Wilma Murto hyppäsi kolmesti Suomen ennätyksen ja voitti Euroopan mestaruuden!

Wilma Murto avasi Suomen mitalitilin historiallisella tavalla seiväshypyn mestaruudella Münchenin EM-kilpailuissa ja palautti Suomen ulkoratojen EM-kilpailuissa mitalimaiden joukkoon ensi kertaa kuuteen vuoteen. Murto paransi kolmesti Suomen ennätystä!

Murto ylitti Münchenin EM-finaalissa 465 ensimmäisellä yrityksellään, joka varmisti vähintään pronssimitalin.

Sen jälkeen Murto pudotti kerran 470:stä, siirsi kaksi yritystä Suomen ennätykseen 475:een ja ylitti sen ilmavasti heti ensimmäisellään.

Tämän jälkeen Murto paransi SE:tä toistamiseen ylittämällä ensimmäisellä yrityksellään 480 ja kolmannen kerran ylittämällä toisella yrityksellään 485!

Salon Vilpasta edustava Murto kohensi omissa nimissään ollutta Suomen ennätystä 13 senttiä. Hänen voittotuloksensa sivuaa myös EM-kisaennätystä, jonka tämän vuoden kilpailussa toiseksi sijoittunut Kreikan Ekateríni Stefanídi hyppäsi Berliinissä vuonna 2018,

Stefanídin tulos oli tällä kertaa 475. Kolmanneksi sijoittui Slovenian Tina Šutej samalla tuloksella. Oulun Pyrinnön Elina Lampela oli 11:s tuloksella 440.

Suomen edellinen mitali ulkoratojen EM-kilpailuista on keihäänheittäjä Antti Ruuskasen pronssi Amsterdamin EM-kilpailuista vuonna 2016. Edellisen Euroopan mestaruuden voitti Ruuskanen Zürichissä vuonna 2014.

Seiväshypyssä Suomen edellinen Euroopan mestaruus on Pentti Nikulan mestaruus vuoden 1962 Belgradin EM-kilpailuista.

Jalkavamma ei estänyt nousua EM-menestykseen

Murrolle EM-mitali oli mainio palkinto myös viime talven ongelmien jälkeen. Tokion olympiakesän hyvien hyppyjen jälkeen Murto loukkasi jalkansa hallikaudella ja sen kuntouttaminen söi tuntuvasti harjoittelua.

Kuluvan kesän mittaan Murto pääsi kuitenkin kuntoon ja oli Eugenen MM-kilpailuissa jo kuudes.

Murto on 24-vuotiaana jo varsin kokenut arvokilpailuiden kävijä. Juniorivuosinaan hän saavutti pronssimitalit alle 20-vuotiaiden MM- ja EM-kilpailuissa. Sittemmin kansainvälisistä arvokilpailuista on tullut pistesijoja: kuudes sija EM-hallissa, viides sija Tokion olympiakisoissa ja kuudes sija Eugenen MM-kilpailuissa,.

Jarno Koivusen valmentaman urheilijan nimissä on myös alle 20-vuotiaiden ME 471.

Elina Lampela: ”Tuntuu että ois jossain unessa”

Murron joukkuetoveri Elina Lampela oli EM-finaalin yhdestoista tuloksella 440 ja oli vähällä ylittää uuden ennätyksensä 455.

– Ihan uskomatonta! Vilma hyppäsi superhyvin. Tuntuu että ois jossain unessa, ne oli niin reiluja ylityksiä, Lampela ihasteli Murron hyppyjä.

– Verkan aikana taisin sanoa Wilmalle, että hyvin kulkee. Itselläkin vauhtijuoksu kulki hyvin ja olisi tänään ennätys voinut mennä, muttei vielä ihan.

Tunteikas lehdistötilaisuus kilpailun jälkeen

– Nyt tuli tulos mikä, on ollut tulollaan jo pitkän aikaa. Se ei ollut yllätys, olen uskonut tähän, ja siksi pystyin tekemään sen tässä painekattilassa, Murto kertoi median edessä kisan jälkeen.

– Kisan ratkaiseva hetki oli 465:n ylitys. Ajattelin, että hetkinen, meitä on enää kolme mukana. Siitä vapautui paljon energiaa, nyt mennään! Minimi oli saavutettu, ja siitä alkoi flow-tila mennä päätyyn saakka.

Murto totesi, että 470:n yrittäminen useamman kerran ensimmäisen pudotuksen jälkeen olisi ollut hopean varmistelua. Siksi hän siirsi kaksi yritystä 475:een.

– Mietimme sitä ennen hetken Jarmon kanssa mitä teemme, ja lopulta hän sanoi, haluanko voittaa.

– 485:n jälkeen tuli tunne, että päivän työt olivat tässä, sen verran energiaa ja tunteita purkautui.

Oma kannustusjoukko katsomossa

Murto sai kilpailla melkeinpä kotoisissa tunnelmissa, sillä häntä oli kannustamassa puoli sukua.

– Ei puoli sukua, vaan koko suku. Murron klaani oli ihan kiitettävästi paikalla. Ei haitannut yhtään tunnelmaa, kyllä kuului ääni ja kannustus. Voi olla, että tunteellisesti en pysty uudestaan enää samaan, vaikka voittaisin MM:n tai olympiakultaa, ellei sitten suku tule toisenkin kerran paikalle, mestari tunnelmoi.

Wilma Murron kolumni: Matikan kirjat repussa leirille

Vaikea vuosi takana, vankka urheilija-valmentaja -suhde

Uusi ennätys 485 on sellainen tulos, että sillä voi pärjätä missä vain.

– Jo ennen kisaa minulla oli tunne, ettei minun tarvitse kumartaa ketään.

Tämä vuosi ei ollut kuitenkaan helppo Murrolle.

– Ennen vuoden vaihdetta otin valmentajani kanssa tavoitteeksi EM-mitalin. Sitten tulin heti talvella Ranskasta kotiin jalka murtuneena. Jo lentokoneessa päätimme, ettemme muuta tavoitetta. Toipumiselle on riittävästi aikaa.

– Ennen tätä kisaa kerroin Jarmolle olevani kiitollinen, ettemme muuttaneet tavoitetta ja että olemme tehneet kaiken mahdollisimman hyvin ja luoneet mahdollisuuden menestykselle.

– Jarmon kanssa meillä on pitkä ja vaiherikas yhteinen historia. Olemme polustamme ylpeitä ja olemme kasvaneet monien vaikeuksien läpi.

– Voimme olla eri mieltä asioista, mutta se ei murenna keskinäistä luottamusta. Kumpikin saa haastaa toisensa.