Yhdeksäs sija ei täyttänyt Kristiina Mäkelän toiveita: ”Ei vaan juoksu kulkenut” – El Bakkali ja Kipyegon kirivät kultaa – Thiam voittamaton

Kristiina Mäkelän toive onnistumisesta sekä arvokisojen karsinnassa että finaalissa ei toteutunut vielä Eugenen MM-kilpailuissa. Karsinnassa ponnistetun ennätyksen 14,48 jälkeen Mäkelä oli finaalissa toiseksi paras eurooppalainen ja yhdeksäs tuloksella 14,18

– Ärsyttää. Miksei voi onnistua joskus kaksi kertaa putkeen. Nyt oli kahdeksan parempaa. Ei voi mitään, Mäkelä purki tuntojaan finaalin jälkeen.

Yhdeksäs sija on Mäkelän uran paras sijoitus ulkoratojen MM-kilpailuissa. Kaikki arvokilpailut mukaan lukien se oli hänelle jo neljäs yhdeksäs sija. Se ei Mäkelää tyydyttänyt, sillä edellytyksiä oli hypätä pidemmälle, kuten karsinnan ennätys kertoi.

– Ei vaan juoksu kulkenut. En päässyt lankulle. Joko jäin kauas tai sitten en vaan päässyt ponnistamaan niin, että se olisi lähtenyt, Mäkelä harmitteli.

Kilpailu ponnistettiin pyörivässä tuulessa. Mäkelän ensimmäinen hyppy ja 14,10 kantanut kolmas hyppy lähtivät lankun takaa. Keskimmäinen kantoi 14,15.

– Tuollaista perustasoista tallaamista. ­Huomasi, että sellainen ihan pieni naksahdus, millä tehdään hyvä tai tosi hyvä hyppy puuttui. Ja sitten se on tuollaista tekemistä, jolla ei pääse maailman huipulle, Mäkelä sanoi.

Rojas otti omansa ylivoimaisesti

Mäkelä oli kahdeksas vielä ennen kolmannen kierroksen viimeisen kilpailijan Dominican Thea LaFondin viimeistä hyppyä, joka kantoi 14,43 ja pudotti Mäkelän jatkokierroksilta.

–  Se oli melkein selvä peli oman kolmannen hypyn jälkeen. LaFond on ollut varma tekijä koko kauden, Mäkelä sanoi.

Vaikka tuuli pyöri finaalin aikana, moni sai hyppynsä taakse hyvän myötätuulen, joka nosti kilpailun tason erittäin korkeaksi. ME-nainen Yulimar Rojas oli odotetusti omaa luokkaansa. Hän voitti kilpailun kauden kärkituloksella 15,47 ja ponnisti sen lisäksi kaksi kertaa yli 15 metriä,.

Rojasille mestaruus oli kolmas perättäinen kansainvälisen suurkilpailun voitto. Hän voitti Tokiossa olympiakultaa ME:llä 15,67 ja maaliskuussa hän voitti Belgradissa sisäratojen maailmanmestaruuden ME:llä 15,74.

Eugenen voittotulos on MM-historian toiseksi pisin. Kisaennätys on Ukrainan Inessa Kravetsin 15,50 vuoden 1995 MM-kilpailusta Göteborgista.

Jamaikan Shanieka Ricketts venytti hopealle kauden parhaalla tuloksellaan 14,89 ja Yhdysvaltain Tori Franklin vei MM-pronssin niinikään kauden parhaallaan 14,72.  Kuuban Leyanis Pérez oli neljäs ennätyksellään 14,70.

Kaksi aivan erilaista taktiikkaa, mutta tutut voittajat El Bakkali ja Kipyegon

Tokion olympiakisojen kultamitalivoittajat Marokon Soufiane el Bakkali ja Kenian Faith Kipyegon voittivat myös maailmanmestaruuden Eugenen Hayward Fieldillä.

Miesten 3000 metrin estejuoksun MM-finaali oli kahteen kilometriin saakka erittäin hidas, mutta viimeinen kilometri juostiin nopeammin, kuin milloinkaan aiemmin. Kilometriajat olivat 2.58,01 – 2.54,43 – 2.32,69.

El Bakkali juoksi letkan jälkipäässä, kunnes nousi viimeisen kierroksen alkaessa viidenneksi ja loppusuoralle kaarruttaessa kärkeen. Hänen voittoaikansa oli 8.25,13.

Viimeisen kierroksen aitoineen ja vesiesteineen el Bakkali kiri lähes käsittämättömään aikaan 57,35.

Toiseksi sijoittui Etiopian Lamecha Girma ajalla 8.26,01. Kaksien edellisten MM-kilpailuiden voittaja, Kenian Conseslus Kipruto, jäi nyt kolmanneksi. Hänen aikansa oli 8.27,92.

Paras eurooppalainen oli yhdeksänneksi ajalla 8.30,05 juossut Espanjan Daniel Arce.

Kärki karkasi jo ensimmäisellä kierroksella

Naisten 1500 metrillä kilpailun rakenne oli täysin päinvastainen, kuin miesten estejuoksussa.

Etiopian Gudaf Tsegay lähti matkaan niin hurjaa vauhtia, että ensimmäisen kierroksen väliaika 58,82 olisi tasaisella vauhdinjaolla merkinnyt loppuaikaa 3.40.

Tsegayta uskalsivat seurata vain hänen joukkuetoverinsa Hirut Meshesha, kenialainen olympiavoittaja Faith Kipyegon ja skotlantilainen olympiakkonen Laura Muir.

800 metrin väliaika oli 2.03,18 ja 1000 metrin väliaika 2.35,94 olisi tämän vuoden maailmantilaston toiseksi paras. Mesheshalle uhkarohkea vauhti oli liikaa ja hän uupui kärkikvartetista viimeistäedelliseksi.

Kirikierroksella Kipyegonilla oli eniten voimia jäljellä ja hän voitti jo neljännen arvokilpailuiden kultamitalinsa loistavalla ajalla 3.52,96.

Tsegay jaksoi toiseksi ajalla 3.54,52 ja Muir kolmanneksi ajalla 3.55,28. Neljänneksi tullut Etiopian Freweyni Hailu hävisi Tsegaylle jo valtavasti yli kahdeksan sekuntia.

Alkuerässään kaatunut Winnie Nanyondo sai Ugandan joukkueen protestin kautta luvan osallistua finaaliin 13:ntena kilpailijana ja sijoittui finaalissa kahdeksanneksi.

Anouk Vetter, Nafissatou Thiam, Anna Hall, USA,

Thiam joutui juoksemaan 800 metrin ennätyksensä kukistaakseen Vetterin

Belgian Nafissatou Thiam voitti ankaran kamppailun päätteeksi uransa neljännen kultamitalin olympiakisojen tai MM-kilpailuiden seitsenottelussa.

Hollannin Anouk Vetter heitti keihästä peräti 58,29 ja nousi yhteispisteiden johtoon ennen päätöslajia 800 metrin juoksua. Vetterin lyödäkseen Thiam oli pakotettu rikkomaan viisi vuotta vanha tämän matkan ennätyksensä ja hän juoksikin 2.13,00. Aiempi ennätys oli 2.15,24.

Thiamin yhteispisteet ja maailman kärkitulos kirjataan 6947. Vetter otteli 6867 pistettä ja paransi Hollannin ennätystä 174 pisteellä. Kolmas oli 297 pistettä ennätystään parantanut Yhdysvaltain 21-vuotias Anna Hall pistein 6755.

Hurjassa kilpailussa tehtiin maailman vuositilaston seitsemän parasta tulosta. Neljäs oli Puolan ennätyksen rikkonut Adrianna Sułek, viides sisäratojen maailmanmestari Belgian Noor Vidts, kuudes Sveitsin ennätyksen rikkonut Annik Kälin ja seitsemäs Tokion olympiakolmonen Hollannin Emma Oosterwegel.

Vuoden 2019 maailmanmestaruutta puolustanut Britannian Katarina Johnson-Thompson oli kahdeksas pistein 6222. Siihen tulokseen usealla suomalaisellakin on realistiset mahdollisuudet vielä tämänkin kesän kuluessa. Maria Huntingtonin, Saga Vannisen ja Miia Sillmanin ennätykset ovat 6339, 6271 ja 6209.