Yleisurheilijat saivat edunvalvojan – Yleisurheilijat ry tuo urheilijan äänen päätöksentekoon

Suomalaiset yleisurheilijat saivat oman edunvalvojan, kun viime vuoden lopulla perustettu Yleisurheilijat ry aloitti toimintansa.

– Haluamme olla aktiivinen toimija ja saada urheilijoiden äänen kuuluviin niissä päätöksissä, jotka vaikuttavat urheilijoiden arkeen, sanoo Yleisurheilijat ry:n puheenjohtaja Ella Junnila.

Junnilan mukaan yhdistys toimii yleisurheilun kotimaisten ammattilaisten ja ammattilaisuuteen tähtäävien urheilijoiden edunvalvojana ja haluaa parantaa lajin ammatinharjoittamisen mahdollisuuksia ja oikeudellista asemaa Suomessa (katso tarkemmat jäsenkriteerit https://www.yleisurheilijatry.fi/jasenyys/.)

– Ajatus Yleisurheilijat ry:stä on kuplinut pinnan alla jo pitempään. Viime syksynä ryhdyimme Topias Koukkulan kanssa suunnittelemaan, millainen yleisurheilijoiden oma yhdistys voisi olla. Maajoukkueelle idea esiteltiin Ruotsi-ottelussa. Se sai positiivisen vastaanoton, joten hanketta alettiin viedä eteenpäin, Junnila kertoo.

Yhdistyksen kokouksessa hallitukseen nousivat Junnilan lisäksi varapuheenjohtajaksi valittu Koukkula sekä Konsta Alatupa, Nooralotta Neziri, Toni Piispanen, Elmo Lakka, Lassi Etelätalo, Wilma Murto, Esa-Pekka Mattila, Nico Oksanen ja Maria Huntington.

– Tällaiselle toiminnalle oli selkeästi kysyntää. Hallitukseen saatiin urheilijoilta laajalta rintamalta, Junnila kertoo.

Yhdistykselle heti edustus kahteen SUL:n valiokuntaan

Yhdistys ei aio jäädä paperitiikeriksi. Se saa heti edustajat valvomaan urheilijoiden etuja Suomen Urheiluliiton kilpailu- ja valmennusvaliokuntiin. Tulevaisuudessa yhdistys aikoo myös tarjota urheilijoille apua sopimusasioissa ja järjestää jäsenistölle kohdennettuja seminaareja.

– SUL:n valiokunnissa pääsemme vaikuttamaan suoraan yleisurheilijoiden arkeen vaikuttaviin asioihin. Nämä ovat ensimmäisiä ja tärkeitä askelia kohti urheilijoiden aktiivista vaikuttamista, Junnila sanoo.

Samoin näkee parayleisurheilua yhdistyksen hallituksessa edustava ratakelaaja Toni Piispanen sekä sekä pikajuoksija Konsta Alatupa.

– Mielestäni kestävällä pohjalla oleva urheilu tarvitsee urheilijoita koskevan päätöksenteon tueksi urheilijan äänen. Yhdessä lajiliiton, urheilijayhteisön ja urheilijoiden kanssa saamme parhaan tuloksen. Paraurheilu on luonteva osa yleisurheilua. Siksi haluan olla mukana edistämässä kestävää yleisurheilua, Piispanen sanoo.

– Näen, että Yleisurheilijat ry:llä on mahdollisuus vaikuttaa yleisurheilukulttuurin suuntaan niin, että se palvelee Suomessa koko lajia ja yksittäisen urheilijan etua. Koen tärkeäksi, että Yleisurheilijat ry:ssä on edustusta laajasti maajoukkueen eri tasoilta, Alatupa kiteyttää näkemystään.

Itani: SUL tukee urheilijoiden järjestäytymistä

Suomen urheiluliitto (SUL) on tukenut urheilijoiden järjestäytymistä.

– Olen erittäin iloinen ja ylpeä urheilijoiden järjestäytymisestä. Tämä on hieno askel eteenpäin suomalaisessa yleisurheilussa, etenkin kun saamme huippu-urheilijoitamme aikaisempaa monipuolisemmin mukaan myös Urheiluliiton sisäiseen päätöksentekoon, Itani sanoo.

– Urheiluliitossa on organisaatiouudistusta pohtiva työryhmä, joka näkee, että Yleisurheilijat ry:llä pitäisi olla edustus myös liiton hallituksessa. Päätöksen tästä tekee SUL:n liittovaltuusto. 

Faktaa: Yleisurheilijat ry 

Mikä on Yleisurheilijat ry?

Yleisurheilijat ry on loppuvuodesta 2021 ideoitu ja perustettu suomalaisten yleisurheilijoiden edunvalvontaan keskittyvä yhdistys. Yhdistyksen tarkoituksena on toimia yleisurheilua ammattinaan harjoittavan tai ammattimaisuuteen tähtäävien urheilijoiden edunvalvontayhdistyksenä sekä parantaa suomalaisten yleisurheilijoiden ammatinharjoittamisen mahdollisuuksia ja oikeudellista asemaa Suomessa. 

Mitä Yleisurheilijat ry tekee?

Ensisijaisena toimenaan yhdistys osallistuu edustuksellaan Suomen Urheiluliiton (SUL) keskeisiin päätöksentekoelimiin. Tämän lisäksi yhdistys voi tulevaisuudessa mm. tarjota apua erilaisissa sopimuksellisissa asioissa ja järjestää erilaisia jäsenistölle kohdennettuja seminaareja. Yhdistys tekee aloitteita ja esityksiä, antaa lausuntoja, järjestää kokouksia ja neuvontatilaisuuksia, laatii tarvittaessa selvityksiä ja harjoittaa tiedotus- ja julkaisutoimintaa.

Ensimmäisen toimintavuoden aikana Yleisurheilijat ry saa edustuksen mm. kilpailuvaliokuntaan ja valmennusvaliokuntaan, joissa urheilijat pääsevät vaikuttamaan suoraan heidän arkeensa vaikuttaviin asioihin.

Lisätiedot: 

Ella.Junnila@korkealla.fi tai 050 5516855

Yleisurheilijat ry:n nettisivut:https://www.yleisurheilijatry.fi
Twitter-käyttäjä on @Yleisurhry (https://twitter.com/Yleisurhry).