Wilma Murto MM-pronssille tiukassa seiväskisassa – Kultamitali tasajakoon Kennedylle ja Moonille tuloksella 490

Wilma Murto hyppäsi pronssille naisten seiväshypyssä Budapestin MM-kisoissa tuloksella 480. Mitali on Suomen ensimmäinen MM-mitali sitten keihäänheittäjä Tero Pitkämäen saavutuksen vuonna 2015. Edellinen naisten saavuttama suomalaismitali on 28 vuoden takaa, kun Mikaela Ingberg oli keihäänheiton pronssilla.

Murrolle tämä oli kolmas perättäinen mitali arvokisoista. Viime kesänä hän voitti Euroopan mestaruuden, ja talvella tuli voitto sisäratojen EM-kisoissa.

Murto aloitti kilpailunsa hyvin hyppäämällä korkeudet 450, 465, 475 ja 480 ensimmäisellään, jonka jälkeen hän johti kilpailua.

Pahin vastustaja, Yhdysvaltain Katie Moon aloitti samoin kuin Murto, mutta jätti korkeuden 475 väliin ja teki yhden pudotuksen 480:stä.

Kilpailu tiivistyi korkeudessa 485, kun ensin Australian Nina Kennedy ja heti perään myös Moon ylittivät sen ensimmäisellään.

Murron kolme yritystä omasta ennätyskorkeudestaan ei sen sijaan tuottanut nyt tulosta.

Kennedy ja Moon olivat hyvässä hyppyvireessä ja ylittivät myös 490, mutta 495 oli sitten liikaa molemmille, ja he olivat kilpailupöytäkirjassa tasoissa. Yhteisellä päätöksellä he jakoivat kultamitalin.

Myös Slovenian Tina Šutej oli hyvin kilpailussa mukana ylitettyään oman ja maansa ennätyksen 480 ensimmäisellään. Sillä irtosi neljäs sija.

Pronssi maistui makealta

Pronssinen maku, mutta makea ja tuntuu tosi hyvältä, Murto kommentoi mediahaastattelussa heti kisan jälkeen.

Murto kertoi, että hänellä oli ennen kilpailua seesteinen olo ja että verryttely tuki itseluottamusta.

– Kilpailupaikalla olin tyytyväinen, miten varmalta olo tuntui riman ylityksissä. Ja sitten kun ylityksiä ei enää tullut, niin ei tullut. Hyvän arvosanan tästä itselleni annan, MM-mitalisti kertoi.

Murrolla tiedettiin olevan mahdollisuudet aivan mestaruuteen saakka.

– En kehtaa sanoa, että olisin pettynyt, jos otan pronssia. Kentälle tullessa oli sellainen fiilis, että kaikki on mahdollista, miksei kultaankin asti. Kultamitali tämä ei ole, mutta minulla on vara kasvaa ja tämä on hyvä askel eteenpäin urallani ja arvokas juttu.

Mitali piti varmistaa

Pitkin kesää on puhuttu paljon Murron käyttämistä seipäistä. Nyt hän vaihtoi hyppyvälinettään 480:n ylityksen jälkeen.

– Se on tuttu seiväs, jolla olen hypännyt tänä kesänä. Päätös oli helppo, mutta hyppy ei osunut ihan kunnolla siihen 485:een.

Mietitkö jättäväsi ylityksiä seuraavaan korkeuteen, kun 485 ei alkanut mennä yli?

– Minun piti odotella Šutejn yrityksiä ja kuinka se vaikuttaa minun tilanteeseeni. Ensimmäiset yritykseni 485:stä eivät olleet niin saletteja, joten ajattelin että menen ensin 485 jos on mennäkseen ja sitten jatkan puhtaalta pöydältä. Sillä meiningillä, että varmistan ensin mitalin. Mutta se meni nyt noin, Murto totesi realistisesti.