Yleisurheiluarkisto oman katon alle

Yleisurheiluarkisto oman katon alle

Suomen Yleisurheiluarkisto ry piti ensimmäisen kerran syyskokouksensa omissa toimitiloissaan Littoisten vanhalta verkatehtaalta hankitussa suojellussa rakennuksessa. Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan aiempi pitkäaikainen puheenjohtaja Mikko Nieminen Porvoosta.

– Kulunut vuosi oli yhdistyksen 12-vuotisen historian merkittävin. Pääsiäisen ja juhannuksen välisenä aikana toteutettiin suurisuuntainen rahoitusprojekti, rohkeasti investointiin kiinteistöhankintaan ja saatettiin loppuun isotöinen uusien arkistovaunujen asennustyö ja sen päälle vielä isotöisempi arkistomateriaalin muutto, kertoo Nieminen silmin nähden tyytyväisenä.

– Ei Suomesta ole talkootyö loppunut. Kyse on sisällöstä. Jos jäsenistö kokee asian arvokkaaksi, niin silloin lähdetään mukaan. Investoinneille nykytilanne taas on mitä luontevin, kun katsoo nykyistä korkotasoa. On tullut tätä projektia tehdessä mieleen sekin, ettei Suomessa kaivata monella muullakaan alalla leikkauksia, vaan pitää olla rohkeutta tehdä uusia investointeja.

Hallituksen muiksi jäseniksi valittiin Juhani Jalava Littoisista, Mirko Jalava Littoisista, Risto Karasmaa Espoosta, Erkki Kiilunen Turusta, Jori Komulainen Espoosta (uusi), Jukka Moisio Turusta (uusi), Pekka Paakkanen Turusta ja Pekka Ylä-Nikkilä Espoosta.

– Hallituksen kaksi uutta jäsentä ovat yhdistyksen nuorimpia ja tänä vuonna on nuorta polvea liittynyt jäseniksi enemmän kuin pitkään aikaan. Onhan meillä myös tämä konkariosasto. Tämän vuoden syyskokouksessa tehtiin osallistujaennätys, kokoukseen osallistui myös Suomen Urheiluliiton kunniapuheenjohtaja, keskustelu kävi vilkkaana ja äänenpainot olivat innostuneita.

Suomen Yleisurheiluarkisto ylläpitää museota Liedon kunnassa Littoisten verkatehtaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa lähes 200 vuotta vanhassa tehdasmiljöössä. Yhdistys harjoittaa myös kansainvälisestikin ainutlaatuista tutkimus- ja julkaisutoimintaa, joka ulottuu pitkälle nykyistä järjestäytynyttä kilpaurheilua edeltävälle ajanjaksolle.

Yhdistyksen uusin julkaisu maratonin ja estejuoksun historiasta alkaen jo 1800-luvulta ilmestyi juuri ennen itsenäisyyspäivää. Ensi vuonna maksuttomiin jäsenetuihin kuuluu vähintään neljä julkaisua, joista osa käsittelee kotimaista ja osa ulkomaista yleisurheilua.

Lisätietoja yhdistyksestä ja sen kustantamista julkaisuista: Mikko Nieminen (mikko.nieminen@dlc.fi)
Lisätietoja arkistosta ja sinne tapahtuvista vierailuista: Juhani Jalava (juhani@tilastopaja.fi)