WilmaMurto avaa kilpailukauden Espoon GP:ssä – Blomqvist, Purola, Kortetmaa, Baas, aiturit ja Keränen ennätysjahtiin

Seiväshyppääjä Wilma Murto avaa kilpailukautensa Espoon Motonet GP:ssä keskiviikkona. Hallikauden pilannut jalkavamma on kuntoutettu ja kesän kisaturneelle Murto suuntaa luottavaisena.

– Hyviä teknisiä suorituksia odotan enkä minä koskaan halua hävitä kenellekään, Murto kiteyttää kauden ensimmäisen kilpailunsa tavoitetta.

Murto ylitti viime kesänä ennätyksensä 472 ja oli Tokion olympiakisoissa viides. Viime talven hallikausi katkesi kuitenkin torsoksi, kun Murto loukkasi jalkateräänsä hypyn alastulossa Nevers´ssä, Ranskassa.

– Jalkavamman kanssa meni semmoinen pari-kolme kuukautta, ennen kuin harjoituksissa oli taas täysipainoista tekemistä, Murto sanoo.

Jalan kuntouttamisen ohella Murto kamppaili talvella sairasteluja vastaan, mikä katkoi harjoittelua.

– Viitisen viikkoa on mennyt erilaisten flunssien kanssa, Murto laskee.

– Tykkään näistä hyppypaikoista, jotka ovat suoralla yleisön ja radan välissä, kuten Leppävaarassa. Toivottavasti siellä takasuoralla on katsojia ja hyvä tunnelma, Wilma Murto sanoo.

Murto: ”Kesällä on mahdollista hypätä hyvin”

Talven ongelmat Murto on selättänyt ja hyppykunto on kehittynyt sopivasti kesän kilpailukauden lähestyessä.

– Valmentaja Jarno Koivusella on ollut suunnitelma ja parempi luotto kuin minulla. Se on näkynyt parin viime viikon aikana, Murto viittaa harjoitushyppyjen kehitykseen.

– Ei tässä ihan hirveästi olla normaalista perässä. Kesällä on mahdollista hypätä hyvin, Murto sanoo.

Espoossa Murto kohtaa 440 ja 445:n ylityksillä kauden aloittaneet Elina Lampelan ja Saga Anderssonin.

– Varmaan se on vielä vähän hakuammuntaa seipäiden vaihdon, askelmerkin ja tuulten lukemisen kanssa, mikä kuuluu alkukesän kisoihin, Murto ennakoi.

– Toivon, että löydän Espoossa hyvän juoksurytmin, josta on helppo lähteä rakentamaan hyppyjä tuleviin kisoihin.

Blomqvist ja Mononen ennätysjahtiin

Espoon Motonet GP:ssä on tarjolla laaja kattaus tasokkaita lajeja. Naisten 1500 metrillä Nathalie Blomqvist tavoittelee ennätystään ja samalla 22-vuotiaiden SE:n rikkomista jo kolmannessa perättäisessä kilpailussa. Blomqvistin ohella juoksun tilastosuosikki on Turkin Şilan Ayyıldız.

Lahden Ahkeran Ilona Mononen juoksi hiljattain Manchesterissä 5000 metrillä ikäluokkansa Suomen tilaston kaikkien aikojen kakkosajan 15.43,20. Espoossa Mononen lienee ainakin lähellä Riina Tolosen 19-vuotiaiden 1500 metrin Suomen ennätystä 4.14,48.

Miesten 800 metrillä Joonas Rinne kohtaa useita ulkomaisia kilpailijoita, mukaan lukien Hollannin Djoap Loblesin, joka on tällä kaudella juossut ennätyksekseen 1.45,66. Kotimaan kärkikaartista Rinnettä ovat haastamassa Ville Lampinen ja Santtu Heikkinen.

Camilla Richardsson toivoo kiihtyvävauhtista juoksua Espoon 5000 metriltä. – Tein viimeisen kovan treenin lauantaina ja se meni hyvin, Richardsson sanoo.

Richardsson 5000 metrille: ”Treenit ovat menneet hyvin”

Naisten 5000 metrille lähdetään britti Emily Thompsonin vauhdittamana noin 15.40:n loppuaikaan tähtäävään vauhtiin. Tavoitteena on loppua kohden kiihtyvä juoksu.

Camilla Richardssonille kilpailu on kauden ensimmäinen 5000 metrin startti ja palanen kesän rankingpisteiden keruuta. Takana on kaksi hyvää 10000 metrin kilpailua, joiden jäljiltä Richardssonin kympin ennätys on 32.27,65.

– Katsotaan, kuinka se sujuu. Kaikki treenit ovat menneet hyvin, Richardsson sanoo Espoon juoksusta.

Richardssonin 5000 metrin ennätys on 15.37,02. Sen rikkomista hän ei mieti.

– Juoksussa saisi olla mieluimmin aika rauhallinen alku. Yritetään sitten kiristää, Richardsson toivoo.

Purola ja Kortetmaa ennätysten kimppuun

Miesten ja naisten 200 metrillä Oulun Pyrinnön Samuel Purola ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Anniina Kortetmaa hakevat ennätyksiään. Purola pudotti Lahden Motonet GP:ssä 200 metrin ennätyksensä 20,74:ään, mutta harjoitusten perusteella kunto lupaa parempaa.

– Siitä lähdetään Espoossa, että edellisen kisan tulosta parannetaan, Purola sanoo.

Kirittäjistä Purolalla ei ole pulaa. Juoksussa ovat mukana tällä kaudella 20,60 juossut Hollannin Solomon Bockarie, jonka ennätys on 20,37, britti Andrew Morgan-Harrison, joka on kevään kuluessa juossut 20,87 sekä Jamaikan Anthony Carpenter, jonka ennätys on 20,57.

Kortetmaa jäi Tampereen GP:ssä täpärästi ennätyksestään 23,42. Espoossa häntä ovat kirittämässä viime vuonna 23,05 ja 23,39 juosseet britti britti Ashleigh Nelson ja Ruotsin Lisa Lilja sekä hallitseva Suomen mestari Milja Thureson.

Ennätysvauhtia tavoittelevat myös Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 110 metrin aiturit Santeri Kuusiniemi ja Ilari Manninen, jotka pudottivat hiljattain Jyväskylässä ennätyksensä lukemiin 13,79 ja 13,85. Naisten pika-aidoissa Annimari Kortetta on kirittämässä 12,93 juossut Jamaikan Crystal Morrison.

Naisten 400 metrillä Mette Baasin alkukesän hyville juoksuille voi odottaa jatkoa, kun hän kohtaa tänä vuonna 52,60 juosseen latvialaisen Gunta Vaičulen ja viime vuonna 51,89 juosseen ukrainalaisen Katerina Karpiukin. Mukana ovat myös Thureson ja Aino Pulkkinen.

Toni Keränen tavoittelee Leppävaaran stadionilla keskiviikkona yli 80 metrin kaarta ja treenikaverinsa Toni Kuuselan voittamista.

Keränen: ”En ole tyytyväinen, jos tulos alkaa seiskalla”

Keihäänheittäjä Toni Keräsen kevät on ollut melkoista vuoristorataa. Hyvän harjoituskauden jälkeen Etelä-Afrikan leirillä iski suolistokuume. Se johti kuukauden sairastelukierteeseen, jonka jäljitä hän on kuitenkin palautunut hyvin.

Sairastelun kahta puolta Keränen heitti kilpailuissa 79,38 ja 79,37. Jälkimmäinen tulos syntyi ankaraan vastatuuleen. Vastaista tuulta saattaa olla Espoossakin, muttei rajua.

– Espoossa tavoite on heittää keihäs mahdollisimman kauas. En halua metrimäärää asettaa. Sen verran voin sanoa, etten ole tyytyväinen, jos tulos alkaa seiskalla ja tietysti kaimapoika pitää voittaa, Keränen sanoo.

Kaimapojalla Keränen viittaa Toni Kuuselaan, jonka kanssa hän on harjoitellut syksystä lähtien siirryttyään Petteri Piirosen valmennukseen.

–  On ollut erilainen harjoituskausi, ja olen ollut vaihdokseen tyytyväinen. Kovaa on treenattu ja kroppa on kestänyt sen. Erilaista se on ollut ihan senkin puolesta, että on saanut jätkien kanssa ”tapella” treeneissä. On ollut sellaista mukavaa pientä naljailua, Keränen hymyilee.

Hyvän harjoituskauden jäljitä kunto on palautunut nopeasti sairastelun jäljiltä.

– Pohjat ovat sen verran hyvät, ettei siinä mene kauan kun kunto palautuu. Nyt se on jo aika lähellä sitä, mitä se oli Etelä-Afrikan leirillä.

Tervo kohtaa 70-metrisen heittäneen Koskisen

Naisten moukariringissä Suomen ennätysnainen Krista Tervo kohtaa hiljattain 70,39 heittäneen Suvi Koskisen ja toissakesänä Viron ennätyksen 71,50 heittäneen Kati Ojaloon.

Naisten kiekkoringissä Salla Sipponen janoaa 60 metrin ylitystä, mihin olisi edellytyksiä, jos heitto teknisesti luonnistuu.

Hyvää vauhtia on luvassa myös Espoon GP:n kävelykilpailuissa. Miesten 10000 metriä kävelevät Aleksi Ojala ja Aku Partanen sekä muut kotimaan kärkinimet. Naisten kilpailumatka on 5000 metriä.

Osallistujat: 

Aikataulu:

Espoon Motonet GP Ylen kanavilla 8.6.:

Klo 17.45 Yle Areena

Klo 18.30 TV2

Klo 18.45 Yle Puhe