Yleisurheilijoiden tulospistetaulukko on päivitetty

Yleisurheilijoiden tulospistetaulukko on päivitetty ja löytyy täältä. Taulukon päivittivät Suomen Urheiluliiton (SUL) valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni ja Topias Koukkula. Taulukon hyväksyi Suomen Urheiluliiton (SUL) seurapalveluvaliokunta.

– Finni sekä Koukkula tilastotieteilijänä ovat tehneet ison työn taulukkoa rakentaessa. Erityisesti työn loppuvaiheessa mukana olivat myös SUL:n lajivalmentajat -ja vastaavat sekä muutamat yleisurheiluasiantuntija. He toivat oman näkemyksensä luokittelun rakentumiseen ja taulukko on nyt pistemäärittelyn suhteen tasa-arvoisempi nuorten sarjalaisille, sanoo SUL:n seurapalvelujohtaja Tapio Rajamäki.

Tulospisteitä hyödynnetään monella tapaa, kuten Seuraliigassa 14-vuotiaiden ja sitä vanhempien urheilijoiden tulospisteiden määrittelyssä, seurasiirroissa ja SUEK:n lajikohtaisessa tasomäärittelyssä erivapauden etukäteismenettelyssä, jossa käytetään 7 pisteen rajaa.

– Moni seura hyödyntää taulukkoa myös määritellessään oman seuransa urheilijatasoa esimerkiksi sopimuksissa, palkitsemisissa ja monissa muissa yhteyksissä, Rajamäki sanoo.

Mikä on muuttunut?

Jos taulukkoa vertaa aiempaan, mikä on muuttunut?

– Oleellisin asia minusta on, että luokittelun määrittely tarkentui ja se on dokumentoitu niin, että sen voi tarpeen mukaan toistaa lajeittain. Myös sukupuolittain tarkastelu muuttuu tasapuolisemmaksi, koska menetelmä on yhtenäinen, Finni sanoo.

– Uusi luokittelu peilautuu 2000-luvun yleisurheilutulosten tasoon Euroopassa. Tällä viittaan 12-25 pisteen luokkatuloksiin. Ne eivät enää perustuu kaikkien aikojen kansalliseen tilastoon, kuten aiemmin.

Finnin mukaan taulukon päivityksen mukana siitä poistui epäloogisuuksia ja lajipuutteet korjaantuivat.

– 17 -ja 19-vuotiaiden sarjoissa voi nyt tehdä korkeamman pistetason luokittelutuloksia myös sarjan omilla välineillä. Aiemmin se oli mahdollista vain yleisen sarjan lajeissa, Finni sanoo.

Koukkula näkee samoin.

– Selkein muutos näkyy lajien määrässä: aikaisemmasta taulukosta on puuttunut esimerkiksi juniorisarjojen heittolajeja. Uuteen taulukkoon nämä on lisätty. Jo olemassa olevissa lajeissa isoimmat muutokset kohdistuivat naisten heittoihin, selkeimmin 9-5 pisteen tuloksiin, Koukkula sanoo.

– Isossa kuvassa lajien tuloksiin tuli kuitenkin vain pieniä tarkennuksia. Nyt pistetaulukolle on kuitenkin olemassa selkeitä tilastollisia perusteita ja menetelmiä, joiden pohjalta mahdollisia taulukkopäivityksiä on helppo tehdä.

Viestien luokitteluun ei tässä yhteydessä tehty muutoksia, koska niitä on päivitetty lähivuosina ja niiden päivittäminen ei olisi ollut mahdollista samoilla menetelmillä kuin yksilölajeissa.

Urheilijoiden-tulospisteet-voimassa-1.1.2023-alkaen