harmaakorpi kuului v. 1982 samaan 4×400 metrin viestijoukkueeseen maajoukkueurheilijoiden Jorma Härkösen, Jussi Riihelän ja Jari Rinteen kanssa, jonka aika oli 3.14,70. Tänä vuonna SM-kilpailuissa voittoaika oli 3.14,82. Keihäänheiton kaksinkertainen olympiavoittaja Jonni Myyrä heitti Yhdysvaltoihin muutettuaan kiekkoa 48,80 v. 1926. Myyrän tulos on yhä Lahden piirin kautta aikain 10:s.