Wright avasi maajoukkueuransa välieräpaikalla – Alasaari seiväskarsinnan paras – Lampinen moukaroi ennätyksensä – Pursiainen satasen välieriin

Katriina Wrightin ensimmäinen juoksu Suomen maajoukkueessa tuotti hänelle paikan naisten 400 metrin välieriin alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa Calissa, Kolumbiassa.

Muista toisen kilpailupäivän ensimmäisen session suomalaisista seiväshyppääjä Juho Alasaari ja moukarinheittäjä Max Lampinen etenivät karsinnasta finaaliin ja Anna Pursiainen 100 metrin välieriin.

Wright oli 400 metrin alkuerässään viides ajalla 54,16, mutta nousi neljänneksi ja suoralle jatkopaikalle, kun Nigeria Osaretin Joy Usenbor hylättiin ratarikon takia. Wrightin aika olisi riittänyt jatkoon myös aikavertailusta.

– Ei ollut ihan parhaita juoksujani. Täytyy parantaa seuraavassa, Wright tuumi.

Wrightille alkueräjuoksu oli ensimmäinen kilpailu sen jälkeen, kun hän päätti Yhdysvaltain yliopistojen ulkoratakauden toukokuun lopussa.

– Olen erittäin iloinen ja innoissani, että pääsin välieriin. Se oli tavoite ja huomenna tavoittelen finaalipaikkaa, Wright sanoi.

”He ovat todella toivottaneet minut tervetulleeksi”

Calin kilpailut ovat Wrightille ylipäätään ensimmäiset koulujen tai yliopistojen kilpailukauden jälkeen.

– Pidin kahden viikon tauon kesän alussa kahden yliopistokauden jälkeen ja jatkoin sitten harjoittelua. Siinä oli vähän takkuja matkalla, Wright sanoo.

– Saan varmasti tästä kiinni, mutta en halua olla liian kova itselleni. Opin tämän tulevina vuosina. Nyt yritän vain tehdä parhaani.

Amerikansuomalainen Wright, 19, asuu Yhdysvalloissa ja opiskelee Eugenessa, Oregonissa. Hän juoksi toukokuussa 400 metriä 52,60, joka on 19-vuotiaiden naisten Suomen ennätys.

Suomen joukkueen parissa Calissa hän on viihtynyt hyvin.

– He ovat todella toivottaneet minut tervetulleeksi ja ovat hauskoja ja ystävällisiä, Wright kiitteli joukkuekavereitaan.

Naisten varttimailin alkuerien nopeimman ajan 52,42 juoksi britti Yemi Mary John. Välierät juostaan keskiviikkona.

Alasaari kahdella hypyllä finaaliin: ”Se oli tavoite ”

Juho Alasaari tarvitsi vain kaksi hyppyä miesten seiväshypyn karsinnassa. Hän raivasi tiensä torstain finaaliin ylittämällä ensimmäisellään 505 ja 520. Alasaari jakoi karsinnan ensimmäisen sijan neljän muun hyppääjän kanssa.

– Se oli tavoite, että niin vähän hyppyjä kuin mahdollista, ettei kuluta itseään liikaa. Tänään riitti kaksi hyppyä, melkein yksi, Alasaari kertaili.

Finaalissa Alasaari puolustaa viimevuotista MM-kilpailuiden hopeamitalia.

Lampinen heitti finaaliin ennätyksellään

Max Lampinen ei tuhlannut aikaa miesten moukarinheiton karsinnassa. Kuuden kilon moukari lensi ensimmäisellä heitolla omaan ennätykseen 75,32, jolla Lampinen ylitti kirkkaasti karsintarajan 73,50 ja meni finaaliin, joka heitetään torstaina paikallista aikaa.

Calin MM-karsintaheitollaan Lampinen kohensi ennätystään reilun metrin.

– Se oli rento heitto. Ihme, että meni noin pitkälle. Rinkikin on hyvä, joten kaikki on kunnossa, Lampinen summasi.

Lampisen heitto oli koko karsinnan pisin. Finaalista on tulossa erittäin tasainen, sillä seitsemän parasta ylitti karsintarajan ja viimeisenä finaaliin pääsi tuloksella 71,35.

Anna Pursiainen kiiti välieriin 

Anna Pursiainen onnistui mainiosti naisten 100 metrin alkuerissä. Hän oli eränsä kolmas ja meni suoraan välieriin ajalla 11,66, joka jää vain neljä sekunnin sadasosaa hänen tänä kesänä juoksemastaan ennätyksestään.

– Juoksu tuntui ihan hyvältä ja lähtökin onnistui. Tuntui etten ole ikinä reagoinut noin hyvin. Ihan hyvä perusjuoksu, Pursiainen kertaili.

– Välieräpaikka oli päätavoite. Nyt on stressi pois. Voin mennä rennosti välieriin juoksemaa hyvää aikaa.

Pursiaisen erässä juostiin 0,7 metriä sekunnissa puhkuneeseen vastatuuleen. Erän voitti Yhdysvaltain Mia Brahe-Pedersen ajalla 11,45. Alkuerien nopein oli Nigerian Tima Seikeseye Godbless maansa junioriennätyksellä 11,09.

Naisten pikamatkan alkueriin osallistui myös Helsingin IFK:n Nora Lindahl, joka on Suomen ja Ruotsin kaksoiskansalainen. Ruotsia edustanut Lindahl juoksi alkuerässään vastatuuleen 11,77 ja karsiutui jatkosta 0,05 sekunnin erolla.

Aada Aholla epäonnea

Naisten 400 metrin aitajuoksussa Aada Aho tuli maaliin kolmantena, mutta hylättiin, koska toisella aidalla jalka ei mennyt aidan yli, vaan sen sivusta. Ilman hylkäystä Aho olisi varmistanut suoran välieräpaikan.

– On pettynyt olo. Valmentajakin tosin on sanonut, että kakkosaita pitää ottaa tarkasti. Jotenkin en nyt vaan saanut sitä handlattua Aho sanoi.

– Muuten oli ihan hyvä juoksu. Tuntui, että se tuli aika rennosti 200 metriin asti. Sitten minun piti mennä seitsemännelle aidalle 16 askeleella, mutta se vaihtui jo kuudennella aidalla. Sitten tuli vähän vaikeaa, kun pari aitaa tuli väärällä jalalla. Tuli huonoja ylityksiä, mutta loppu tuli hyvin. Tuntui, että semifinaalissa olisi ollut vielä varaa parantaa.

Cali, Kolumbia 1.8.2022 Alle 20-vuotiaiden MM-kilpailut, 2. päivän aamukilpailujen suomalaistuloksia:

Miehet,

Seiväs, karsinta (karsintaraja 535): 1-5) Juho Alasaari Suomi ja neljä muuta kilpailijaa 520.

Moukari, karsinta (karsintaraja 73,50), 1. karsintaryhmä: 1) Max Lampinen Suomi 75,32. – (2. ryhmä on tätä kirjoitettaessa kesken.)

Naiset,

100 m, alkuerät (3 parasta ja 3 aikavertailusta välieriin):

7. erä (-0,7 m/s): 1) Mia Brahe-Pedersen USA 11,45 … 3) Anna Pursiainen Suomi 11,66.

400 m, alkuerät (erien 4 parasta ja 4 aikavertailusta jatkoon):

2. erä: 1) Rupal Intia 52,50, 2) Damaris Mutunga Kenia 52,60, 3) Salma Lehlali Marokko 54,14, 4) Katriina Wright Suomi 54,16.