Yego pettyi Wadan päätökseen, Kenian Rioon tulo uhattuna

Grano ja Suomen Urheiluliitto merkittävään yhteistyöhön

Keihäänheiton maailmanmestari Julius Yego oli monien muiden kenialaisten urheilijoiden tapaan pettynyt Maailman antidopingtoimiston Wadan linjaukseen, joka voi johtaa siihen, että kenialaiset suljetaan Rio de Janeiron olympialaisista.

Kenian antidopingtoimintaa tutkineen tarkastuskomitean johtaja Rene Bouchard totesi yksikantaan, että Kenian antidopingtoiminnasta vastaava elin täytä toiminnallaan Wadan vaatimuksia. Se käy perusteeksi pudottaa kenialaiset Rion kisoista, jos niin halutaan tehdä.

– Tämä ei ole hyvä uutinen urheilijoille, jotka tehneet normaaliakin kovemmin töitä harjoitellessaan olympialaisiin, Yego sanoi uutistoimisto AFP:lle.

– Eikä kyse vain siitä, että on riski, ettemme pääse Rion kisoihin. Pelissä on myös Kenian maine. Niitä urheilijoita, jotka ovat jääneet kiinni dopingista on rangaistu, heittäjä muistutti.

Kenia sai aikaiseksi uuden antidopingtoimintaa koskevan lain, joka kriminalisoi dopingin. Maan presidentti Uhuru Kenyatta allekirjoitti sen huhtikuun 22. päivä.

Lain uskottiin poistavan uhan siitä, että Kenia tulisi suljetuksi olympialaisista. Näin ei kuitenkaan käynyt.

– Jos tuo laki ei jollakin tapaa täytä Wadan vaatimuksia, lakia voidaan tarkentaa, totesi Sharad Rao, jonka Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) eettinen komitea nimitti tutkimaan Kenian dopingongelmaa.

Ongelmasta voidaan puhua, sillä viimeisen kolmen vuoden aikana 40 kenialaisurheilijaa on jäänyt kiinni dopingista.