Wilma Murto vaihtaa Mikko Latvalan valmennukseen

Wilma Murto vaihtaa Mikko Latvalan valmennukseen

Seiväshyppääjä Wilma Murron valmentaja vaihtuu. Syksyllä alkanut yhteistyö valmentaja Steve Ripponin kanssa päättyi yhteisellä päätöksellä, ja ura jatkuu Kuortaneella Mikko Latvalan valmennuksessa.

– Opin hirveästi tänä aikana Steven kanssa, mutta hallikauden jälkeen todettiin, ettei yhteistyötä kannata jatkaa, koska meillä oli näkemyseroja niin monesta asiasta, Murto sanoo.

Latvala, 38, työskentelee Kuortaneella urheilulukion hyppy- ja moniotteluryhmän valmentajana sekä hierojana. Seiväshyppääjän urallaan hän voitti 22-vuotiaiden EM-hopeaa, taivutti Kalevan kisoista kuusi mitalia, ja ylitti 566.

Kuortaneella hiljattain pidetty palaveri ja Latvalan vetämä treenituokio vahvistivat Murrolle, että yhteistyölle on hyvät edellytykset.

– Kun alettiin jutella, käydä läpi tekniikkaa ja Latvalan tapaa valmentaa, hän sanoi heti oikeita asioita. Hän toi myös kysymättä esiin sellaisia asioita, joita olisin kysynyt, Murto sanoo.

– Esimerkiksi kun käytiin läpi tekniikkaa, oltiin samaa mieltä siitä, että se on perushyvää. Siinä ei ole suuria virheitä, mutta siinä on paljon asioita, joita voi tehostaa, kuten maastalähtö.

– Tykkäsin myös siitä, että ominaisuuksien kehittämiseen luodaan testipatteri, jolla kontrolloidaan kehitystä.

Latvala: ”Aika nöyränä saa lähteä tekemään töitä”

Latvala on seurannut mielenkiinnolla junioreiden ME:n 471 hypänneen Murron uran vaiheita. Valmentajaksi lähtöä hän ei empinyt, koska näkee, että Jarno Koivusen ja Ripponin valmennuksen jäljiltä Murrolla on perusasiat hyvässä kunnossa.

– Aika nöyränä saa lähteä tekemään töitä, kun kahden ammattivalmentajan jälkeen tähän pienellä varoitusajalla tulen. Lähtötilannetta on kartoitettu. Sen mukaan tehdään kevään ja kesän suunnitelmat, Latvala sanoo.

Murto, 20, ylitti viime kesänä 460 ja kuluvan talven Australian turneella 451. Ensi kesän tavoitteena on onnistua 22-vuotiaiden EM-kisoissa Ruotsin Gävlessä heinäkuussa ja uudelleen syksyn MM-kisoissa Dohassa.

– Wilmalla oli loukkaantumisia, jotka vaikeuttivat tuloskehitystä parin vuoden ajan, mutta nyt terveystilanne on hyvä, ja hän kestää harjoitteita. Nyt optimoidaan ja maksimoidaan se, mikä tässä ajassa on mahdollista tehdä, Latvala sanoo.

Yhteistyö Latvalan kanssa tarkoittaa, että Murto muuttaa Kuortaneelle.

– Täällä on huippuolosuhteet harjoitella, seiväspaikka on lähes aina käytössä, hallissa uusi pinnoite ja telinevoimisteluun on huippupaikat. Koetetaan mahdollistaa myös se, että Wilma saisi kansainvälistä harjoitusseuraa, Latvala viittaa harjoitusleireihin.

– Käytän mielelläni apuna myös muita Kuortaneella vaikuttavia valmentajia ja asiantuntijoita.