Yleisurheilufanit-yhdistys syntyy Helsingissä sunnuntaina

Ex-aiturihuippu Yleisurheilufanit–yhdistyksen johtajaksi

Sunnuntaina (18.2.) perustetaan Helsingin Liikuntamyllyssä Yleisurheilufanit-yhdistys.

– Ajatus yhdistyksen perustamisesta sai alkunsa vajaa vuosi sitten kotimatkalla Belgradin EM-hallikisoista, kertoo yhdistyksen perustamisen puuhanainen Sari Murto.

– Oman Suomen lippumme lisäksi olimme kisakatsomossa huomanneet toisen Suomen lipun, mutta ei mitään muuta näkyvää tai kuuluvaa merkkiä Suomen joukkueen faneista. Silloin tuli sellainen olo, että asialle täytyy tehdä jotain.

Sen jälkeen Murto on mm. organisoinut yhteistyössä kolmen matkatoimiston kanssa fanimatkoja ensi kesän Berliinin EM-kisoihin. Matkapaketteja on varattu 90 hengelle ja niitä on jäljellä enää muutama. Lisätietoja löydät tästä linkistä

Yleisurheilufanit yhdistyksen tarkoituksena on saattaa yleisurheilun penkkiurheilijat yhteen. Se ei ole Suomen Urheiluliiton organisoimaa toimintaa, vaan itsenäinen yhdistys, joka tekee tiivistä yhteistyötä Urheiluliiton kanssa. Tavoitteena on olla urheilijoille se ”kuudes kenttäpelaaja” ja tarjota penkkiurheilijoille hauskoja hetkiä samanhenkisessä porukassa.

– Kyllä tässä perustamisvaiheessa kantavana voimana on ollut kateus”, Murto tunnustaa pilke silmäkulmassa.

– Joukkuelajeissa on tehty hyvää työtä fanikulttuurin kehittämisessä ja viimeinen niitti oli Belgradin kisoissa katsomossa hillunut ruotsalaisten faniryhmä. Niin oli keltaista, että silmiin sattui. On ollut hienoa huomata, että jokainen, kenelle olen puhunut faniyhdistyksen perustamisesta, on ollut innostunut asiasta. Tälle on ehdottomasti tilausta.

Helander lupautui puheenjohtajaksi

Yleisurheilufanit-yhdistyksen puheenjohtajaksi on lupautunut entinen huippu-urheilija, nykyinen valmentaja ja penkkiurheilija Tuija Helander.

– Ajattelen, että kannustaisimme yleisurheiluväkeä sellaiseen fanikulttuuriin, että jokainen urheilija, niin menestynyt ja onnistunut, kuin vähemmän menestynyt tai epäonnistunutkin voisi kokea, että olemme heitä kaikkia varten, Helander sanoo.

– Olemme sellainen turvallinen syli katsomossa, jonne jokainen voi palata jakamaan ilonsa ja surunsa kanssamme. Annamme kaiken tukemme jokaiselle urheilijalle. Uskon, että positiivinen kannustus saa urheilijat yltämään parhaaseensa.

Urheilijan ääntä ja näkemystä Yleisurheilufanit-yhdistyksen johtoon tuo myös ex-seiväshyppääjä Eemeli Salomäki,  joka on lupautunut hallitukseen. Salomäki tietää, mitä kannustus urheilijalle kilpailussa merkitsee.

– Olemme nähneet vahvan fanikulttuurin pesiytyneen eri lajeihin maailmalla. Suomessa varsinkin palloilulajeissa on vahva fanikulttuuri maajoukkueille. Yleisurheilijana olen kaiholla katsonut niitä yksittäisiä Suomen lippuja ja satunnaisia kannustushuutoja, joita hypätessäni arvokilpailuissa kentällä kuulin, Salomäki sanoo.

– Suomi-Ruotsi maaotteluissa tilanne on toinen. Kovaa huutoa paljon lippuja ja kentän lähistöllä liikkuessa se yhtenäisyyden tunne on valtava, kun tuntemattomat ihmiset huutelevat hyvä Suomi jne.

Olisiko meillä mahdollista synnyttää yleisurheiluunkin faniryhmä, joka kiertäisi maajoukkueen mukana ja osallistuisi isoimpiin kansallisiin kisoihin ryhmänä, Salomäki kysyy ja vastaa, että kyllä on.

– Jos olen jotain jäänyt kaipaamaan omalta urheilu-uralta, niin Ruotsi-otteluita, joissa katsomossa paljon suomalaisia faneja. Hienointa siinä on se, että faneilla ja urheilijoilla on sama tavoite: voittaa ruotsalaiset joka rintamalla! Laajennetaan tätä kulttuuria myös muihinkin tapahtumiin ja näytetään mihin se suomalainen SISU katsomon puolellakin pystyy!
 

Lisätietoja yhdistyksen toiminnasta voi kysyä Sari Murrolta sari.murto@sul.fi

Asiasta kiinnostuneet ovat myös tervetulleita yhdistyksen perustamiskokoukseen sunnuntaina 18.2. klo 11-12. Kokous pidetään Helsingin Liikuntamyllyn alakerran kokoustiloissa.